Θυμάται κανείς άραγε τις εποχές που η μπαταρία των κινητών άντεχε δύο ή και τρεις μέρες χωρίς φόρτιση; Πράγματα όπως powerbanks ήταν άγνωστα, ενώ όποιος έκανε εκτεταμένη χρήση του κινητού, συνήθως είχε μια φορτισμένη δεύτερη μπαταρία στην τσέπη. Σήμερα τα περισσότερα smartphones διαρκούν το πολύ μιάμισυ μέρα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, αναλόγως και της χρήσης, διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες. Μόνο τα smartphones τελευταίας γενιάς έχουν καταφέρει να περιορίσουν την κατανάλωση και, σε συνδυασμό με τις αυξημένες χωρητικότητες μπαταρίας, να αρχίσουν να πλησιάζουν την αυτονομία των παλιών κινητών.
Αλλά τι μπορείς να κάνεις αν το κινητό σου, το οποίο δεν είναι καινούριο, μετά βίας κρατάει από το πρωί μέχρι το βράδυ; Οι επιλογές σου είναι περιορισμένες. Δυστυχώς, τα smartphones εδώ και χρόνια έχουν καταργήσει τις αφαιρούμενες μπαταρίες, επομένως δεν είναι δυνατόν να έχεις δεύτερη μπαταρία στην τσέπη, αλλά ακόμη και η αλλαγή της μπαταρίας (στον Γερμανό) με καινούρια κοστίζει και δεν έχει νόημα αν η συσκευή σου δεν είναι (παλιό) high-end μοντέλο. Ναι, πλέον σε συμφέρει να αποστρατεύσεις το παλιό σου smartphone και να πάρεις ένα νέο.
Μπορείς, όμως, να ακολουθήσεις μερικές απλές οδηγίες και να δώσεις μια νέα πνοή ζωής στο κινητό σου. Το Android έχει ενσωματωμένες λειτουργίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις την κατανάλωση. Για να τα δούμε!
Βελτιστοποίηση της χρήσης μπαταρίας
Στις τελευταίες εκδόσεις του Android, υπάρχουν ενσωματωμένες λειτουργίες “βελτιστοποίησης” της χρήσης της μπαταρίας. Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει πως το ίδιο το Android έχει μηχανισμούς που αναλύουν τον φόρτο και την κατανάλωση που δημιουργεί το κάθε app ξεχωριστά, και μπορεί να κλείσει όσα είναι ενεργοβόρα! Το πρόβλημα είναι πως ο κάθε κατασκευαστής smartphone το ονομάζει διαφορετικά: σε μια συσκευή Samsung το βρήκαμε (μέσα στα settings) ως Device Care, ενώ στις συσκευές Motorola ονομάζεται Adaptive Battery. Σε κάθε περίπτωση, οι λειτουργίες είναι παρόμοιες: το σύστημα αυτό εντοπίζει πότε κάποια apps καταναλώνουν πολλή ενέργεια και τα κλείνει από το παρασκήνιο. Σημείωση: το σύστημα δεν πρόκειται να κλείσει κάποιο app την ώρα που το χρησιμοποιείς, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στα apps που τρέχουν στο υπόβαθρο, όταν δεν τα χρησιμοποιείς!
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το σύστημα αυτό σου επιτρέπει να ελέγξεις χειροκίνητα το κάθε ένα app ξεχωριστά, και στην ανάγκη να το βάλεις για “ύπνο” μόνος σου – αν το υποστηρίζει η έκδοση της συσκευής σου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σύστημα που έχει το Android κάνει πολύ καλή δουλειά και από μόνο του, αυτομάτως. Πάνω σε αυτό, υπάρχει η επιλογή του Put unused apps to sleep, η οποία κάνει ακριβώς αυτό που λέει: βάζει τα apps που δεν χρησιμοποιείς για ύπνο, με άλλα λόγια απενεργοποιεί το τμήμα του app που μένει ενεργό και τρέχει συνεχώς στο υπόβαθρο, με βάση το πόσο συχνά το χρησιμοποιείς. Αυτό από μόνο του μπορεί να γλυτώσει αρκετή ενέργεια, καθώς είναι σίγουρο πως έχεις πολλά apps που τρέχουν συνεχώς στο υπόβαθρο κι εσύ δεν το ξέρεις καν.
