4
Υγεία & Fitness

Το Apple Health σου θυμίζει πότε πρέπει να πάρεις τα χάπια σου

Το Apple Health σου θυμίζει πότε πρέπει να πάρεις τα χάπια σου
Οι ιατρικές υπενθυμίσεις είναι τώρα μέρος του Health app, για να μην ξεχάσεις ποτέ ξανά τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα ή τα φάρμακά σου.

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τις μεγάλες κινήσεις που κάνει η Apple στον τομέα της υγείας. Τα τελευταία δείγματα έχουν έρθει από τα τελευταία Apple Watch Series 8 και Ultra, τα οποία κυκλοφόρησαν με ακόμη περισσότερους αισθητήρες αλλά και ανανεωμένο Health app, για να υποστηρίζει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης σωματικών λειτουργιών. Η Apple, όμως, φαίνεται πως δεν περιορίζεται σε αισθητήρες και δεδομένα, αλλά φροντίζει να προσθέτει στις συσκευές της και χρήσιμες λειτουργίες, οι οποίες μπορεί να είναι και κρίσιμες για την υγεία. Μια από αυτές είναι και η υπενθύμιση λήψης φαρμάκων – η οποία λειτουργία προφανώς δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε φαρμακευτικές ουσίες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να σου θυμίσει να πάρεις τις βιταμίνες σου ή κάποιο άλλο συμπλήρωμα.

Η λειτουργία αυτή έρχεται για όλες τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS 16 και άνω, ή watchOS 9 και άνω. Το Medications είναι app για το Watch, ενώ το Health είναι το γνωστό app για το iPhone, το οποίο αποκτά αυτή τη νέα λειτουργία. Το πρώτο θα σου υπενθυμίσει, μέσω ειδοποίησης στο Watch, να πάρεις τα χάπια σου, ενώ το Health προσφέρει πολλές περισσότερες δυνατότητες, όπως λεπτομερείς πληροφορίες για το κάθε φάρμακο, πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνεις, γραφήματα, ιστορικό, και πληροφορίες για το πόσο τακτικά παίρνεις το κάθε σκεύασμα. Επίσης μπορείς να μάθεις αν υπάρχουν προβλήματα στο να πάρεις το οποιοδήποτε φάρμακο σε συνδυασμό με νικοτίνη (κάπνισμα), αλκοόλ, ή άλλες ουσίες.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις το Health στο iPhone σου και να προσθέσεις όλα τα σκευάσματα, φαρμακευτικά ή μη, που παίρνεις. Όλες οι πληροφορίες που προσθέτεις στο Health μεταφέρονται και στο Medications του Watch σου, μιας και συνεργάζονται στενά. Η προσθήκη των σκευασμάτων είναι πολύ απλή υπόθεση· το μόνο που χρειάζεται είναι το να πας στο Medications, να πατήσεις στο Add a Medication, και να γράψεις την ονομασία του σκευάσματος ή της ενεργού ουσίας στο πεδίο αναζήτησης. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα (τουλάχιστον για τις ΗΠΑ) να σκανάρεις το barcode του σκευάσματος μέσω της κάμερας! Το σύστημα θα σε καθοδηγήσει να βρεις ακριβώς το σκεύασμα που θέλεις, ακόμη και τη μορφή του και την ποσότητα της ενεργού ουσίας σε κάθε χάπι. Έπειτα θα κληθείς να βάλεις το πόσο συχνά πρέπει να λαμβάνεις το εν λόγω σκεύασμα, την ώρα, αλλά και τη δοσολογία. Ενδιαφέρον έχει το ότι μπορείς να προσθέσεις και τη μορφή του κάθε χαπιού, το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος, τη συσκευασία, έτσι ώστε να μπορείς να τα βρίσκεις πιο εύκολα! Μπορείς να προσθέσεις και άλλες πληροφορίες, όπως το ότι πρέπει να το πάρεις πριν ή μετά το φαΐ, ενώ στο τέλος θα σου ζητηθεί να διαλέξεις αν καπνίζεις, αν καταναλώνεις αλκοόλ, για τυχόν αλληλεπιδράσεις.

Αφού προσθέσεις όλα τα σκευάσματα που παίρνεις, πάλι στην κατηγορία Medications του Health, στο τέλος της λίστας υπάρχει η επιλογή Dose Reminders, την οποία πρέπει να ενεργοποιήσεις για να παίρνεις τις υπενθυμίσεις. Μόλις το κάνεις αυτό, αν έχεις και Apple Watch, το Medications θα συγχρονιστεί αυτόματα και θα εμφανίζει ειδοποιήσεις για το ότι πρέπει να πάρεις τα χάπια σου, χωρίς να κάνεις κάτι άλλο!

Αυτό ήταν όλο! Τώρα μπορείς να είσαι σίγουρος πως δεν θα ξεχάσεις κανένα χάπι. Αλλά ακόμη κι αν δε μπορέσεις να το πάρεις εκείνη τη στιγμή για οποιονδήποτε λόγο, μπορείς να το μαρκάρεις στο Watch ή στο iPhone, ώστε να το γνωρίζεις!