7
Τεχνολογία

Πάρε κόσμε GB… στα σύννεφα!

Πάρε κόσμε GB… στα σύννεφα!
Αναζητάς τον φθηνότερο χώρο αποθήκευσης στο cloud; Εμείς ψάξαμε και ανακαλύψαμε τις καλύτερες επιλογές αποθήκευσης cloud για 1TB, 100GB, αλλά και ό,τι άλλο προσφέρεται εκεί έξω…

Το cloud storage είναι η λύση για το πιο αξιόπιστο backup, αλλά και για να έχεις τα δεδομένα σου διαθέσιμα οπουδήποτε στον πλανήτη, αρκεί να έχεις διαθέσιμη σύνδεση στο internet. Τα πλεονεκτήματα του cloud storage είναι σημαντικά: αυτόματο backup, επιλογή στη διαθεσιμότητα των αρχείων, αυτόματη ενημέρωση, ύπαρξη ιστορικού αλλαγών για κάθε αρχείο, απόλυτη δυνατότητα ανάκτησης αλλαγών ή διαγραφών, μηδενικό κόστος συντήρησης, μηδενικός κίνδυνος απώλειας δεδομένων, διαθεσιμότητα 24/7, μηδενικό κόστος λειτουργίας / ηλεκτρισμού.

Ίσως αναρωτηθεί κανείς, αν είναι τόσα τα πλεονεκτήματα, γιατί όλοι δεν στρεφόμαστε στο cloud; Η απάντηση είναι απλή: ταχύτητα. Οι συνδέσεις internet πλέον φτάνουν με το ζόρι το 1Gbps (με οπτική ίνα), κάτι που σημαίνει πως, αν θέλεις να μεταφέρεις μεγάλους όγκους δεδομένων, θα πρέπει να περιμένεις ώρες ή μέρες. Για παράδειγμα, το 1Gbps σε πραγματικές συνθήκες είναι περί τα 100MB/sec. Αν θέλεις να μεταφέρεις αρχεία με συνολικό μέγεθος 10 gigabytes, θα χρειαστείς σχεδόν 2 λεπτά για κατέβασμα. Αν όμως θέλεις να ανεβάσεις αρχεία στο cloud, η σύνδεση 1Gbps σε upload έχει ταχύτητα 100Mbps, δηλαδή σε πραγματική ταχύτητα είναι περί τα 10MB/sec και, για το ίδιο υποθετικό σενάριο, τα 2 λεπτά γίνονται 20. Επομένως ο όγκος μετράει. Αν δεν σε ενδιαφέρει ο χρόνος του upload, τότε το cloud είναι αυτό που ψάχνεις.

Εδώ βρήκαμε τις πιο ενδιαφέρουσες υπηρεσίες cloud storage και στις παρουσιάζουμε. Για να έχουμε μια σύγκριση, αυτή τη στιγμή στην αγορά συμβατικών σκληρών δίσκων η τιμή ανά terabyte είναι γύρω στα 14 ευρώ (για μεγάλους δίσκους άνω των 10TB). Το κρατάμε αυτό κατά νου όταν βλέπουμε τιμές cloud storage.

Τα φθηνότερα 15GB: δωρεάν Google Drive

Δε γίνεται καλύτερα από το τσάμπα! Η Google σου δίνει 15 γίγα δωρεάν, για να έχεις να παίζεις. Σημειωτέον, σε αυτά περιλαμβάνεται και το Gmail αλλά και το Google Photos. Από την άλλη, δε σε εμποδίζει τίποτε απολύτως να φτιάξεις έναν νέο λογαριασμό Gmail, απλά για τον αποθηκευτικό χώρο.

Το καλύτερο cloud για μικρό budget: iCloud+

Εδώ έχουμε τη μικρότερη τιμή εκτός του τσάμπα. Το iCloud της Apple προσφέρει 50GB με τιμή 1 ευρώ το μήνα. Αν θέλεις το απολύτως φθηνότερο, και δεν σου φτάνουν τα 15 γίγα της Google, η Apple είναι η αμέσως επόμενη λύση.

Τα φτηνότερα 100 (και 200) GB: Google One

Η Google ξανακάνει το θαύμα της, δίνοντάς σου 100 GB με 2 ευρώ το μήνα! Αν αυτό δεν σου αρκεί, τα 200GB κοστίζουν 3 ευρώ το μήνα! Πολλαπλασιάζεις τον αποθηκευτικό σου χώρο και, όπως ισχύει με τη Google, αυτός ο χώρος ισχύει και για το Photos.

Τα φτηνότερα 500 GB: pCloud

Ανεβαίνουμε στη σκάλα και βρίσκουμε έναν εναλλακτικό πάροχο cloud storage, το pCloud. Εδώ έχουμε κάτι ενδιαφέρον: το pCloud έχει τα 500GB στα 5 ευρώ το μήνα, αλλά αν πληρώσεις ετήσια, είναι 50 ευρώ (δηλαδή 4,16 ευρώ το μήνα μετά τη διαίρεση).

Το 1TB με τα περισσότερα προνόμια: Microsoft 365

Μόνο η Microsoft θα μπορούσε να κάνει τέτοια προσφορά. Σου δίνει ένα terabyte με κάθε συνδρομή στο Microsoft 365 Personal, το οποίο κοστίζει 7 ευρώ το μήνα ή 69 ευρώ για ετήσια συνδρομή (βγαίνει 5,75 ευρώ μετά τη διαίρεση). Επιπλέον έχεις “άδεια” για το Office, δηλαδή Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Notes, κλπ. Επίσης περιλαμβάνει 60 λεπτά κλήσεις Skype, αλλά και τεχνική υποστήριξη Microsoft.

Τα φτηνότερα 2 TB: Sync.com

Ίσως το λιγότερο γνωστό, αλλά σου δίνει 2 TB με κόστος 8 δολάρια το μήνα – όχι ευρώ, άρα πάει ακόμη λιγότερο! Έχει 180 μέρες για ανάκτηση δεδομένων, πολύ περισσότερο από άλλες υπηρεσίες, ενώ δεν έχει περιορισμό στον όγκο των δεδομένων ανά μήνα, αν μοιράζεσαι συχνά δεδομένα με άλλους.

Τελικά, αξίζει; Αυτό είναι κάτι που μόνο εσύ γνωρίζεις. Αλλά αν ανησυχείς για τα δεδομένα σου, για πιθανή απώλεια δεδομένων λόγω βλάβης ή κλοπής, τότε το cloud storage είναι το μοναδικό που μπορεί να σου εγγυηθεί το ότι δεν θα τα χάσεις ποτέ!