Κάποιες φορές πρέπει να υπάρχει και ένα όριο στην τεχνολογία. Μπορεί να ζούμε μέσα σε αυτήν, όμως όσο περνούν τα χρόνια η τεχνολογία αρχίζει και παρεισφρέει στην καθημερινότητά μας, στην κάθε μας ώρα, στο κάθε λεπτό. Πριν αρκετά χρόνια, όταν βγαίναμε από το σπίτι δεν είχαμε καν τηλέφωνο. Εδώ και λίγα χρόνια το τηλέφωνο είναι αυτονόητο, αλλά με τα smartphones το ίδιο ισχύει και για e-mail, υπηρεσίες μηνυμάτων, chat, και πολλά άλλα. Αλλά με την έλευση των smartwatches και των λοιπών wearables βλέπουμε την τεχνολογία να επεκτείνεται ακόμη περισσότερο. Από την πλήρη απουσία, στην ώρα, στο λεπτό, στο δευτερόλεπτο. Τα wearables, όσο χρήσιμα κι αν είναι, μας φέρνουν ειδοποιήσεις και μηνύματα σχεδόν ακατάπαυστα. Ο χρόνος σταματά.
Κάπου εδώ έρχεται το Nowatch (προφέρεται “now-watch”) για να (προσπαθήσει να) φέρει τις καλές λειτουργίες ενός smartwatch αλλά χωρίς τις κακές. Η ιδέα βασίζεται σε έρευνες που έχουν δείξει πως οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους. Η συνεχής σύνδεση, οι ακατάπαυστες ειδοποιήσεις, η αίσθηση της συνεχούς πίεσης, δημιουργούν άγχος και επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Η εταιρεία πίσω από το Nowatch έχει ως στόχο να προσφέρει μια συσκευή η οποία μπορεί να προσφέρει τις ωφέλιμες λειτουργίες ενός smartwatch, όπως είναι οι αισθητήρες για καταγραφή δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία, αλλά χωρίς να σε έχει σε συνεχή σύνδεση με τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματα. Αυτό το έχει καταφέρει αφαιρώντας εντελώς την οθόνη από το wearable, επιτρέποντάς σου να είσαι παρών στην κάθε στιγμή της ζωής σου, χωρίς τις ακατάπαυστες περισπάσεις από αυτό.
Το να είσαι “παρών” σε κάθε στιγμή της ζωής σου, στο “τώρα”, είναι και η προέλευση του ονόματος της συσκευής· το Nowatch προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων “now” και “watch”, και όχι του “no watch”, αν και η απουσία οθόνης θα μπορούσε να σε κάνει να πιστέψεις το δεύτερο. Στη θέση της οθόνης, οι σχεδιαστές έχουν τοποθετήσει ένα διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα μπορείς να αλλάξεις. Οι επιλογές που έχεις είναι είτε μέταλλο είτε κάποιος ημιπολύτιμος λίθος, ενώ υπάρχει επιλογή και για το μέταλλο του κελύφους αλλά και για το είδος και το υλικό του λουριού – και είναι εναλλασσόμενα!
Αναφέραμε, όμως, τους αισθητήρες της συσκευής. Το Nowatch έρχεται εξοπλισμένο με μπαταρία και μια συστοιχία αισθητήρων από το τμήμα βιοτεχνολογίας της Philips, αλλά και σύστημα διασύνδεσης με το smartphone σου. Όλες οι λειτουργίες του Nowatch, αλλά και όλα τα στοιχεία που καταγράφονται από τους αισθητήρες του, είναι διαθέσιμα μέσω του app, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προβάλλει στοιχεία, γραφήματα, αλλά και να αναλύει όλα τα στοιχεία και να σου παρέχει λεπτομερείς ερμηνείες και να κάνει προτάσεις σε σχέση με την υγεία σου, την άθληση, το στρες, ακόμη και τον ύπνο.
Η δική μας οπτική επί του Nowatch είναι πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συσκευή, η οποία προσπαθεί να αφαιρέσει τις αρνητικές πτυχές των wearables και ειδικά των smartwatches, αλλά να διατηρήσει τα θετικά τους στοιχεία και ειδικότερα όσα έχουν να κάνουν με την υγεία. Η μοναδική μας απορία, βέβαια, είναι το σχήμα: από τη στιγμή που δεν υπάρχει οθόνη, το σχήμα της συσκευής δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να είναι ακριβώς ίδιο με ένα ρολόι (smart ή όχι). Η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα wearable σε οποιοδήποτε σχήμα, αλλά επέλεξε να το κάνει σε σχήμα ρολογιού χειρός. Περιμένουμε να δούμε και άλλα σχήματα και μεγέθη!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.