Αυτόματη φωτεινότητα οθόνης
Η οθόνη είναι ίσως το πιο ενεργοβόρο υποσύστημα του smartphone. Όλες οι τελευταίες εκδόσεις του Android διαθέτουν το σύστημα “Adaptive brightness”, το οποίο χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα της συσκευής για να μετρήσει τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου και να προσαρμόσει αναλόγως τη φωτεινότητα της οθόνης. Για παράδειγμα, αν είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και όλα τα φώτα είναι κλειστά, η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να πέσει στο ελάχιστο. Αντίθετα, αν είσαι έξω στο φως του ήλιου, τότε η φωτεινότητα θα πρέπει να πάει στο μέγιστο. Αυτό μπορεί να το κάνει αυτομάτως το Android, προσαρμόζοντας την φωτεινότητα και γλυτώνοντας ενέργεια. Η ρύθμιση βρίσκεται μέσα στα Settings, κάτω από το Display.
Κάποιες φορές, βέβαια, μπορεί να διαπιστώσεις πως η ενσωματωμένη λειτουργία του adaptive brightness δεν σε ικανοποιεί, κάνει την οθόνη υπερβολικά σκοτεινή όταν δεν πρέπει, υπερβολικά φωτεινή όταν δεν χρειάζεται, ή αυξομειώνει την φωτεινότητα σε ενοχλητικό βαθμό. Μπορείς απλά να τραβήξεις το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω και στις συντομεύσεις των ρυθμίσεων θα βρεις τη μπάρα φωτεινότητας. Μπορείς να την κατεβάσεις στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο που μπορείς ακόμη να χειριστείς άνετα το κινητό.
Εξειδικευμένα apps
Εδώ χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν apps τα οποία διαφημίζουν πως θα σου γλυτώσουν ενέργεια, αλλά πολλές φορές κρύβονται παγίδες σε αυτά – όσο κι αν η Google προσπαθεί να ελέγχει τα apps που μπαίνουν στο App Store. Στα τελευταία μοντέλα που έχουμε δει, οι ίδιοι οι κατασκευαστές βάζουν τέτοιες λειτουργίες μέσα στο λειτουργικό σύστημα· για παράδειγμα, στα κινητά της Motorola υπάρχει το “optimised charging” και το “adaptive battery”, ενώ η Samsung έχει τα δικά της ανάλογα – και βέβαια η ίδια η Google έχει βάλει στο Android τέτοιες λειτουργίες. Αν έχεις παλαιότερη συσκευή που δεν διαθέτει τέτοια, μπορείς να δεις το AccuBattery και το Greenify, τα οποία είναι ελεγμένα και ασφαλή.
Διάγραψε ή κλείσε apps
Καλώς ή κακώς, πολλά apps δεν αρκούνται στο να τρέχουν όταν τα ανοίγεις, αλλά συνεχίζουν και όταν δεν τα χρησιμοποιείς καν, ή αφήνουν ένα μικρό παράπλευρο app να τρέχει συνεχώς, υπό την πρόφαση πως θα σου έρχονται ειδοποιήσεις. Αλλά πραγματικά, δεν χρειάζεσαι ειδοποιήσεις από apps ή ακόμη και παιχνίδια! Γιατί να πρέπει να σου υπενθυμίζει κανείς πως… έχεις 15 μέρες να παίξεις το τάδε παιχνίδι ή πως το τάδε app έχει προσφορά; Πραγματικά οι περισσότερες “ειδοποιήσεις” είναι στην πραγματικότητα “ενοχλήσεις”, αλλά το πιο ενοχλητικό είναι το ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως αυτές οι ειδοποιήσεις “σερβίρονται” από κάποιο app το οποίο τρέχει συνεχώς και καταναλώνει ενέργεια και πόρους. Αν έψαχνες δικαιολογία για να ξεσκαρτάρεις τα εγκατεστημένα apps στη συσκευή σου, τώρα την έχεις. Μπορείς να ανοίξεις το Settings – Apps και να δεις ποια από αυτά έχεις μήνες να χρησιμοποιήσεις ή και δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου, επομένως μπορείς να τα ξεφορτωθείς χωρίς τύψεις.
