Σχεδόν όλοι έχουμε κάνει δίαιτα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των διάφορων ειδών δίαιτας αφορούν την κατανάλωση θερμίδων. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το να γνωρίζεις τι τρως, λοιπόν, αλλά και το πόσες θερμίδες έχει το κάθε γεύμα, ώστε να μην ξεφεύγεις από τις “προσταγές” της δίαιτας που ακολουθείς. Αλλά πόσοι γνωρίζουν πραγματικά πόσες θερμίδες έχουν τα… πάντα; Σχεδόν κανένας απ’ έξω, αλλά το AI μπορεί να ξέρει!
Τα νέα έρχονται από το University of Waterloo του Ontario, όπου μια ομάδα ερευνητών ανάπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις θερμίδες αλλά και τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει κάποιος που τρώει. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, δεδομένου πως ήδη υπάρχουν κάποια συστήματα AI τα οποία (υποτίθεται πως) υπολογίζουν θερμίδες απλά από 1-2 φωτογραφίες του πιάτου που θα φας, όμως το σύστημα του UoW διαφέρει ριζικά. Αντί για φωτογραφίες, χρησιμοποιεί ζωντανό βίντεο – κατά μία έννοια, σου μετράει τις μπουκιές ενώ τρως – και από το βίντεο υπολογίζει τι περιέχει η κάθε κουταλιά που τρως.
Το σύστημα του Waterloo είναι εντελώς αυτοματοποιημένο και σου αφαιρεί την “ευχαρίστηση” να ψάχνεις σε πίνακες και βάσεις δεδομένων για να υπολογίσεις ακριβώς το πόσες θερμίδες έφαγες, ή αν πήρες τις σωστές αναλογίες σε βιταμίνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Το μόνο που χρειάζεται, για την ώρα, είναι μια κάμερα στραμμένη προς τα εσένα, ώστε να καταγράφει την κάθε σου μπουκιά. Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο οπτικής γλώσσας (visual language model ή VLM) για να αναλύει το κάθε καρέ του βίντεο, να ιχνηλατεί τα κουτάλια, και να αναλύει την πορεία της τροφής, ακόμη και το μάσημα! Έπειτα έρχεται το σύστημα AI της Meta, Segment Anything Model (SAM) το οποίο αναγνωρίζει επακριβώς το τι και το πόσο τρως!
Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου, Dr. Yuhao Chen, βοηθός καθηγητής στο Vision and Image Processing Lab του τομέα Systems Design Engineering, αναφέρει: “Όσο περισσότερο κάποιο app απαιτεί εισαγωγή δεδομένων από τον χρήστη, τόσο πιο πιθανό είναι πως οι χρήστες δεν θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την συνεχή παρακολούθηση της διατροφής, επομένως χρησιμοποιούμε AI για να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες και να βάλουμε λιγότερες απαιτήσεις από τον χρήστη.”
Το “εύρημα” του καθηγητή μπορεί να το επαληθεύσει οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει αντίστοιχο app στο κινητό του. Στην αρχή μπορεί όντως να κάθεσαι και να προσπαθείς να καταγράψεις το κάθε τι που έφαγες, κρατώντας αρχείο – ή ημερολόγιο – των τροφών και των γευμάτων, αλλά μόλις περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός, απλά βαριέσαι να επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία 2-3 φορές τη μέρα. Τα συστήματα ΑΙ, όμως, δεν πρόκειται να βαρεθούν ποτέ!
Για την ώρα, το σύστημα είναι σε θέση να αναλύσει θερμίδες και θρεπτικές ουσίες για τροφές που τρώγονται με κουτάλι, και τώρα οι ερευνητές το επεκτείνουν ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει και πιρούνια, chopsticks, και χέρια! Οι ερευνητές θέλουν, επίσης, να του δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί και άλλα πράγματα, όπως συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα, ώστε το app να μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του τι καταναλώνει ο χρήστης. Ο βασικός στόχος, όμως, παραμένει στο να μπορεί το σύστημα να δίνει σε ηλικιωμένους και στους φροντιστές τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, ώστε να καλύπτουν τυχόν διατροφικά κενά, και να παρέχει απλές συμβουλές με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη.