7
Τεχνολογία

myAthensPass app: Το παρκάρισμα στην Αθήνα επιτέλους έγινε απλό

myAthensPass app: Το παρκάρισμα στην Αθήνα επιτέλους έγινε απλό
Τέλος στα παρκόμετρα και στην αναζήτηση parking υπόσχεται να βάλει το νέο app του Δήμου Αθηναίων myAthensPass. Η εύρεση θέσης parking και η πληρωμή πραγματοποιείται με το κινητό. Πώς ακριβώς λειτουργεί.

Πόσες φορές σου έχει τύχει να είσαι στο κέντρο της Αθήνας με το αμάξι και να κάνεις κύκλους στα στενά ψάχνοντας για μία θέση parking; Πόσες φορές έχεις καθυστερήσει σε ραντεβού, έχεις νευριάσει ή ακόμα και τσακωθεί επειδή δεν έβρισκες να παρκάρεις; Τη λύση στο αιώνιο πρόβλημα του parking έρχεται να δώσει η εφαρμογή myAthensPass που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ελεγχόμενο παρκάρισμα στην πόλη. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και διατίθεται για Android και iOS.

Ουσιαστικά το myAthensPass, δίνει τέλος στην ξυστή κάρτα στάθμευσης και ο οδηγός μπορεί να αγοράσει ηλεκτρονικά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, χρόνο στάθμευσης για το αυτοκίνητό του. Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενσωματώνει στην καθημερινότητα των χρηστών την ευκολία της διαδικασίας, την αξιοπιστία και την αμεσότητα των πληρωμών, προσφέροντάς τους όλα όσα χρειάζονται για να παρκάρουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά πριν από περίπου ένα χρόνο και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο το δίκτυο ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα. Αφορά 10.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, 5.000 θέσεις για μόνιμους κατοίκους, 3.500 θέσεις για επισκέπτες και περίπου 2.000 για μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα.

Πώς λειτουργεί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις το myAthensPass στο κινητό σου και να πραγματοποιήσεις εγγραφή δίνοντας τα στοιχεία σου στα οποία περιλαμβάνεται και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου. Επίσης, επειδή θα αγοράζεις χρόνο στάθμευσης θα πρέπει να συμπληρώσεις τα στοιχεία μιας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Από εκεί και πέρα μπορείς να φορτώσεις το app με ποσά από 0,5€ έως 20€.

Μόλις παρκάρεις σε μια ελεγχόμενη θέση στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, εντόπισε στο χάρτη τη θέση του οχήματός σου (σιγουρέψου ότι η εφαρμογή έχει εντοπίσει σωστά την οδό και τη θέση που βρίσκεσαι) και κατόπιν επίλεξε τον επιθυμητό χρόνο στάθμευσης (30’-180’). Αυτό είναι όλο. Κλειδώνεις και φεύγεις. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί push notifications ώστε 10 λεπτά πριν λήξει ο χρόνος στάθμευσης να μπορείς να τον ανανεώσεις με μια κίνηση από μακριά. Σημειώνουμε πως η χρήση του myAthensPass μπορεί να γίνει μόνο στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων, κατά τις εργάσιμες ημέρες από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Πώς γνωρίζουν ότι έχεις πληρώσει;

Στην εύλογη ερώτηση πώς γνωρίζει η δημοτική αστυνομία ότι έχεις σταθμεύσει μέσω του app, η απάντηση είναι ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι εξοπλισμένοι με μια φορητή συσκευή μέσω της οποίας ελέγχουν τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που είναι σταθμευμένα στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης.

Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού η πληρωμή και η ανανέωση του χρόνου στάθμευσης γίνεται επιτέλους ψηφιακή. Δυστυχώς το myAthensPass δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει θέση στάθμευσης ούτε να σε βοηθήσει να αναζητήσεις ελεύθερη θέση. Για αυτό απαιτούνται λύσεις Internet of Things. Εάν πάντως καταφέρεις και παρκάρεις, τουλάχιστον θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.