16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να κάνεις την ομιλία κείμενο με το κινητό σου

Πώς να κάνεις την ομιλία κείμενο με το κινητό σου
Τα σύγχρονα κινητά έχουν πολλές λειτουργίες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως λειτουργεί το Live Transcribe σε Android, που μετατρέπει το λόγο σε γραπτό κείμενο, για όσους έχουν προβλήματα ακοής αλλά όχι μόνο.

Το Android συνεχίζει να εξελίσσει τις ενσωματωμένες λειτουργίες του, προσθέτοντας πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα σε πολλούς, αλλά και λίγους. Η αυτόματη μετάφραση είναι ένα καλό παράδειγμα, όμως βλέπουμε πως είναι μια λειτουργία η οποία τελικά είναι χρήσιμη σε πάρα πολύ κόσμο. Η εταιρεία εξέλιξε ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής, το οποίο για τη Google είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς βρήκε χρήση τόσο στο YouTube (αυτόματος υποτιτλισμός), όσο και σε διάφορα άλλα προϊόντα της, όπως στο Google Assistant ή και στα έξυπνα ηχεία της εταιρείας. Η αναγνώριση φωνής, όμως, μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία και σε άτομα με προβλήματα ακοής, αλλά και σε όσους χρειάζονται αυτόματη υπαγόρευση κειμένου ή τη λεγόμενη “απομαγνητοφώνηση”.

Το σύστημα αυτό υπάρχει στο Android ως app αλλά και ενσωματωμένη λειτουργία, με το όνομα Live Transcribe. Η αλήθεια είναι πως, σε όσα smartphones μπορέσαμε και δοκιμάσαμε, το Live Transcribe δεν φαίνεται (σχεδόν) πουθενά, αν και τελικά υπήρχε σε όλα! Για να το ενεργοποιήσεις, μπορείς να ανοίξεις το συρτάρι εφαρμογών και να πατήσεις στο search, γράφοντας “Live Transcribe” (Ζωντανή απομαγνητοφώνηση και ηχητικές ειδοποιήσεις στο ελληνικό Android). Αν υπάρχει στην συσκευή σου, θα εμφανιστεί εκεί! Αν όχι, μπορείς να το κατεβάσεις ως app από το Play Store της Google.

Ανοίγοντας το app, θα δεις την επιλογή απλά να το χρησιμοποιήσεις, αλλά μπορείς να ενεργοποιήσεις και το shortcut, για να το βρίσκεις εύκολα κάθε φορά, χωρίς να μπαίνεις στη διαδικασία του ψαξίματος. Μπορείς, επίσης, και να βάλεις το Android να εμφανίζει εικονίδιο τύπου “bubble” στην οθόνη μονίμως. Αυτό ήταν! Τώρα μπορείς, με ένα απλό πάτημα του εικονιδίου, να βλέπεις αυτά που λες εσύ ή οι γύρω σου, σε μορφή γραπτού κειμένου στην οθόνη του κινητού σου. Μπορείς επίσης και να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να αποθηκεύει το κείμενο, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που βρίσκονται συχνά σε παρουσιάσεις ή συνεδριάσεις και πρέπει να κρατήσουν σε γραπτή μορφή τα λεχθέντα, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αποθηκεύουν τεράστια ηχητικά αρχεία, για να κάνουν αργότερα την απομαγνητοφώνηση.

Όπως είναι φανερό, όμως, αυτή η λειτουργία δεν είναι μόνο χρήσιμη για δημοσιογράφους και φοιτητές, αλλά και για όσους έχουν προβλήματα ακοής! Τώρα είναι πολύ απλό το να έχεις το κινητό στο χέρι και να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο το τι λέγεται γύρω σου, ακόμη κι αν δε μπορείς να το ακούσεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να μιλάμε ακριβώς για “απομαγνητοφώνηση”, μιας και η αναγνώριση είναι στιγμιαία, αλλά για υπαγόρευση. Το smartphone σου μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ταχύτατος και ακούραστος γραμματέας, μεταφέροντας στην οθόνη του κινητού ό,τι ακούγεται. Και ναι, το σύστημα αναγνωρίζει και Ελληνικά!