7
Τεχνολογία

Πώς να κάνεις την υπάρχουσα SIM, eSIM

Πώς να κάνεις την υπάρχουσα SIM, eSIM
Σύντομα τα κινητά Google Pixel 8 θα είναι σε θέση να μετατρέψουν την φυσική SIM που έχεις εγκατεστημένη σε eSIM.

Οι κάρτες SIM είναι πρακτικά αλληλένδετες με την κινητή τηλεφωνία, από τις απαρχές της, μέχρι και σήμερα. Μπορεί να μειώθηκαν σε μέγεθος, αλλά η λειτουργικότητά τους έχει παραμείνει πρακτικά η ίδια. Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, οι κατασκευαστές και οι πάροχοι δουλεύουν πάνω στην eSIM, την ψηφιακή εκδοχή της κάρτας SIM, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σχεδίαση των smartphones, αλλά και στην αντοχή τους. Η αφαίρεση μιας θύρας και ενός reader, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο εσωτερικό της κάθε συσκευής, ενώ παράλληλα αποτελούν δίοδο για την είσοδο σκόνης και υγρών, μπορεί να κάνει τις συσκευές πιο μικρές και λεπτές, αλλά και πιο ανθεκτικές!

Η Apple ήταν η πρώτη που έκανε την κίνηση να αφαιρέσει εντελώς το SIM slot στο iPhone 14, αλλά τα smartphones με Android δεν έχουν ακολουθήσει – τουλάχιστον όχι όλοι οι κατασκευαστές. Τώρα όμως, η Samsung ήδη επιτρέπει τη μετατροπή της οποιασδήποτε SIM σε eSIM στο Galaxy S24, αλλά και τη δημιουργία νέας eSIM! Η Google όμως, μέχρι τώρα, δεν είχε ακολουθήσει και η λειτουργία των eSIM ήταν κάτι που έλειπε από τα δικά της Pixel. Μέχρι τώρα!

Στο νέο update για το Android, φαίνεται πως η Google δουλεύει πάνω στη λειτουργικότητα της μετατροπής μιας SIM σε eSIM, κάτι που θα βοηθούσε και στην αλλαγή συσκευής ή ακόμη και παρόχου. Η σημασία της Google είναι μεγάλη, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones, οι οποίοι δεν έχουν το ειδικό βάρος της Samsung, περιμένουν πρώτα τη Google να “σηκώσει το βάρος” της αλλαγής και να φτιάξει τα απαραίτητα εργαλεία για το Android, ώστε να τα υιοθετήσουν χωρίς να αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος της ανάπτυξης. Η Google λοιπόν κάνει αυτή την κίνηση και το εργαλείο “Convert to eSIM” υπάρχει ήδη στο μενού της περιοχής “Network and Internet” μέσα στα Settings. Αυτό βέβαια ισχύει για όσους έχουν την Beta 3 του Android 14 Quarterly Platform Update, και δεν έχει κυκλοφορήσει για όλους. Αυτό, όμως, θα γίνει σχετικά σύντομα.

Η Google φαίνεται πως δουλεύει με παρόχους κινητής σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτή η λειτουργικότητα ωφελεί τους πάντες – και κυρίως τους τελικούς χρήστες. Ήδη στα Pixel υπάρχει εργαλείο για τη μεταφορά eSIM από παλαιότερη συσκευή σε νέα, αλλά αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη eSIM. Τώρα, ή πολύ σύντομα, θα μπορείς να μετατρέψεις την κανονική σου SIM σε eSIM και να ξεχάσεις την ανάγκη του να βρεις αυτό το μικροσκοπικό εργαλείο για να ανοίξεις το πορτάκι της SIM, κάθε φορά που θέλεις να αλλάξεις συσκευή.