Νέα συσκευή έρχεται να προστεθεί στις – ήδη πολυάριθμες – φορετές συσκευές (wearables), μια κατηγορία η οποία έχει δει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τα wearables περιλαμβάνουν διάφορες συσκευές, από τα smartwatches και τα έξυπνα δακτυλίδια, για τα οποία έχουμε γράψει αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν, μέχρι και εξειδικευμένες συσκευές καταγραφής για αθλητές και για ιατρικές χρήσεις. Με τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών, αλλά και την έλευση των εύκαμπτων ηλεκτρονικών, έχει γίνει εφικτή η κατασκευή τέτοιων συσκευών οι οποίες δεν περιορίζουν τον χρήστη, ούτε εμποδίζουν τις κινήσεις του. Τώρα, όμως, παρουσιάστηκε κάτι ιδιαίτερο: μια μικροσκοπική συσκευή μέτρησης η οποία είναι σχεδόν αόρατη.
Η νέα συσκευή φοριέται στο δάκτυλο του χεριού, έχει πρακτικά μηδενικό πάχος, και μοιάζει με τσιρότο. Το νέο έρχεται από σχετική δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Electronics, και από το University of California San Diego. Η συσκευή, η οποία δεν έχει κάποιο ευφάνταστο όνομα, λειτουργεί χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του δακτύλου τόσο για τη χημική ανάλυση και την ανίχνευση ουσιών, όσο και για την τροφοδοσία του, κάτι που το κάνει μοναδικό στον κόσμο!
Η τροφοδοσία γίνεται από τον ίδιο τον ιδρώτα, μιας και τα ακροδάκτυλα του ανθρώπου παράγουν 100 με 1000 φορές περισσότερο ιδρώτα απ’ ότι τα περισσότερα άλλα σημεία του σώματος, κι αυτό χωρίς άσκηση. Αυτή η συνεχής μικρή ροή ιδρώτα είναι αρκετή για να παρέχει μια συνεχή πηγή ενέργειας, τροφοδοτώντας τη συσκευή ακόμη και στον ύπνο. Η ενέργεια παράγεται από μικροκυψέλες βιοκαυσίμου οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μετατρέπουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στον ιδρώτα σε ηλεκτρισμό. Η αποθήκευση γίνεται σε δύο εύκαμπτες μικροσκοπικές μπαταρίες χλωριδίου του αργύρου – ψευδαργύρου, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τα υπόλοιπα συστήματα.
Στον τομέα της ανίχνευσης, η συσκευή μπορεί να παρακολουθήσει τα επίπεδα των ουσιών: γλυκόζη, βιταμίνη C, γαλακτικό οξύ, και λεβοντόπα – ένα αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται για την θεραπεία της νόσου του Parkinson. Ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ αναλύει τα δεδομένα από τέσσερις αισθητήρες και τα μεταδίδει μέσω Bluetooth Low Energy σε laptop ή smartphone, όπου κατάλληλη εφαρμογή τα επεξεργάζεται και τα αναλύει.
Η συσκευή μπορεί να παρακολουθήσει, για παράδειγμα, τα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος κατά την άσκηση ή την εργασία, τη βιταμίνη C πριν και μετά την πόση ενός χυμού πορτοκαλιού, ενώ η λεβοντόπα είναι μια ουσία που περιέχεται μεταξύ άλλων και στα κουκιά!
Οι ερευνητές και πρώτοι συγγραφείς της δημοσίευσης, Shichao Ding και Tamoghna Saha, αναφέρουν πως η συσκευή μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να ταιριάζει σε συγκεκριμένες ανάγκες, ανιχνεύοντας διαφορετικούς βιοδείκτες, ενώ ήδη δουλεύουν πάνω σε ένα κλειστό σύστημα το οποίο δεν περιορίζεται σε βιοδείκτες αλλά μπορεί και να παρέχει ουσίες βάσει των μετρήσεων! Για παράδειγμα, στην περίπτωση του διαβήτη, μια τέτοια συσκευή μπορεί να καταμετρά συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης και να παρέχει ινσουλίνη όποτε χρειάζεται, αλλά και να επαναξιολογεί την αποτελεσματικότητα της δόσης βάσει επόμενων μετρήσεων.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.