14
Πολίτης του Σήμερα

Messenger για παιδιά; Κι όμως υπάρχει

Messenger για παιδιά; Κι όμως υπάρχει
Αξιοποίησε την ειδική έκδοση του Facebook Messenger για παιδιά «Messenger Kids» για να έχεις εσύ τον έλεγχο. Τώρα, μπορείς να ρυθμίζεις και το πότε θα λειτουργεί η εφαρμογή θέτοντας και χρονικούς περιορισμούς.

Στην προσπάθειά του να προσελκύσει την επόμενη γενιά χρηστών και να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως το Snapchat που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους, το Facebook δημιούργησε το Messenger Kids, μια εφαρμογή αποκλειστικά για παιδιά έως 13 ετών.

Η εφαρμογή ενσωματώνει τη δυνατότητα αυστηρού ελέγχου από τους γονείς των επαφών του παιδιού τους, καθώς και τα κατάλληλα «φίλτρα», ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Οι ανήλικοι χρήστες του Messenger Kids δεν χρειάζεται να έχουν λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, η οποία τους επιτρέπει να κάνουν ατομικές ή ομαδικές συνομιλίες με τις -εγκεκριμένες από τους γονείς τους- επαφές, να στέλνουν βίντεο, φωτογραφίες κ.ά. Όλα τα μηνύματα του παιδιού, που στέλνονται σε άτομα άνω των 13 ετών, θα εμφανίζονται στην εφαρμογή Messenger του γονιού. Η εφαρμογή δεν περιλαμβάνει περίεργα εικονίδια και emoji. Αντιθέτως, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν διάφορα αυτοκόλλητα και GIF εικόνες με τους φίλους τους οι οποίες είναι ελεγμένες και ιδανικές για παιδιά. Στις βίντεο-κλήσεις, τα παιδιά μπορούν να προσθέσουν στα πρόσωπα τους φίλτρα και εφέ, καθώς επίσης να βάλουν διασκεδαστικούς ήχους.

Μία από τις τελευταίες προσθήκες της εφαρμογής που ανακούφισε πολλούς γονείς, είναι η λειτουργία Sleep Mode. Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει στους γονείς να θέτουν χρονικούς περιορισμούς στη χρήση, ώστε η εφαρμογή να μην είναι προσβάσιμη από τα παιδιά όλες τις ώρες της μέρας. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν πια για το αν τα παιδιά τους ξενυχτούν συνομιλώντας με τους φίλους τους.

Πως να κατεβάσω το Facebook Messenger Kids για το παιδί μου;

  • Κατέβασε το Facebook Messenger Kids στο iPad, iPod touch, iPhone, Fire tablet και σε οποιαδήποτε άλλη Android συσκευή. Εσύ, δεν χρειάζεται να κατεβάσεις κάτι στη δική σου συσκευή, παρά μόνο να έχεις το Facebook Messenger.
  • Άνοιξε την εφαρμογή στη συσκευή του παιδιού σου και στη συνέχεια πιστοποίησε ότι εσύ είσαι ο γονέας κάνοντας σύνδεση στον Facebook λογαριασμό σου.
  • Στη συνέχεια, θα σου ζητηθεί να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό για το παιδί, ο οποίος είναι εικονικός και προσθέτεις μόνο το όνομά του. Έπειτα, θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τους φίλους του.

Το Messenger Kids σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ψυχολόγους και άλλους ειδικούς, ενώ συμμορφώνεται με το νόμο για την ιδιωτικότητα και προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το Facebook διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις, ενώ οι πληροφορίες που θα συλλέγει η εφαρμογή (όνομα παιδιού, περιεχόμενο μηνυμάτων κ.α.), δεν θα αξιοποιούνται για ευρύτερους διαφημιστικούς σκοπούς.

Παρά τις καλές προθέσεις της εταιρείας, ορισμένοι θέτουν το ερώτημα κατά πόσο ένα τόσο μικρό παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έστω και υπό έλεγχο. Ωστόσο το Facebook με αυτή την εφαρμογή, «ποντάρει» στο ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που την χρησιμοποιούν, όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν μόνιμοι χρήστες του.