8
Ψυχαγωγία

Streaming στο κινητό; Ναι αλλά πόσο κοστίζει;

Streaming στο κινητό; Ναι αλλά πόσο κοστίζει;
Όλοι κάνουν video streaming από το κινητό τους. Φρόντισε να πάρεις ένα πακέτο 4G της COMOTE και μάθε πόσα data θα καταναλώσεις αξιοποιώντας δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως YouTube, Netflix κ.λπ

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν θέλεις να κάνεις streaming μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας φρόντισε να έχεις κάποιο συμβόλαιο δεδομένων με μπόλικα διαθέσιμα GB, όπως αυτά της COSMOTE. Η καλύτερη περίπτωση βέβαια είναι ένα εξειδικευμένο πακέτο όπως το Play Now Unlimited το οποίο σου προσφέρει απεριόριστο βίντεο σε YouTube, Amazon Prime, Netflix και μουσική σε Spotify, Apple Music, on-line ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.ά. χωρίς να καταναλώνεις τα MB από τα data του προγράμματός σου. Δες περισσότερα εδώ.

Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί πόσα δεδομένα καταναλώνεις όταν κάνεις streaming βίντεο και μουσική; Όλος ο κόσμος μπαίνει στο YouTube από το κινητό του τηλέφωνο στο δρόμο, χωρίς να γνωρίζει ότι το δημοφιλές site καταναλώνει περίπου μισό Gigabyte δεδομένων την ώρα σε ανάλυση 480p. Εάν θέλεις κάτι παραπάνω, ας πούμε 60fps και 720p ο όγκος μεγαλώνει στο 1,86GB την ώρα. Σε Full HD και 4K τα νούμερα εκτοξεύονται.

Περνάμε στο Netflix το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει mobile only φθηνότερες συνδρομές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να βλέπεις ταινίες και στο δρόμο μέσω 4G – αρκεί φυσικά να έχεις ένα πακέτο COSMOTE Play Now Unlimited, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Το Netflix καταναλώνει 0,3GB την ώρα σε χαμηλή ανάλυση, 0,7GB/ώρα σε SD, 3GB/ώρα σε ανάλυση HD και 7GB/ώρα για Ultra HD. Επειδή όμως αρχικά η ανάλυση έχει ρυθμιστεί στο auto, τα data που θα καταναλώνεις εξαρτώνται από την ισχύ του σήματος που θα έχεις κάθε φορά. Για να εξοικονομήσεις data μπορείς να πας στην επιλογή Account > My Profile > Playback Settings και να επιλέξεις τη χαμηλότερη ανάλυση, όταν βλέπεις από το κινητό.

Περίπου η ίδια κατάσταση ισχύει και στο Amazon Prime, ενώ στο σχετικό mobile app υπάρχει η επιλογή εξοικονόμησης data, που μειώνει την ανάλυση. Έτσι σε 480p (που είναι μια χαρά για περιστασιακή προβολή σε κινητό στο δρόμο) η κατανάλωση ανέρχεται σε 800MB την ώρα και εκτοξεύεται στα 2GB/ώρα. Προφανώς δεν έχει νόημα να πούμε για 4Κ αφού απαιτείται και η ανάλογη οθόνη αλλά και άπλετη επεξεργαστική ισχύς, κάτι που για την ώρα δεν θα βρεις σε smartphones.

Περνάμε στη μουσική με το Spotify να αποτελεί τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα. Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα αφού μεταδίδεται μόνο στερεοφωνικός ήχος και όχι εικόνα. Οι επιλογές που προσφέρει το app είναι Normal, High και Extreme Στην πρώτη επιλογή ένα τραγούδι διάρκειας τριών λεπτών θα καταναλώσει 2MB δεδομένων, στη δεύτερη 3,5 και στην τρίτη 7,5MB. Και επειδή κανένας δεν ακούει μόνο ένα κομμάτι τη φορά, να δώσουμε και τα ωριαία δεδομένα. Μια ώρα μουσικής μεταφράζεται σε 40, 70 και 150ΜΒ ανάλογα με την ποιότητα.

Έτσι, εάν κάνεις τους υπολογισμούς σου γνωρίζοντας πόσο περίπου ακούς την ημέρα, μπορείς να υπολογίσεις ότι για 30 λεπτά την ημέρα, σε ένα μήνα θα έχεις καταναλώσει 0,5GB σε ποιότητα Normal και 2,2GB σε Extreme.

Επομένως τώρα που ξέρεις τα νούμερα πήγαινε στο www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/new_cosmote_mobile.html και επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα.