Μπορεί τα σκήπτρα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας να κατέχει το Internet, αλλά η τηλεόραση ήταν αυτή που έκανε τον κόσμο πιο μικρό, έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση και είχε την ικανότητα να συμβάλει στη γεφύρωση των χασμάτων μεταξύ των πολιτισμών.
Με την ανάπτυξη και την ραγδαία άνοδο του διαδικτύου, πού βρίσκεται η τηλεόραση στη ζωή μας; Θα επιβιώσει το πιο διάχυτο και ισχυρό μέσο του περασμένου αιώνα ακόμη και στα πρώτα χρόνια του επόμενου;
Η ουσία είναι ότι αυτό που ξέραμε ως τηλεόραση, δηλαδή όχι απλά τη συσκευή, αλλά το να βλέπουμε πρόγραμμα που εκπέμπεται εκείνη τη στιγμή τη έχει ουσιαστικά τελειώσει. Ζωντανές εκπομπές υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή ζούμε την εποχή του on-demand, το να μπορεί κανείς να δει το περιεχόμενο που επιθυμεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή επιλέξει. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η ίδια η πηγή του σήματος δεν προέρχεται μόνο από την παλιά καλή κεραία (ακόμα κι αν το σήμα είναι ψηφιακό πλέον), αλλά είτε από το διάστημα, είτε μέσα από τα χάλκινα καλώδια ή τις οπτικές ίνες (δες εδώ όλα τα πακέτα της COSMOTE).
Η τηλεόραση ως συσκευή παραμένει διότι αυτό που προσφέρει είναι η μεγάλη οθόνη! Οι πηγές όμως έχουν πολλαπλασιαστεί κι αυτό μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί αφού από τα δύο (κρατικά) κανάλια που έπαιζαν λίγες ώρες την ημέρα και ασπρόμαυρα πριν μερικές δεκαετίες, οι επιλογές μας το 2024 είναι κυριολεκτικά απεριόριστες.
Σύντομη ιστορία
Το ταξίδι ξεκίνησε με την ασπρόμαυρη τηλεόραση στις αρχές του 20ου αιώνα και πρόσφερε πολύ περιορισμένη προβολή προγραμμάτων στο κοινό.
Η τηλεόραση εφευρέθηκε από τον Philo Farnsworth και η πρώτη δημόσια επίδειξη ήταν το 1927 με την εμπορική παραγωγή να ξεκινά προς τα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Σύντομα, προς τη δεκαετία του 1950, εισήχθη η έγχρωμη τηλεόραση, αλλάζοντας την εμπειρία και το ενδιαφέρον των θεατών.
Η νέα τεχνολογία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οδήγησε σε αύξηση των προγραμμάτων και των καναλιών που μετέδιδαν ποικίλα προγράμματα. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε επίσης την άφιξη της δορυφορικής τηλεόρασης, αυξάνοντας έτσι την προσβασιμότητα.
Μετά από αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως η γενιά της ψηφιακής τηλεόρασης, που εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μια άλλη σειρά εξελίξεων στην τεχνολογία αποτέλεσε τη βάση της μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η ιστορία της τηλεόρασης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η τηλεόραση μετρά ήδη σχεδόν 60 χρόνια. Οι πρώτες πειραματικές εκπομπές ξεκίνησαν το 1960 και ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ξεκίνησε επίσημα μεταδόσεις το 1966.
Μέχρι το 1978 η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη, ενώ η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε ήταν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην Αργεντινή. Βέβαια εκείνη την εποχή υπήρχαν ελάχιστοι έγχρωμοι δέκτες, αλλά φάνηκε αμέσως ποια θα είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Για τους πιο νέους θα πρέπει να πούμε ότι η αποκρατικοποίηση της τηλεόρασης έγινε ουσιαστικά προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 με τις πρώτες άδειες για ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αν και πιο πριν είχαν αρχίσει να αναμεταδίδονται κάποια δορυφορικά κανάλια από τις συχνότητες της ΕΡΤ.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με την τηλεόραση στην Ελλάδα να έχει ακολουθήσει – με κάποια καθυστέρηση – όλες τις παγκόσμιες τάσεις: ψηφιακό σήμα, συνδρομητική – δορυφορική τηλεόραση και φτάνουμε στο σήμερα όπου όταν λέμε τηλεόραση εννοούμε apps και smart TV και συνδρομή σε κάποιο πακέτο IPTV OTT (Over the top) όπως το COSMOTE TV.
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μπορείς να δεις στο αρχείο της ΕΡΤ εδώ:
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.