6
Πολιτισμός

Το Ντουμπάι σε ταξιδεύει στη Σελήνη

Το Ντουμπάι σε ταξιδεύει στη Σελήνη
Το νέο Moor Resort που θα κατασκευαστεί στην πόλη του Ντουμπάι σκοπεύει να σε ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη, αλλά χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από τη βαρύτητα της Γης.

Η Σελήνη αποτελεί όνειρο του ανθρώπινου είδους εδώ και χιλιετίες. Μπορεί το πιο γνωστό έργο να είναι το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν, όμως ας μην ξεχνάμε πως και ο δικός μας Λουκιανός είχε γράψει το δικό του διήγημα για ένα ταξίδι στο φεγγάρι, πριν από 2000 χρόνια! Η Σελήνη εννοείται πως εξάπτει τη φαντασία όλων, ειδικά μετά και τις πρώτες επισκέψεις ανθρώπων σε αυτή, πριν από 50 χρόνια. Αλλά είναι γεγονός πως απέχουμε ακόμη δεκαετίες από το να μπορούμε να παίρνουμε έναν πύραυλο και να κάνουμε διακοπές στη Σελήνη, όπως σήμερα παίρνουμε το αεροπλάνο και κάνουμε διακοπές στις Σεϋχέλλες! Ή μήπως όχι;

Οι ενουράνιες διακοπές μπορεί ακόμη να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, αλλά κάποιοι ονειρεύονται το να σου φέρουν την εμπειρία της Σελήνης στη Γη. Το “moon resort” δεν εμπεριέχει πύραυλο ούτε σκάφανδρο, όμως η ιδέα υπάρχει και σύντομα θα φιλοξενήσει τους πρώτους τουρίστες. Η διαδρομή που θα χρειαστεί να κάνεις είναι “μόνο” μέχρι το Ντουμπάι, στο οποίο πρόκειται να χτιστεί ένα κτήριο ύψους 225 μέτρων και στο οποίο θα φιλοξενηθεί το “MOON”, το πρώτο θέρετρο με θέμα τη Σελήνη. Η προσέγγιση του MOON θα μοιάζει με αυτήν του Epcot centre στη Disney World, δηλαδή οι σχεδιαστές θέλουν να κάνουν μια πολύ ρεαλιστική εμπειρία, η οποία θα διαφέρει από το πραγματικό ταξίδι στη Σελήνη μόνο στη βαρύτητα!

Στο MOON οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν σε ένα περιβάλλον εντελώς φουτουριστικό, ενώ θα υπάρχουν και 300 οικίες διαθέσιμες για αγορά! Εκτός αυτών, τα πρώτα σχέδια που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα απεικονίζουν και καταστήματα, spa, κλαμπ και καφέ για διασκέδαση, αλλά και ένα κέντρο δραστηριοτήτων. Το piece de la resistance του MOON, όμως, δεν είναι το εσωτερικό, αλλά το “εξωτερικό”, δηλαδή ένα μέρος το οποίο θα εξομοιώνει τις συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης και στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια εμπειρία όσο πιο κοντινή γίνεται σε πραγματικό περίπατο. Μάλιστα, θέλουν να το κάνουν τόσο ρεαλιστικό ώστε ακόμη και οι διαστημικές υπηρεσίες να το χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των αστροναυτών!

Το MOON θα αποτελείται από έναν κύλινδρο στο κάτω μέρος (βάση), και μία σφαίρα στο πάνω μέρος. Στη βάση θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των spa, ξενοδοχείου, κέντρου δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων, ενώ στη “σεληνιακή” σφαίρα θα βρίσκονται όλα τα διαμερίσματα. Όπως το έχουν οραματιστεί οι σχεδιαστές του, κανένα από τα διαμερίσματα δεν θα διαθέτει πραγματικά παράθυρα, αλλά όλα θα είναι οθόνες πολύ μεγάλης ανάλυσης, οι οποίες θα μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να δείχνουν ό,τι θέλουν οι ένοικοι – ή απλά σεληνιακά τοπία.

Προφανώς, το project θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι σχεδιαστές του έχουν σκοπό την αδειοδότηση άλλων εταιρειών για τη δημιουργία εγκαταστάσεων τύπου MOON και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, περιμένουν σημαντικά έσοδα απλά από το franchising του MOON, ενώ θέλουν να διασφαλίσουν πως όλα τα MOONs θα έχουν εγκαταστάσεις επιπέδου LEED Gold πέντε αστέρων.

Εμείς απλά περιμένουμε να δούμε αν το όλον εγχείρημα θα έχει και συνέχεια, μιας και είναι βέβαιο πως η διαμονή στο MOON πιθανότατα θα βρίσκεται εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της πλειοψηφίας του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, αλλά όσο ρεαλιστικό κι αν καταφέρουν και το κάνουν, τα μεγαλύτερα θέλγητρα της Σελήνης (της αληθινής) είναι και αυτά που λείπουν από το MOON: η μειωμένη βαρύτητα, το να ξέρεις πως πατάς σε ένα διαφορετικό ουράνιο σώμα, αλλά και το να βλέπεις την Γη στον σεληνιακό ουρανό!

Περισσότερες πληροφορίες στο www.moonworldresorts.com