Επιστρέφουμε στην τεχνολογία της υγείας και σε μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Από τις ΗΠΑ και το University of Pittsburgh μας έρχεται ένα σύστημα το οποίο φιλοδοξεί να μετρήσει την πίεση απλά με ένα άγγιγμα στην οθόνη του smartphone!
Η υπέρταση είναι μια πάθηση η οποία, όπως λέει και το όνομά της, χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση στο εσωτερικό των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Μάλιστα, αν και η ίδια η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σώμα, όπως στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, άνοια, μέχρι και εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η διάγνωση της υπέρτασης είναι πολύ σημαντική για τους πάντες, καθώς παγκοσμίως ένας στους τρεις ανθρώπους έχει κάποιου είδους υπέρταση. Αν και η μέτρηση της πίεσης δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό – ένα σφυγμομανόμετρο και ένα στηθοσκόπιο – υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε αυτό, περιοχές όπου μια απλή επίσκεψη σε ιατρό είναι δύσκολη, ή ακόμη και πληθυσμοί στους οποίους η έννοια της υπέρτασης είναι άγνωστη! Στους περισσότερους, όμως, υπάρχουν smartphones!
Η μέτρηση της πίεσης γίνεται – στην απλή περίπτωση – με ένα σφυγμομανόμετρο (γνωστό και ως “πιεσόμετρο”), με το οποίο ένα μπαλόνι κυλινδρικού σχήματος (περιχειρίδα) πιέζει την κεντρική αρτηρία του βραχίονα κλείνοντάς την, και στη συνέχεια η πίεση μειώνεται μέχρι που οι δύο πιέσεις να εξισωθούν. Με κάθε κτύπο της καρδιάς, το αίμα προωθείται και κατά τη συστολή αυξάνει η πίεση, ενώ πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο κατά τη διαστολή. Η συστολική πίεση είναι ο υψηλός αριθμός και η διαστολική πίεση ο χαμηλός.
Στο εμπόριο υπάρχουν και αυτόματα μηχανήματα μέτρησης πίεσης, αν και οι γιατροί τυπικά χρησιμοποιούν στηθοσκόπιο για να ακούσουν τον παλμό και να καταλάβουν τα σημεία εξίσωσης. Ένα smartphone προφανώς δεν διαθέτει περιχειρίδα, ούτε αντλία αέρα, επομένως χρειαζόταν διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της μέτρησης της πίεσης μέσω smartphone. Οι ερευνητές είδαν πως όλα τα smartphones πλέον διαθέτουν αρκετούς αισθητήρες όπως επιταχυνσιόμετρο, κάμερα, και αισθητήρες αφής. Η προσέγγιση που διάλεξαν ήταν αυτή της χρήσης της βαρύτητας και της δύναμης του χεριού στην οθόνη!
Η επίδραση της βαρύτητας στη ροή του αίματος στο χέρι αναλόγως της θέσης προκαλεί την αλλαγή στην πίεση του αίματος, ειδικότερα όταν το χέρι βρίσκεται χαμηλότερα ή υψηλότερα από την καρδιά. Χρησιμοποιώντας το επιταχυνσιόμετρο για τον προσδιορισμό της θέσης του smartphone, και της πίεσης του αντίχειρα πάνω στην οθόνη του κινητού, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα app το οποίο μπορεί να υπολογίσει τη σχετική μεταβολή στην πίεση. Ακολουθώντας τις οδηγίες του app επί της οθόνης, ο χρήστης καλείται να μετακινήσει τα χέρια του και να πατήσει την οθόνη αρκετές φορές. Έτσι το app είναι σε θέση να συσχετίσει τις μετρήσεις και να υπολογίσει την πίεση των παλμών της καρδιάς και να τη μετατρέψει σε αρτηριακή πίεση. Αν και ακόμη η ακρίβεια δεν είναι αρκετή για αξιόπιστες μετρήσεις, οι ερευνητές συνεχίζουν την βελτίωση των αλγορίθμων και των συστημάτων τους και φιλοδοξούν πως σύντομα θα είναι σε θέση να δώσουν το app σε ευρεία κυκλοφορία!