Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας ήταν ένα σχέδιο του απελθόντα δημάρχου, με το οποίο φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ακριβώς αυτό που εννοούσε το όνομα: μια ενιαία διαδρομή, η οποία θα περιέκλειε το σύμπλεγμα Βουλή – Σύνταγμα – Εθνικός Κήπος, θα το ενοποιούσε με το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, θα περιλάμβανε το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, με συνδετικό κρίκο την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ενώ θα συνέδεε και το Πεδίον του Άρεως μέσω επέκτασης στην Πατησίων. Μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο πλέον βρίσκεται “στον πάγο”, με τμήματά του να έχουν υλοποιηθεί, άλλα τμήματα να έχουν αναιρεθεί, και άλλα να βρίσκονται σε επανεξέταση!
Κι όμως, η ιδέα ενός μεγάλου, ενοποιημένου, διαδρόμου για περίπατο (και ποδηλασία) μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, ούτε κάτι ιδιαιτέρως ρηξικέλευθο! Πολλές είναι οι μεγαλουπόλεις στον κόσμο που έχουν αποφασίσει – και αρκετές έχουν υλοποιήσει – κάτι τέτοιο. Σε αυτές τώρα προστίθεται και το Λονδίνο, όπου βρίσκουμε μια μεγάλη διαδρομή να εγκαινιάζεται τον περασμένο Μάρτιο, ενώνοντας πολλές συνοικίες και προάστια. Το όνομα αυτής: The Green Link Walk!
Το Green Link Walk είναι μια διαδρομή με μήκος 15 μίλια (24,1 χιλιόμετρα), η οποία διασχίζει τον Τάμεση και συνδέει πολλές περιοχές του Λονδίνου, με γενική κατεύθυνση από το κέντρο προς τα βόρεια. Το Green Link Walk συνδέει 40 περιοχές πρασίνου αλλά και 5 άλλες διαδρομές. Προφανώς, οι “περιοχές πρασίνου” του Λονδίνου είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες από τις αντίστοιχες Αθηναϊκές, ενώ ακόμη και η ίδια η διαδρομή Green Link Walk έχει σχεδιαστεί εξ αρχής έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους, να ακολουθεί υδάτινες οδούς ή πάρκα, και να αποφεύγει δρόμους χωρίς χαμηλά πεζοδρόμια και γέφυρες με μεγάλη κλίση και σκαλιά!
Η διαδρομή βρίσκεται υπό την εποπτεία του Transport for London (TfL), της αρχής που ρυθμίζει και είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μεταφορών στο Λονδίνο. Η σχεδίαση του Green Link Walk ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, οπότε και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10% στους περιπάτους, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Leisure Walking Plan (Σχεδίου για Περιπάτους Αναψυχής) του TfL, το 57% των Λονδρέζων θα ήθελαν να δουν περισσότερο χώρο αποκλειστικά για περπάτημα στο Λονδίνο. Οι πόροι για την υλοποίηση του Green Link Walk προήλθαν από το Ταμείο Πράσινων και Υγιεινών Δρόμων του δήμου, ενώ στη σχεδίαση περιλαμβάνονται και δύο πάρκα–κήποι βροχής, τα οποία θα αποτρέπουν το πλημμύρισμα δρόμων.
Ο επίτροπος Περιπάτου και Ποδηλασίας του TfL, Will Normal, κατά τα εγκαίνια σημείωνε: “Με την άνοιξη να πλησιάζει, αυτή η διαδρομή περιπάτου είναι ένας εξαίρετος τρόπος να βελτιωθεί η υγεία και η ευεξία των Λονδρέζων, αυξάνοντας την πρόσβαση στους κάπου 40 χώρους πρασίνου του Λονδίνου, βοηθώντας να κάνουμε την πόλη καλύτερη για όλους τους κατοίκους.”
Προχωρώντας, το πλάνο περιλαμβάνει 13 δράσεις για την βελτίωση του δικτύου περιπάτου του Λονδίνου, με αναβαθμίσεις υφιστάμενων διαδρομών, σχεδίαση νέων διαδρομών, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση των κοινοτήτων με χώρους πρασίνου αλλά και την προώθηση του περπατήματος ως μέσο μετακίνησης, μέσα από τις διαδρομές αυτές.