Η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μας ευημερίας. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να χειριζόμαστε το άγχος, να σχετιζόμαστε με τους άλλους και να παίρνουμε αποφάσεις. Η καλή ψυχική υγεία είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση. Ωστόσο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κοινά, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την πανδημία όπου όλος ο κόσμος βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη και το άγχος από μόνα τους κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε απώλεια παραγωγικότητας.
Ο χώρος εργασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία, παρέχοντας μια αίσθηση σκοπού, σταθερότητα και ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση. Αντίθετα, οι κακές συνθήκες εργασίας, όπως το υψηλό άγχος, η έλλειψη υποστήριξης και οι διακρίσεις, μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε μειωμένη εργασιακή ικανοποίηση και παραγωγικότητα.
Φέτος η ημέρα ψυχικής υγείας εστιάζει στο χώρο εργασίας στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέραμε πιο πάνω. Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη για ασφαλή, υγιή εργασιακά περιβάλλοντα που λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της έκθεσης σε κινδύνους όπως η παρενόχληση και οι κακές συνθήκες εργασίας.
Πώς θα βελτιώσουμε την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας
Η βελτίωση της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αν θέλαμε να αναφέρουμε ορισμένες πρωτοβουλίες, αυτές θα μπορούσε να είναι οι εξής:
- Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση: Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να ενθαρρύνει όσους έχουν ανάγκη να αναζητήσουν βοήθεια. Τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να εξοπλίσουν τους διευθυντές και το προσωπικό με τις δεξιότητες να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
- Δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος: Οι εργοδότες θα πρέπει να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα διαφάνειας όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να συζητούν για την ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τακτικών ελέγχων, παροχής πόρων ψυχικής υγείας και προώθησης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
- Εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύσσουν και να επιβάλλουν πολιτικές που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία, όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας, ημέρες ψυχικής υγείας και πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η διασφάλιση ότι αυτές οι πολιτικές είναι περιεκτικές και προσβάσιμες σε όλους τους εργαζόμενους είναι ζωτικής σημασίας και εδώ η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είδαμε στην πράξη την περίοδο της πανδημίας.
- Παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως Προγράμματα Βοήθειας Εργαζομένων, τα οποία παρέχουν εμπιστευτική συμβουλευτική και υποστήριξη. Επιπλέον, η παροχή ασφάλισης υγείας που καλύπτει τη θεραπεία ψυχικής υγείας μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.
Ο ρόλος των ατόμων
Ενώ οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για την υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας στην εργασία. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, τα τακτικά διαλείμματα και την αναζήτηση βοήθειας όταν χρειάζεται. Η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τους συναδέλφους και η ενασχόληση με δραστηριότητες που προάγουν την ευημερία, όπως η άσκηση μπορεί επίσης να ωφελήσουν σε σημαντικό βαθμό.
Ακόμα, η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και να μην χάνουν την επικοινωνία με την ομάδα ακόμα κι όταν εργάζονται από μακριά. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει πολύ – και το έχουμε δει σε σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί – είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία AI που εφαρμόζονται στο εργασιακό περιβάλλον έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να απαλλάξουν τους εργαζόμενους από επαναλαμβανόμενες και ανιαρές εργασίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εστιάζουν σε πράγματα πιο παραγωγικά και δημιουργικά.
Συμπεράσματα
Μετά την πανδημία, ο χώρος εργασίας δεν είναι αυτός που ξέραμε. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024 υπενθυμίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας. Δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο υγιή, πιο παραγωγικά περιβάλλοντα εργασίας που ωφελούν τόσο τα άτομα όσο και τις επιχειρήσεις.