80
COSMOTE Tips

Ο καθρέφτης του αυτοκινήτου τσεκάρει τον… οδηγό!

Ο καθρέφτης του αυτοκινήτου τσεκάρει τον… οδηγό!
Αντί να δείχνει απλά το τί συμβαίνει προς τα πίσω, ο νέος έξυπνος καθρέφτης μπορεί να ελέγχει τον οδηγό και να προσφέρει προειδοποιήσεις αλλά και συμβουλές!

Η προσοχή του οδηγού στον δρόμο είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής. Τα κινητά τηλέφωνα παραμένουν μέρος του προβλήματος, αλλά οι οδηγοί κάνουν και διάφορα άλλα πράγματα, όπως το να τρώνε ή να πίνουν στο τιμόνι, να βάζουν καλλυντικά ή να ξυρίζονται, ή απλά να χαζεύουν. Παράλληλα, τα ίδια τα συστήματα ψυχαγωγίας των νέων αυτοκινήτων με τις τεράστιες οθόνες αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Οι ποινές και οι παροτρύνσεις δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αλλά η τεχνολογία ίσως φέρει τη λύση: την επόπτευση του οδηγού!

Το σύστημα ελέγχου του οδηγού (Driver Monitoring System) της εταιρείας Magna έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό. Μετά από μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ιδανική θέση για ένα σύστημα ελέγχου του οδηγού, το οποίο θα είναι σε θέση να καταγράφει και τους υπόλοιπους επιβάτες του οχήματος, είναι αυτή του κεντρικού καθρέπτη. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την πρωτοπόρο εταιρεία στο τμήμα του computer vision Seeing Machines, ώστε να σχεδιάσει ένα σύστημα με πηγές υπέρυθρου φωτός και αντίστοιχες κάμερες, τα οποία τοποθέτησε πίσω από τον καθρέπτη, με αποτέλεσμα ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο μπορεί να σώσει ζωές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν ήδη οι οδηγίες για τα αυτοκίνητα, με όλα τα νέα οχήματα να πρέπει να έχουν συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας και απόσπασης προσοχής του οδηγού, ξεκινώντας από τα μέσα του 2024, ενώ από τα μέσα του 2026 θα απαγορεύεται η πώληση οποιουδήποτε οχήματος με τέσσερις και πάνω τροχούς χωρίς τέτοιο σύστημα. Παρόμοιες οδηγίες εισάγονται και σε άλλες χώρες, όπως και στην Κίνα, όπου θα γίνει υποχρεωτικό το σύστημα ανίχνευσης κούρασης του οδηγού, απόσπασης προσοχής, αλλά και ανίχνευση χρήσης κινητού τηλεφώνου, καπνίσματος, κλειστών ματιών, και αφύσικης θέσης κεφαλής!

Η αλήθεια είναι πως η προσοχή των κατασκευαστών έχει στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στα αυτόνομα οχήματα και στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να έχει μπει στο περιθώριο ο άνθρωπος οδηγός. Τα αυτόνομα οχήματα, όμως, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών και δεν πρόκειται να βγουν στους δρόμους εντός της επόμενης δεκαετίας (τουλάχιστον). Οι άνθρωποι στο τιμόνι, όμως, είναι δισεκατομμύρια και η απόσπαση προσοχής είναι ένα τεράστιο θέμα.

Το σύστημα της Magna είναι πρωτοποριακό και μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστήματα αυτοματισμού στα οχήματα, δίνοντας προειδοποιήσεις στον οδηγό όποτε ανιχνεύεται απόσπαση της προσοχής του ή κούραση, μαζί με συμβουλές για διακοπή της οδήγησης, αλλά στο μέλλον ακούγονται και πιο επεμβατικές λειτουργίες, όπως η υποχρεωτική στάση του οχήματος εάν ο οδηγός κοιμάται στο τιμόνι. Τα συστήματα αυτά έχουν στόχο την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να κυκλοφορούν πλήρως αυτόνομα οχήματα. Παράλληλα, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί και στο σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου, αποτρέποντας τη χρήση του από μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς! Το σύστημα της Magna έχει και άλλες λειτουργίες, όπως την ανίχνευση μικρών παιδιών στο όχημα, την αναγνώριση μη χρήσης των ζωνών ασφαλείας, αλλά και την αναγνώριση συγκεκριμένων επιβατών, με στόχο την εξατομίκευση ρυθμίσεων.

Η τεχνολογία της Magna έχει τεράστιες δυνατότητες και το γεγονός πως μπορεί να ενσωματωθεί στον καθρέπτη, του δίνει μια επιπλέον δυναμική. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με μεγάλο κατασκευαστή της Ευρώπης, αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιος είναι αυτός ο κατασκευαστής πέραν του ότι πρόκειται για γερμανική εταιρεία. Τα πρώτα οχήματα με την τεχνολογία της Magna αναμένονται στις αρχές του 2024 στην Ευρώπη.