Η τεχνολογία των wearables έχει ήδη κάνει άλματα, προσφέροντας συσκευές οι οποίες μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η έρευνα, όμως, δεν σταματά και οι ερευνητές ασχολούνται με τα επόμενα βήματα. Ένα από αυτά είναι οι εφαρμογές έξυπνων γυαλιών για την ανίχνευση της θέσης των ματιών, με απώτερο στόχο το να επιτρέψουν τον έλεγχο συσκευών και μηχανημάτων απλά με τα μάτια! Έχουμε δει πρωτότυπες τέτοιες συσκευές, όπως το Lens της Google, όμως οι συσκευές αυτές ήταν (σχετικά) ογκώδεις και, με απλά λόγια, φαίνονταν! Ο στόχος των ερευνητών, όπως πάντα, είναι να ενσωματώσουν τις απαραίτητες τεχνολογίες σε γυαλιά οράσεως ή ηλίου, ή και σε άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν θα διαφέρουν από τα “απλά”, κάνοντας την τεχνολογία αόρατη. Τώρα, αυτό έρχεται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, από το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας της Βαρκελώνης (ICFO)!
Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές του ICFO είναι ένας σχεδόν διάφανος αισθητήρας, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί σε γυαλιά επιτρέποντας την καταγραφή της κίνησης των ματιών του χρήστη. Το ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία είναι, πραγματικά, τεράστιο, καθώς ανοίγει δρόμους για την κατασκευή headsets και γυαλιών στο ίδιο μέγεθος με τα απλά γυαλιά, και επιτρέποντας την χρήση τους σε διάφορες εφαρμογές – και όλα αυτά χωρίς να εμποδίζουν την όραση του χρήστη. Παράλληλα, η ευαισθησία του στο υπέρυθρο επιτρέπει ακόμη και τη χρήση υπέρυθρων LEDs για τον φωτισμό του ματιού χωρίς να επηρεάζεται η όραση του χρήστη, για λειτουργία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ο αισθητήρας που ανάπτυξαν οι ερευνητές βασίζεται στην προσθήκη μικροσκοπικών κουκκίδων από θειούχο μόλυβδο σε γραφένιο. Ο συνδυασμός αυτός είναι φωτοευαίσθητος και όταν εκτίθεται σε φως, οι κουκκίδες εκπέμπουν ηλεκτρόνια τα οποία κινούνται στην επιφάνεια του γραφενίου, οπότε παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Το μέγεθος της διάταξης, όμως, είναι τόσο μικρό που πρακτικά είναι αόρατο στο μάτι. Σε εργαστηριακές μετρήσεις, η διάταξη επιτρέπει στο 95% του φωτός να περνάει μέσα της. Περαιτέρω δοκιμές που έγιναν με προβολή ασπρόμαυρων εικόνων στον αισθητήρα και σύγκριση με έναν τυπικό αισθητήρα, έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ μάλιστα ο ρυθμός καταγραφής έφτασε τα 400Hz, περίπου διπλάσια συχνότητα από τη απαιτούμενη για αξιόπιστες καταγραφές.
Η ερευνητική ομάδα από τη Βαρκελώνη έχει ήδη προ-δημοσιεύσει σχετικό paper στο επιστημονικό αποθετήριο arXiv, στο οποίο περιγράφουν τη διάταξη που κατασκεύασαν, καθώς και την απόδοσή της ως καταγραφέας κίνησης ματιού. Αν και ακόμη δεν έχει περάσει από την απαραίτητη διαδικασία peer review (εξέταση ομοτίμων) αλλά ήδη εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να επιτρέψουν στις εταιρείες τεχνολογίας να κατασκευάσουν νέες συσκευές κατηγορίας wearable και να φέρουν μια νέα επανάσταση στον χώρο – ακόμη και επιτρέποντας σε ανθρώπους με παράλυση και κινητικά προβλήματα να χειριστούν μηχανήματα και υπολογιστές με τα μάτια! Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτής της τεχνολογίας στο εγγύς μέλλον με μεγάλο ενδιαφέρον!