Όσοι θυμούνται τη δεκαετία του ’80, τότε που πρωτοείδαμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να μπαίνουν στα σπίτια μας, θα θυμούνται και πως όλοι τότε πίστευαν πως η έλευση των “κομπιούτερς” θα εξαφάνιζε το χαρτί για πάντα – και ειδικά σε γραφεία εταιρειών και στο δημόσιο. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική, όμως. Οι υπολογιστές άρχισαν να συνοδεύονται από εκτυπωτές, ενώ τη δεκαετία του ’90 με τους φθηνούς inkjet και τα Windows 95/98 και το Word άρχισε να γίνεται πανεύκολη η εκτύπωση για το οτιδήποτε, και το χαρτί όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε αλλά πολλαπλασιάστηκε! Η ευκολία πολλαπλασίασε και τον όγκο, μιας και όλοι εκτύπωναν πολλές σελίδες μέχρι να διορθώσουν τυχόν λάθη ή να πετύχουν την όψη που ήθελαν. Και κάπως έτσι, ακόμη και το 2023, έχουμε τεράστια κατανάλωση χαρτιού χωρίς να χρειάζεται πραγματικά!
Οι προβλέψεις της παγκόσμιας κατανάλωσης χαρτιού για το 2023 ανέρχονται στα 420 εκατομμύρια τόνους χαρτιού, σε μια αργή μεν, σταθερά ανοδική δε, πορεία. Η ανθρωπότητα, παρά το γεγονός πως τα smartphones και οι υπολογιστές βρίσκονται παντού πλέον, συνεχίζει και αυξάνει την κατανάλωση σε χαρτί όσο περνούν τα χρόνια, με την “προφητεία” των 80s για εξαφάνιση του χαρτιού να αποδεικνύεται τραγικά άστοχη. Η μείωση της κατανάλωσης χαρτιού είναι επιβεβλημένη, καθώς η παγκόσμια οικολογική στροφή προς βιοδιασπώμενες λύσεις έχει ήδη επιπτώσεις στην κατανάλωση του χαρτιού και αναμένεται να ενταθεί τα προσεχή έτη, καθώς θα απομακρυνόμαστε από το πλαστικό.
Η λύση είναι να μειώσουμε όλοι την κατανάλωση του χαρτιού εκεί που δεν χρειάζεται. Ήδη η κοινωνία μας έχει κάνει μια σαφή στροφή προς τα smartphones, τα tablets, αλλά και το internet, επομένως δεν είναι δύσκολο να δούμε πως το χαρτί θα έπρεπε να έχει σαφώς μειωμένο λόγο ύπαρξης.
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει και υπάρχει, αλλά ως πρώτο βήμα ίσως πρέπει να δούμε ποιο ποσοστό υπάρχει απλά λόγω αδράνειας. Υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, όμως. Ας δούμε μερικά.
1. Επιλέγεις χαρτί με πιστοποίηση FSC
Η πιστοποίηση FSC διασφαλίζει την προέλευση του χαρτιού, δηλαδή το ότι προέρχεται από δάση που ανανεώνονται και παρακολουθούνται, αλλά και πως η παραγωγή του έγινε με οικολογικές μεθόδους, χωρίς ρύπανση.
2. Το κάνεις ψηφιακά
Πλέον είναι πολύ εύκολο να μην τυπώσεις. Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες οργανώνουν αρχεία και e-mails, αλλά και που ψηφιοποιούν ήδη τυπωμένα έγγραφα, για να μπορείς να τα στείλεις στην ανακύκλωση.
3. Τύπωσε και στις δύο όψεις
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τυπώνεις τα έγγραφα μόνο στη μία πλευρά. Στο κάτω κάτω, βιβλία, εφημερίδες, και περιοδικά είναι όλα τυπωμένα και στις δύο όψεις του χαρτιού. Εσύ γιατί χρειάζεται να τυπώνεις μόνο στη μία, σπαταλώντας το 50% της διαθέσιμης επιφάνειας;
4. Χρησιμοποίησε pull-printing
Το pull-printing είναι η λειτουργία των κοινόχρηστων εκτυπωτών στην οποία στέλνεις μεν το έγγραφο προς εκτύπωση, αλλά δεν εκτυπώνεται τίποτα μέχρι να πας στον εκτυπωτή για να το πάρεις. Αν δεν πας, δεν τυπώνεται!
5. Χρησιμοποίησε συνδρομητική υπηρεσία αναλώσιμων
Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες “παρακολουθούν” τον εκτυπωτή ή τους εκτυπωτές σου και αναλαμβάνουν να σου φέρουν μελάνια και χαρτί προτού αυτά τελειώσουν. Διάλεξε μια τέτοια υπηρεσία η οποία χρησιμοποιεί χαρτί με πιστοποίηση FSC για μικρότερο αποτύπωμα.
6. Διάλεξε χαρτί από εταιρείες που υποστηρίζουν την αναδάσωση
Το κίνημα του Forest Positive έχει εξαπλωθεί και σε εταιρείες αναλώσιμων. Οι εταιρείες φροντίζουν για την αναδάσωση και τη διατήρηση των δασών, καλύπτοντας και τον Αμαζόνιο, αλλά και δάση σε άλλες χώρες.
7. Αναβάθμισε τον εκτυπωτή σου
Εάν έχεις ένα παλιό μηχάνημα που δεν υποστηρίζει ούτε εκτύπωση διπλής όψης, έχει παλιά ενιαία cartridges μελανιών σκέψου την αναβάθμισή του. Οι εκτυπωτές πλέον είναι πολύ φθηνοί και κυρίως οικονομικοί στη χρήση. Εάν εκτυπώνεις πολύ προτίμησε ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί επαναγεμιζόμενες φιάλες μελανιών (όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν – η Epson το λέει EcoTank και η HP Ink Tank). Μπες στο site του ΓΕΡΜΑΝΟΥ και διάλεξε τον νέο εκτυπωτή/πολυμηχάνημά σου!