7
Τεχνολογία

Ο οδοντίατρος-ρομπότ θα σε κάνει να μη φοβάσαι τον τροχό!

Ο οδοντίατρος-ρομπότ θα σε κάνει να μη φοβάσαι τον τροχό!
Γρηγορότερο, σταθερότερο, ακριβέστερο: το ρομπότ που θα σου φτιάχνει τα δόντια είναι αυτό που έλειπε από το οδοντιατρείο!

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον δυσάρεστα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς στην ζωή του. Ο τροχός του οδοντιάτρου σκορπίζει τον τρόμο και αρκεί ο ήχος για να κάνει πολλούς να ανατριχιάσουν. Υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο φόβος – και μαζί με αυτόν και ο πόνος; Αν κάποιος σου έλεγε πως η απάντηση είναι ένα ρομπότ, μάλλον δεν θα σου φαινόταν και τόσο καλή ιδέα. Οι μηχανικοί της εταιρείας Perceptive, όμως, έχουν άλλη άποψη.

Η Perceptive είναι μια startup η οποία εξειδικεύεται ακριβώς σε αυτό: την σχεδίαση ενός ρομπότ για την εκτέλεση οδοντιατρικών επεμβάσεων, αλλά και τεχνολογίες γύρω από αυτό. Πρόσφατα παρουσίασαν ένα πρωτότυπο του εν λόγω ρομπότ, το οποίο φαίνεται πολύ υποσχόμενο, μιας και ήδη μπορεί να εκτελέσει τέτοιες εργασίες με τροχό με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια. Παράλληλα, η ταχύτητά του για την ώρα περιορίζεται και είναι χαμηλότερη από αυτή ενός οδοντιάτρου, αλλά αυτό γίνεται απλά επειδή δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς η ακρίβειά του κάνει την επέμβαση συνολικά ταχύτερη. Ένας οδοντίατρος μπορεί να κινείται γρηγορότερα, αλλά πρέπει να σταματά για να ελέγχει το δόντι συχνά, και να αποφασίζει εκείνη τη στιγμή αν χρειάζεται κι άλλο τρόχισμα.

Εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο μέρος του συστήματος, το οποίο δεν είναι το ρομπότ αλλά η τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης που έχει αναπτύξει η Perceptive, η οποία βασίζεται στην τομογραφία οπτικής συνοχής (optical coherence tomography ή OCT). Το OCT παράγει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την δισδιάστατη και τρισδιάστατη ακτινογραφία με ακτίνες Χ, τόσο σε ανάλυση όσο και σε χωρική ακρίβεια. Μέσω αυτής, αλλά και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να εντοπίσει κοιλότητες και κατεστραμμένες περιοχές στο κάθε δόντι. Η σάρωση επιτρέπει στο σύστημα να χαρτογραφήσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια (20 μικρόμετρα) τις ζημιές στα δόντια και να προαποφασίσει όλες τις κινήσεις του τροχού που χρειάζονται για την αφαίρεση και αντιμετώπισή τους. Έτσι, το ρομπότ έρχεται σε δεύτερη φάση και μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να έχει ολοκληρώσει όλες τις εργασίες που απαιτούνται.

Αν σκέφτεσαι, όμως, το ότι όλοι οι άνθρωποι κινούνται και μπορεί κάποια κίνηση του κεφαλιού ή του σαγονιού να κάνει το ρομπότ να… τροχίσει τη γλώσσα ή το ούλο σου, οι μηχανικοί το έχουν ήδη σκεφτεί και αυτό. Ο ρομποτικός βραχίονας συνδέεται με το κεφάλι του ασθενούς μέσω ενός μηχανικού συστήματος, κάνοντάς τον να κινείται μαζί με το κεφάλι. Άρα, η θέση του βραχίονα σε σχέση με τα δόντια δεν αλλάζει, όποια κίνηση κι αν κάνει ο ασθενής. Με άλλα λόγια, το κρανίο του ασθενούς λειτουργεί ως βάση για το ρομπότ!

Οι υπεύθυνοι της Perceptive αναφέρουν πως το σύστημα είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο και θα περάσουν σίγουρα κάποια χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει στην οδοντιατρική αγορά. Μέχρι τότε πρέπει να περάσει πάμπολλες κλινικές δοκιμές, ενώ σύντομα θα πρέπει να δοκιμαστεί και από το FDA, την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή θα είναι και η πιο κρίσιμη δοκιμή, για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Η Perceptive, πάντως, έχει συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολλάρια σε επενδύσεις, κάτι που δείχνει πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον – αλλά και εμπιστοσύνη – στην εταιρεία.