Το backup είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας των δεδομένων. Αυτό είναι πλέον κοινή πρακτική για όλες τις (σοβαρές) εταιρείες, αλλά ακόμη οι απλοί χρήστες είτε δεν κάνουν καθόλου backup, είτε πέφτουν σε λάθη, με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί πολύ εύκολα. Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους του backup είναι αυτό της επικαιροποίησης των δεδομένων και του συγχρονισμού – ειδικά αν χρησιμοποιούνται περισσότεροι του ενός υπολογιστές, ή έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και περισσότεροι του ενός χρήστες. Αναλόγως του τρόπου χρήσης των δεδομένων, αλλά και των απαιτήσεων, αλλάζουν και οι παράμετροι του backup. Το ίδιο το backup πλέον γίνεται είτε σε κάποιον κεντρικό server, είτε στο cloud. Ας δούμε τις διάφορες επιλογές αλλά και τα είδη της αποθήκευσης.
Backup και συγχρονισμός δεδομένων
Οι απαιτήσεις υπαγορεύουν τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας των αντιγράφων ασφαλείας. Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα αφορούν έναν και μοναδικό χρήστη, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά, λόγω του ότι κάθε αρχείο θα ανοίγει από ένα μόνο σημείο κάθε φορά, για επεξεργασία. Ο συγχρονισμός με το cloud ή τον file server μπορεί να γίνεται αραιά, πχ κάθε μερικά λεπτά, ή μόνο κατά το κλείσιμο κάθε αρχείου.
Αντιθέτως, εάν υπάρχουν πολλοί χρήστες, επομένως υπάρχει η πιθανότητα για δύο ή περισσότερους χρήστες να επεξεργάζονται το ίδιο αρχείο την ίδια στιγμή, τότε ο συγχρονισμός θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε αλλαγή, ίσως και κάθε δευτερόλεπτο, ενώ οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις αλλαγές. Αλλά ίσως αυτή είναι ακραία περίπτωση.
Τέλος, αν τα δεδομένα σου πρέπει να υπάρχουν μόνο σε μία τοποθεσία (π.χ. γραφεία εταιρείας), ή είναι πολύ μεγάλος ο όγκος, τότε ένας file server είναι μάλλον η λύση.
Είδη συγχρονισμού
Το απλούστερο είδος συγχρονισμού δεδομένων είναι η απλή επικαιροποίηση των αρχείων. Κάθε φορά που ένα αρχείο μεταβάλλεται, αποθηκεύεται στο cloud ή στον file server, και η πιο πρόσφατη έκδοσή του μεταφέρεται σε όλους τους άλλους υπολογιστές, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη. Ιδανικό για απλές περιπτώσεις backup στο σπίτι ή σε μικρά γραφεία.
Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή του version control, και προτείνεται για περιπτώσεις πολλών χρηστών οι οποίοι επεξεργάζονται αρχεία ή και τμήματα ενός αρχείου παράλληλα. Σκέψου πολλούς προγραμματιστές να δουλεύουν στα αρχεία ενός προγράμματος. Εκεί η βέλτιστη λύση είναι το version control, με καλύτερο παράδειγμα αυτό του Git. Πιθανότατα, αν χρειάζεσαι σύστημα version control, το έχεις ήδη.
Τέλος, μια άλλη εκδοχή είναι το mirroring. Ιδανικό για περιπτώσεις ενός χρήστη, φροντίζει έτσι ώστε τα πιο πρόσφατα δεδομένα να διατηρούνται σε δύο θέσεις / υπολογιστές. Κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή, τα δεδομένα αντιγράφονται από τον ένα υπολογιστή στον άλλο.
Το cloud πλέον έχει κάνει την υπόθεση backup απλή, αρκεί να είσαι ok με το ότι τα δεδομένα σου βρίσκονται στους servers κάποιας εταιρείας, διασκορπισμένα σε server farms κάπου στον κόσμο. Προφανώς, όλες οι σοβαρές εταιρείες (πχ Microsoft, Google, Dropbox, Apple, κ.λπ.) κρυπτογραφούν τα δεδομένα σου και κανένας δε μπορεί να τα δει, ούτε καν οι ίδιοι οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών. Επίσης, τα δεδομένα υπάρχουν σε πολλά αντίγραφα, επομένως η απώλεια δεδομένων είναι άκρως απίθανη. Αναλόγως του όγκου των δεδομένων, ίσως χρειαστεί να πληρώσεις κάποια συνδρομή, αλλά η ασφάλεια είναι σχεδόν απόλυτη, ενώ μπορείς να έχεις πρόσβαση στα δεδομένα σου ακόμη κι από το κινητό, ή από οποιονδήποτε υπολογιστή. Από την άλλη, αν τα δεδομένα σου είναι πολύ “ευαίσθητα” ή πολύ μεγάλα σε μέγεθος, επομένως το ανέβασμα στο cloud θα έπαιρνε ώρες, ο τοπικός file server είναι μάλλον η λύση για εσένα. Αλλά φρόντισε να έχεις πολύ γρήγορο τοπικό δίκτυο!