7
Τεχνολογία

Πώς να μην σε παρακολουθεί το κινητό σου

Πώς να μην σε παρακολουθεί το κινητό σου
… για την ακρίβεια το κινητό σου με Android. Στο άρθρο θα μιλήσουμε για τη λειτουργία App Tracking Protection του DuckDuckGo η οποία μπορεί να μπλοκάρει την παρακολούθηση όλων των apps από το να κατασκοπεύουν τη δραστηριότητά σου και να συλλέγουν δεδομένα που δεν θέλεις.

Το Internet είναι μια τεράστια βάση δεδομένων. Τα δεδομένα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι αυτά που βλέπεις, τα άρθρα, οι φωτογραφίες, τα posts στο Facebook ή στο Twitter, τα βίντεο στο TikTok, ή οι φωτογραφίες στο Instagram. Αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τους trackers! Οι trackers είναι ειδικά συστήματα παρακολούθησης των χρηστών για διαφημιστικούς σκοπούς! Από το Facebook και τη Google μέχρι εταιρείες των οποίων δεν έχεις ακούσει ποτέ το όνομα, τα περισσότερα sites έρχονται με ενσωματωμένους trackers, cookies, και διάφορες “βιβλιοθήκες” ο σκοπός των οποίων είναι η καταγραφή των επισκέψεων και των συνηθειών του κάθε χρήστη. Ο απώτερος σκοπός (συνήθως) δεν είναι κάτι βαρύγδουπο αλλά η ανάλυση των συνηθειών, η κατανόηση των επιθυμιών και του τι τραβάει την προσοχή του κάθε χρήστη, με σκοπό βέβαια το να “σερβίρει” καλύτερες διαφημίσεις ή θέματα, τα οποία θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πατήσει πάνω τους ο χρήστης! Όλα αυτά λειτουργούν στο παρασκήνιο και δεν υπάρχει ένδειξη για το ότι υπάρχουν καν. Όμως υπάρχουν και παρακολουθούν τις κινήσεις σου. Εδώ θα σου δείξουμε πώς μπορείς να σταματήσεις την “κατασκοπεία” με τον browser του DuckDuckGo.

To DuckDuckGo ξεκίνησε τη ζωή του το 2008 ως εναλλακτική σελίδα αναζήτησης με έμφαση στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Από τότε έχει μεγαλώσει και έχει αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες. Ενώ ξεκίνησε τη ζωή του ως απλό site, και αργότερα ως επέκταση για τους πιο δημοφιλείς browsers, πλέον η εταιρεία διαθέτει τον δικό της browser, ο οποίος βασίζεται στο WebKit της Apple (στο οποίο βασίζεται και το Blink που χρησιμοποιεί η Google για το Chrome). Οι υπεύθυνοι της DuckDuckGo επισημαίνουν πως ο browser έχει σχεδιαστεί εκ του μηδενός με πρωταρχικά μελήματα την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, και την απλότητα.

Ειδικότερα για την ασφάλεια, ο browser του DuckDuckGo για συσκευές Android παρέχει δωρεάν προστασία για όλη τη συσκευή! Εγκαθιστώντας τον browser του DuckDuckGo, δημιουργείται ένα εικονικό VPN (Virtual Private Network) το οποίο λειτουργεί εντός του κινητού, δηλαδή δεν συνδέεται με εξωτερικούς servers. Αυτό που κάνει, όμως, είναι το να ανακατευθύνει κάθε σύνδεση προς το Internet στα ειδικά φίλτρα του και όποτε “βλέπει” επικοινωνία με servers εταιρειών που κάνουν tracking, να την κόβει. Μάλιστα, το φιλτράρισμα γίνεται γενικά για κάθε app της συσκευής και όχι μόνο για τα sites που επισκέπτεσαι μέσα από τον browser.

Ο χρήστης του DuckDuckGo εξακολουθεί και έχει τον έλεγχο του φιλτραρίσματος. Μπαίνοντας στη σελίδα Recent Activity, μπορείς να δεις τη δραστηριότητα κάθε tracker για κάθε ένα app ξεχωριστά. Αν κάποιο app δεν λειτουργεί σωστά, μπορείς και να απενεργοποιήσεις το φιλτράρισμα, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των apps.

Το σημαντικό, όμως, είναι πως το DuckDuckGo παρέχει αυτή τη λειτουργία δωρεάν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι χρήστες το είδος και την ποσότητα των δεδομένων που καταγράφονται σχετικά με τη συμπεριφορά τους στο Ιnternet και τις προτιμήσεις ή τις συνήθειές τους, και να μπορούν εύκολα να τα απενεργοποιήσουν. Πλέον, το DuckDuckGo το κάνει απλό. Εσύ τι περιμένεις;