16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Οι δικές σου διαδρομές στο Google Maps

Οι δικές σου διαδρομές στο Google Maps
Οι ψηφιακοί χάρτες σού προτείνουν διαδρομές για να πας κάπου. Ωστόσο, μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου διαδρομές και να τις μοιραστείς με τους φίλους σου. Μάθε πώς!

Το Google Maps άλλαξε τα δεδομένα στην πλοήγηση οχημάτων (αλλά και κάθε άλλου είδους μετακινήσεων) εν μία νυκτί, πριν από αρκετά χρόνια, εκτοπίζοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τους πλοηγούς GPS. Εκτός από την προφανή λειτουργία πλοήγησης, όμως, το Google Maps διαθέτει και άλλες δυνατότητες, οι οποίες παραμένουν, εν πολλοίς, άγνωστες στον περισσότερο κόσμο, όπως η δυνατότητα να χαράξεις τη δική σου πορεία στον χάρτη και να τη μοιραστείς με άλλους, εκτοξεύοντας τη χρηστικότητα της εφαρμογής. Ας δούμε πώς!

Η δική σου πορεία

Για αρχή, θα πρέπει να πούμε πως ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις τη δική σου διαδρομή είναι μέσω υπολογιστή. Το app για smartphones και tablets είναι πολύ χρήσιμο, αλλά δεν διαθέτει όλες τις λειτουργίες, ενώ το ποντίκι και η μεγάλη οθόνη βοηθούν μάλλιστα στην δημιουργία της διαδρομής. Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξεις το Google Maps στον browser της επιλογής σου και να πατήσεις το μπλε εικονίδιο της πλοήγησης (ακριβώς δίπλα στο πεδίο αναζήτησης). Εκεί θα βάλεις, είτε γραπτώς είτε πατώντας στον χάρτη, το σημείο εκκίνησης και το σημείο τερματισμού της διαδρομής, αφήνοντας το Maps να χαράξει την βέλτιστη (κατ’ αυτό) διαδρομή. Όμως, αν πατήσεις πάνω στη μπλε γραμμή της διαδρομής και την τραβήξεις, θα δεις πως μπορείς να αναπροσαρμόσεις την διαδρομή που ακολουθείται. Κάνε όσες διορθώσεις χρειάζεται, μέχρι η διαδρομή να ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλεις.

Μοιράσου την!

Το επόμενο βήμα είναι το να μοιραστείς τη διαδρομή που μόλις έφτιαξες, με όσους επιθυμείς. Πατώντας στο εικονίδιο με τις τρεις γραμμές (πάνω αριστερά), θα δεις την επιλογή “Share or embed map”. Πάτα την και το Google Maps θα δημιουργήσει ένα μοναδικό link για τη διαδρομή που μόλις έφτιαξες, το οποίο μπορείς να κάνεις copy-paste και να το στείλεις σε οποιονδήποτε θες. Όμως, υπάρχουν και εικονίδια για να το μοιραστείς μέσω Facebook, Twitter, ή Gmail!

Δικοί σου χάρτες

Το Google Maps σου δίνει και τη δυνατότητα να φτιάξεις δικούς σου χάρτες, με επίπεδα και διαδρομές. Για να μπεις σε αυτή τη λειτουργία, πάτα στο εικονίδιο με τις τρεις γραμμές, κάνε κλικ στο “Your places”, πάτα στο tab “Maps”, και εκεί πάτα το “Open My Maps”. Θα ανοίξει ένα νέο tab με το Google My Maps, το οποίο θα πρέπει να είναι άδειο κι εκεί θα δεις με κόκκινο χρώμα το πλήκτρο “Create a new map”. Πατώντας το, θα μπεις σε λειτουργία δημιουργίας χάρτη. Πάνω αριστερά θα δεις το “Untitled map” ως όνομα, το οποίο μπορείς να αλλάξεις, καθώς και ένα “Untitled layer” το οποίο επίσης μπορείς να μετονομάσεις. Σε κάθε layer μπορείς να προσθέσεις διαδρομές, τοπόσημα, ακόμη και επισημάνσεις πάνω στον πραγματικό χάρτη, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνεις στο Google Maps. Επίσης μπορείς και να μοιραστείς, αλλά σε αυτή την περίπτωση μόνο μέσω link, ενώ υπάρχει και η επιλογή να επιτρέψεις τη θέαση σε οποιονδήποτε έχει το link ή όχι.

Όπως προαναφέραμε, για να δημιουργήσεις διαδρομές και χάρτες, η μόνη επιλογή είναι ο υπολογιστής. Όμως δεν υπάρχει πρόβλημα στο να δεις διαδρομές κανονικά από smartphone ή tablet. Τώρα ξέρεις πώς θα φτιάξεις την ιδανική διαδρομή και θα τη μοιραστείς με τους φίλους σου!