1015
Smart Cities

Το Amazon Web Services κάνει τη Νάξο… smart island!

Το Amazon Web Services κάνει τη Νάξο… smart island!
Τώρα η Νάξος γίνεται έξυπνο νησί με το πιλοτικό Smart Island, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει τεχνολογίες αιχμής στα νησιά της Ελλάδας!

Η Amazon Web Services είναι η θυγατρική της γνωστής Amazon η οποία παρέχει υπηρεσίες cloud computing και λύσεις cloud σε εταιρείες, κυβερνήσεις, και απλούς πολίτες. Εκτός αυτών, όμως, η AWS, όπως είναι γνωστή, έχει και πολλά ερευνητικά projects τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της πληροφορικής, από απλές τεχνολογίες μέχρι ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από αυτά τα projects αφορά τον αναδυόμενο χώρο των smart cities και την εφαρμογή της πληροφορικής στη λειτουργία πόλεων, μέχρι και ολόκληρων περιοχών.

Η Νάξος είναι το νησί των Κυκλάδων το οποίο επιλέχθηκε από την AWS για να γίνει το πιλοτικό έργο της μετατροπής ενός ολόκληρου νησιού σε “smart island”! Το smart island φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, να προσφέρει υπηρεσίες και ευκαιρίες σε τοπικές επιχειρήσεις, μα και να το μετατρέψει σε ελκυστικό προορισμό για τουρίστες αλλά και για digital nomads, τους λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες” οι οποίοι μετακινούνται συνεχώς και δουλεύουν εξ αποστάσεως!

Το project της Νάξου έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από την AWS σε συνεργασία με 20 Ελληνικές εταιρείες (μεταξύ αυτών και η OTE Academy) αλλά και εταιρείες του εξωτερικού, με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και της Αμερικάνικης Πρεσβείας!

Στο project της Νάξου θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον προηγμένες τεχνολογίες cloud της AWS, θα εισαχθούν έξυπνες λύσεις για την κινητικότητα, την υγεία, αλλά και τη μεταφορά προϊόντων. Μεταξύ άλλων θα εγκατασταθούν συστήματα παρακολούθησης πλοίων και αναφοράς από ειδικό πύργο κοντά στην ακτή, αλλά και σύστημα μεταφοράς δειγμάτων για αιματολογικές εξετάσεις, και ιατρικές προμήθειες μέσω drone. Παράλληλα, υφιστάμενες υποδομές, όπως η τοπική μαρίνα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης νερού, θα αναβαθμιστούν με συστήματα Internet of Things και έξυπνα συστήματα διαχείρισης υποδομών.

Η Νάξος επιλέχθηκε με βάση το μέγεθός της, την τοποθεσία της, την σύνδεσή της στο internet, αλλά και την δυναμική της για να εκμεταλλευτεί τα οφέλη του project στον μέγιστο βαθμό. Η Νάξος, ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, έχει 22.000 μόνιμους κατοίκους και κάθε χρόνο υποδέχεται 130.000 τουρίστες – κυρίως τους θερινούς μήνες. Το νησί έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όμως, κοινές για τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης από τη Χώρα αποτελούν πρόβλημα και δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Οι υποδομές του νησιού, όπως το οδικό δίκτυο, η μαρίνα, η παροχή νερού, το αποχετευτικό δίκτυο, η παραγωγή ενέργειας, όλα παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες και ειδικά τους θερινούς μήνες. Η γεωγραφία της Νάξου ειδικά και των Κυκλάδων γενικότερα τα κάνει ιδανικό τόπο για πειραματισμούς με τεχνολογικές λύσεις οι οποίες αφορούν τη μεταφορά αγαθών μέσω θαλάσσης.

Η Ελλάδα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και κινείται ταχύτατα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με projects όπως αυτό της Νάξου, η χώρα μας θέτει τις βάσεις για την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής σε όλα τα νησιά, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας εντελώς τα προβλήματα λόγω απόστασης και απομόνωσης που αυτά αντιμετωπίζουν. Η ίδια η AWS φέρνει στην Ελλάδα κορυφαίες τεχνολογίες, όπως το AWS Smart Territory Framework, με το νησί μας να αποτελεί “εργαστήριο” για την τελειοποίηση αυτών των συστημάτων, τα οποία έχουν τη δυναμική να μεταμορφώσουν νησιά και απομονωμένες περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη!