Συσκευές με αναδιπλώμενη οθόνη βλέπουμε αρκετές τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά πέρυσι έγινε το πρώτο μεγάλο άνοιγμα στον χώρο, κυρίως από τη Samsung και έπειτα από τη Motorola. Πλέον βλέπουμε να πληθαίνουν τα μοντέλα και οι μνηστήρες, και μάλιστα όχι μόνο σε μία μορφή. Τα αναδιπλώμενα smartphones στοχεύουν τόσο τις μικρές συσκευές, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τη σχεδίαση “με πορτάκι”, όσο και τις μεγάλες, προσφέροντας ένα tablet το οποίο διπλώνει σε μέγεθος (μεγάλου) κινητού. Κι όμως, από σχεδόν όλους τους ανθρώπους ακούμε να επαναλαμβάνεται μονότονα η ίδια ερώτηση: “πόσο αντέχει;”
Δράττωμεθα της ευκαιρίας, λοιπόν, να εξηγήσουμε το πώς λειτουργούν αυτές οι οθόνες, αλλά και ποιες εξελίξεις ήταν απαραίτητες για να μπορέσουν να κατασκευαστούν. Με άλλα λόγια, γιατί δεν τις είχαμε και πριν 10 χρόνια;
Η εύκαμπτη οθόνη απαιτεί να είναι όλα τα τμήματα εύκαμπτα, να μην επηρεάζονται από την αναδίπλωση της συσκευής, και να αντέχουν χιλιάδες αναδιπλώσεις. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι οθόνες ήταν αποκλειστικά τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων (LCD). Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην πόλωση του φωτός και στη στροφή αυτής της πόλωσης καθώς το φως διέρχεται μέσα από τους υγρούς κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι αυτοί παραδοσιακά είναι κλεισμένοι μεταξύ δύο γυάλινων πλακών. Η γωνία της πόλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να αντικατασταθούν οι γυάλινες πλάκες με κάποιο εύκαμπτο υλικό, υπήρχαν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, η σημαντικότερη των οποίων ήταν πως, κατά τη διάρκεια του διπλώματος, οι γωνίες πόλωσης άλλαζαν – όπως και η κρίσιμη απόσταση μεταξύ των δύο πλακών, αλλάζοντας το πάχος του επιπέδου των υγρών κρυστάλλων – χαλώντας την εικόνα. Επίσης, οι εύκαμπτες οθόνες υγρών κρυστάλλων απαιτούσαν “σάντουιτς” 15 επιπέδων διαφόρων υλικών, χωρίς να συνυπολογίζουμε τον οπίσθιο φωτισμό! Όπως είναι φανερό, οι εταιρείες περίμεναν μια νέα τεχνολογία.
Η τεχνολογία OLED ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στις οθόνες παντού, από τα μικροσκοπικά κινητά μέχρι τις τεράστιες τηλεοράσεις η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνει αναδιπλώμενη αφού βρίσκεται σε εύκαμπτο υπόστρωμα, αντί για γυαλί. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν γυαλί! Τα pixels των OLED είναι μικροσκοπικές δίοδοι εκπομπής φωτός και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε υπόστρωμα! Αυτό το κατάλαβαν νωρίς οι κατασκευαστές και διάλεξαν εύκαμπτα υλικά για υπόστρωμα, και τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν σχετικά γρήγορα.
Οι εύκαμπτες οθόνες υπάρχουν περισσότερο απ’ όσο νομίζεις, όμως. Για παράδειγμα, στα παλαιότερα iPhone X και Samsung Galaxy Edge, οι οθόνες είναι εύκαμπτες, αλλά η ευκαμψία χρησιμοποιήθηκε τότε μόνο για να τους δώσει κυρτές ακμές. Τώρα, όμως, η τεχνολογία έχει βελτιστοποιηθεί τόσο ώστε οι οθόνες μπορούν να διπλώνουν και να ξεδιπλώνουν χωρίς πρόβλημα.
Κι όμως… γυαλί!
Ίσως σε κάναμε να πιστεύεις πως οι οθόνες χρησιμοποιούν κάποιο πολυμερές για την κατασκευή της αναδιπλώμενης οθόνης. Ίσως και να έχεις στο μυαλό σου το ότι το γυαλί δεν διπλώνει. Κι όμως… αν το γυαλί γίνει αρκετά λεπτό, είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο και “ελαστικό”. Η γνωστή από τα Gorilla Glass εταιρεία Corning βρίσκεται πίσω από τα υπέρλεπτα φύλλα γυαλιού που προστατεύουν τις εύκαμπτες οθόνες, καθώς τα πλαστικά έχουν την κακή τάση να γρατζουνίζονται πολύ πιο εύκολα.
Τα αναδιπλώμενα smartphones είναι το μέλλον. Σε λίγα χρόνια, όλοι θα έχουμε ένα αναδιπλώμενο smartphone στην τσέπη μας και, για μια ακόμη φορά, θα αποκαλούμε τα μεγάλα κινητά “παντόφλες”. Η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και ήδη έχουμε πολύ καλά δείγματα τέτοιων συσκευών. Το μόνο που μένει είναι να ξανα-ερωτευτούμε τα κινητό clamshell ή flip phones όπως τα λέγαμε τότε.
Τι μπορείς να αγοράσεις;
Σε πείσαμε; Επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE και κάνε δικό σου ένα μοντέλο της σειράς Galaxy Z. Η Samsung διαθέτει δύο ειδών αναδιπλούμενα κινητά, το Flip και το Fold τα οποία βρίσκονται ήδη στην πέμπτη γενιά.
Η Motorola επανέφερε στη νέα εποχή τη διάσημη σειρά Razr με ένα νέο μοντέλο με αναδιπλούμενη οθόνη. Βρες το εδώ.
Και η Huawei ασχολείται με αυτή την όλο και πιο δημοφιλή τεχνολογία. Το μοντέλο Mate X3 διαθέτει 3 οθόνες όπως και το Galaxy Fold, μια εσωτερική που διπλώνει στη μέση και μια εξωτερική.
Εάν θες κάτι σαν το Flip της Samsung, μπορείς να επιλέξεις το Find N2 Flip της Oppo.