7
Τεχνολογία

Πώς να σώσεις μια ιστοσελίδα σε PDF

Πώς να σώσεις μια ιστοσελίδα σε PDF
Εάν έχεις ποτέ βρεθεί στη θέση να αποθηκεύσεις μια ολόκληρη ιστοσελίδα για να τη διαβάσεις μετά χωρίς Internet, ο browser Safari έχει ένα πολύ έξυπνη λειτουργία για να κάνει τις webpages αρχεία PDF.

Το διάβασμα από το κινητό ή το laptop είναι για πολύ κόσμο αδύνατο. Ειδικά από ιστοσελίδες οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γεμάτες διαφημίσεις, banners, μικρά βίντεο, κινούμενες εικόνες, links προς άσχετα sites, και πολλά άλλα. Τα ιδανικά για να διαβάσεις άρθρα με την ησυχία σου, χωρίς όμως να τα εκτυπώσεις και να χαλάς μελάνια και χαρτί χωρίς λόγο, είναι μέσα από κάποιο tablet ή e-book reader. Ιδανικά, θα ήθελες να αποθηκεύσεις την ιστοσελίδα με κάποιον τρόπο, πχ σε μορφή PDF, και να την στείλεις στην εν λόγω συσκευή για ανάγνωση όταν θα έχεις χρόνο και όρεξη. Λοιπόν, αυτό γίνεται, μέσα από τον browser της Apple, γνωστό ως Safari!

Η λειτουργία του Safari είναι ενσωματωμένη και δεν χρειάζεται κάποιο add-on, ενώ κατά την αποθήκευση αφαιρεί και όλα τα άχρηστα μέρη μιας ιστοσελίδας (banners, διαφημίσεις, μενού, κλπ) αφήνοντας καθαρό κείμενο. Για να δούμε πώς γίνεται αυτό από το macOS.

  • Ανοίγεις τη σελίδα που θέλεις να αποθηκεύσεις
  • Βάζεις τον browser σε reader mode, πατώντας στο εικονίδιο “σελίδα” που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της address bar
  • Αποθηκεύεις τη σελίδα ως PDF, πηγαίνοντας στο File – Export as PDF

Αυτό ήταν όλο. Δώσε ένα όνομα στο PDF που θα αποθηκευτεί, και ίσως μετάφερέ το σε κάποιο σημείο που θα μπορείς να το βρεις εύκολα, πχ σε κάποιον φάκελο. Θα δεις ότι το PDF που αποθηκεύτηκε είναι μια καθαρή σελίδα (ή περισσότερες σελίδες), μόνο με το κείμενο, την επικεφαλίδα, τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο, αλλά χωρίς τίποτε άλλο, ούτε τίτλους του site, ούτε διαφημίσεις, ούτε pop-ups, ούτε μενού πλοήγησης, και βέβαια χωρίς cookies και λοιπά ενοχλητικά! Τώρα μπορείς να μεταφέρεις το PDF στη συσκευή της προτίμησής σου και να το διαβάσεις με την ησυχία σου!