7
Τεχνολογία

Το πρώτο κινητό με ενσωματωμένο AI είναι το Pixel 8

Το πρώτο κινητό με ενσωματωμένο AI είναι το Pixel 8
Τα smartphones της Google που ονομάζονται Pixel έφτασαν αισίως στην 8η γενιά. Με ένα σωρό βελτιώσεις, την 14η έκδοση του Android και AI παντού!

Η Google συνεχίζει και γράφει τη δική της ιστορία στα smartphones, με την εξέλιξη των δικών της μοντέλων, ονόματι Pixel. Από τη στιγμή που αποφάσισε να αρχίσει την κατασκευή των δικών της smartphones, το μακρινό 2016, φρόντισε να παρουσιάζει κάθε χρόνο κάτι αξιόλογο και αξιοπρόσεκτο. Προσέχοντας όμως να μην ανταγωνίζεται ευθέως τους ίδιους της τους πελάτες, δηλαδή τις άλλες κατασκευάστριες εταιρείες. Σήμερα, η Google συνεχίζει να παρουσιάζει τα δικά της smartphones, και μάλιστα πλέον κατασκευάζει και δικούς της επεξεργαστές για αυτά τα μοντέλα, ονόματι Tensor, με ιδιαίτερη έμφαση, εδώ και μερικά χρόνια, στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας διαφοροποίησης, καθώς οι επεξεργαστές της Google δεν πωλούνται σε κανέναν άλλο κατασκευαστή κινητών. Οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης είναι και ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης των διαφόρων λειτουργιών του Android, με τη Google να έχει ρίξει τεράστιο βάρος σε αυτό. Τώρα, με την 8η γενιά Pixel, η Google βάζει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ονομάζει Gemini Nano, και φέρνει τη δύναμη του AI στα χέρια όλων.

Πάμε να δούμε μερικές από τις λειτουργίες που φέρνει το Gemini Nano στα Pixel 8 Pro, τα οποία είναι και τα πρώτα που έχουν λάβει τις περιποιήσεις του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google.

Summarize στο recorder: Τώρα είναι ενσωματωμένη η λειτουργία της περίληψης στο ίδιο το app εγγραφής ήχου. Γράφεις μια διάλεξη και το Summarize θα σου δώσει την περίληψη αυτόματα, σε γραπτό κείμενο, για να ξέρεις τα βασικά σημεία χωρίς να πρέπει να ακούσεις ολόκληρο το ηχητικό.

Smart Reply στο Gboard: Ενσωματωμένο στο πληκτρολόγιο της Google, το Smart Reply αναλύει ολόκληρη τη συζήτηση που κάνεις σε apps όπως το WhatsApp (ή και άλλα μάλλον άγνωστα όπως το Line και το KakaoTalk), και μπορεί να σου προτείνει απαντήσεις υψηλής ποιότητας με κατανόηση του θέματος της τρέχουσας συζήτησης.

Βίντεο με τέλεια ποιότητα: Η επεξεργαστική ισχύς του Tensor G3, του επεξεργαστή των Pixel 8, επιτρέπει την βελτίωση των βίντεο που παίρνεις με το Pixel 8 Pro, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και την προ-επεξεργασία. Ανεβάζοντας το βίντεο στο cloud, αναλαμβάνουν οι αλγόριθμοι επεξεργαστικής φωτογραφίας της Google για να προσαρμόσουν το χρώμα, τον φωτισμό, τη σταθεροποίηση, και τον κόκκο. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Εκτός από αυτά, έρχονται και πολλές ακόμη βελτιώσεις στα Pixel 8, τόσο στη φωτογραφία όσο και σε άλλες πλευρές των smartphones της Google. Για παράδειγμα, το Photo Unblur αναλαμβάνει το ξεθάμπωμα φωτογραφιών, το Portrait light εξαφανίζει τις έντονες σκιές και βελτιώνει τα προτραίτα, ενώ υπάρχουν και βελτιώσεις στις βιντεοκλήσεις, αλλά και στις φωτογραφίες εγγράφων.

Η Google έχει βάλει σκοπό να εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη παντού στα smartphones της, αλλά και στο ίδιο το Android άλλων κατασκευαστών με τους οποίους συνεργάζεται, όπως φάνηκε πρόσφατα στην παρουσίαση των νέων Samsung Galaxy. Η εταιρεία επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και, πλέον, οι τεχνολογίες είναι αρκετά ώριμες για να αρχίσουν να μπαίνουν στις συσκευές και την καθημερινότητά μας.