Μια άλλη λειτουργία που έχει προστεθεί στις τελευταίες εκδόσεις του Android είναι η δυνατότητα ελέγχου της “παρασκηνιακής” δραστηριότητας του κάθε app. Αν πατήσεις πάνω στο Battery μέσα στα Settings, μπορείς να βρεις την επιλογή “Allow background activity”, απενεργοποιώντας την οποία μπορείς να ξεφορτωθείς τις παρασκηνιακές δραστηριότητες του κάθε app.
Battery saver
Για τις περιπτώσεις που βλέπεις πως η μπαταρία δεν πρόκειται να σου φτάσει, ακόμη και πολύ προτού πέσει κάτω από το 10%, μπορείς να ενεργοποιήσεις χειροκίνητα το battery saver. Όλες οι συσκευές έχουν ένα τέτοιο mode, το οποίο βάζει όλο το κινητό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Αναλόγως του επιπέδου που θα επιλέξεις, μπορεί να μειώσει τη φωτεινότητα της οθόνης, να κλείσει εντελώς συστήματα όπως το GPS ή τη δόνηση, να απενεργοποιήσει το Bluetooth, να σβήνει την οθόνη πολύ πιο γρήγορα, αν η οθόνη είναι OLED να γυρίσει το Android σε Dark mode, ακόμη και να βάλει τον επεξεργαστή να λειτουργεί στο… ρελαντί. Η επιλογή για το battery saver βρίσκεται μέσα στα Settings, κάτω από το Battery – αν και, όπως πάντα, αναλόγως της συσκευής και του κατασκευαστή, μπορεί να έχει “κρυφτεί” κάτω από κάποιο άλλο όνομα, πχ Power Mode.
Για extreme περιπτώσεις
Αν θέλεις οπωσδήποτε να κρατήσεις το κινητό αναμμένο, μπορείς – επιπροσθέτως των προαναφερθέντων – να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία “do not disturb” για να μην σου έρχονται ειδοποιήσεις. Επίσης μπορείς να κλείσεις όλα τα υποσυστήματα που δεν χρησιμοποιείς όπως το Bluetooth ή το Wi-Fi, ενώ ως ύστατο μέτρο μπορείς να ενεργοποιήσεις το Airplane mode, το οποίο θα κλείσει και το δίκτυο κινητής – εκτός κι αν περιμένεις τηλεφώνημα ή χρειάζεσαι ασύρματα data.
Τέλος, αν τίποτε δεν λειτουργεί από όσα αναφέραμε, τότε… απλά πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως η συσκευή σου πνέει τα λοίσθια και θα πρέπει να περάσεις μια βόλτα από τον Γερμανό και να πάρεις κάτι πιο καινούριο. Όλα τα πράγματα έχουν ένα προσδόκιμο ζωής και το smartphone σου πιθανότατα το έχει ξεπεράσει! Ως bonus θα δεις πως, αν η συσκευή σου είναι πενταετίας και άνω, ακόμη και τα σημερινά budget smartphones είναι απείρως πιο γρήγορα, έχουν πολύ καλύτερες και μεγαλύτερες οθόνες, ενώ η μπαταρία τους κρατά πολύ περισσότερο και φορτίζει πολύ γρηγορότερα! Με γειά!