8
Ψυχαγωγία

Smart TVs. Τι είναι και πώς να τις αξιοποιήσεις

Smart TVs. Τι είναι και πώς να τις αξιοποιήσεις
Τι ακριβώς είναι οι έξυπνες τηλεοράσεις και πώς μπορούν να κάνουν την διασκέδασή σου πιο εντυπωσιακή και πιο ολοκληρωμένη; Μάθε τα πάντα για τα λειτουργικά συστήματα των σύγχρονων τηλεοράσεων που δεν παίζουν απλώς κανάλια, αλλά τρέχουν και apps.

Η εποχή που τηλεόραση σήμαινε εκπομπή περιεχομένου από την κεραία έχει περάσει. Πλέον ο σύγχρονος χρήστης έχει πολλαπλές επιλογές θέασης περιεχομένου (δίκτυο, Internet, δορυφόρος), ενώ και η ίδιες οι τηλεοράσεις αποτελούν πια την κεντρική συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας. Εκτός από το να προβάλλουν τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια επίγεια και δορυφορικά (για το δεύτερο χρειάζεται ο κατάλληλος δέκτης, αν και κάποιες τηλεοράσεις διαθέτουν ενσωματωμένο), οι τηλεοράσεις συνδέονται στο Internet προβάλλοντας περιεχόμενο on-demand, συνδέονται με το κινητό σου τηλέφωνο και σου επιτρέπουν να δείχνεις τις φωτογραφίες σου στη μεγάλη οθόνη, ή με το δίκτυό σου, προβάλλοντας τους κοινόχρηστους φακέλους του υπολογιστή σου. Και δεν είναι μόνο αυτά. Πλέον, εάν διαθέτεις συσκευές smart home, μπορείς να ελέγχεις κάμερες, φώτα, ακόμα και την… καφετιέρα σου μέσω της τηλεόρασης.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια smart TV, μια τηλεόραση δηλαδή που διαθέτει το δικό της λειτουργικό σύστημα και μπορεί και εγκαθιστά apps, όπως ακριβώς συμβαίνει σε smartphones και tablets. Δες στον ΓΕΡΜΑΝΟ όλα τα τελευταία μοντέλα σε smart TVs

Κάθε brand και διαφορετική πλατφόρμα

Κάθε κατασκευαστής τηλεόρασης διαθέτει τη δική του αποκλειστική πλατφόρμα που περιλαμβάνει λειτουργικό σύστημα και βεβαίως το ανάλογο app store. Στην ουσία η τηλεόραση έχει μετασχηματιστεί σε μια ιντερνετική συσκευή που τρέχει εφαρμογές και προβάλλει περιεχόμενο από παντού. Το παν και εδώ είναι τα apps, ενώ και τα τηλεχειριστήρια έχουν εξελιχθεί σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να μεταφέρουν τη λειτουργικότητα ενός tablet σε μια πολύ μεγαλύτερη οθόνη που δεν είναι αφής.

Android TV: Ξεκινάμε την περιήγησή μας στα smart TV λειτουργικά συστήματα από το Android TV της Google, η οποία προσπαθεί να βάλει το λειτουργικό σύστημά της και στις τηλεοράσεις. Τα πλεονεκτήματα του Android TV είναι η τεράστια βάση χρηστών και των διαθέσιμων apps.

Το λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες που γνωρίζεις από το Android κινητό σου, όπως φωνητική αναζήτηση, Chromecast για streaming περιεχομένου από το κινητό, όπως επίσης και Google Assistant. Το Android TV υποστηρίζεται από Sony, Philips και Sharp, καθώς και από αρκετούς κατασκευαστές TV boxes, όπως η Xiaomi.

Tizen: H Samsung αναπτύσσει το δικό λειτουργικό σύστημα με το όνομα Tizen, το οποίο ενσωματώνει στις smart TVs και τα smartwatches. Το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος ονομάζεται Smart Hub και χαρακτηρίζεται από μεγάλα και ευδιάκριτα εικονίδια εφαρμογών και λειτουργιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το app store του Tizen διαθέτει πολλές εφαρμογές, ενώ το One Remote Control ελέγχει όχι μόνο την ίδια την τηλεόραση αλλά και κάθε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη με αυτή.

WebOS: Το λειτουργικό σύστημα των smart TV της H LG είναι το webOS. Αντί για εικονίδια, το περιβάλλον του LG webOS χαρακτηρίζεται από τις «κάρτες»» οι οποίες εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης και παραπέμπουν σε apps. Το πιο εντυπωσιακό ίσως, χαρακτηριστικό είναι το Magic Motion. Πρόκειται για ένα τηλεχειριστήριο που προσομοιώνει το ποντίκι, αλλά αντί για μια επιφάνεια, το Magic Motion λειτουργεί στον τρισδιάστατο χώρο.

Υπάρχουν κι άλλα λειτουργικά σύστημα. Η Hitachi έχει το Smart Vue, η Panasonic το Smart Viera κ.λπ. Το ποια smart TV θα επιλέξεις δεν εξαρτάται τόσο από την πλατφόρμα όσο από τα γενικά χαρακτηριστικά της συσκευής, όπως ανάλυση, διάσταση, ποιότητα εικόνας, ήχου, συνδέσεις κ.λπ.