4
Υγεία & Fitness

Κάνε το Apple Watch σου θερμόμετρο!

Κάνε το Apple Watch σου θερμόμετρο!
Το ξέρεις πως μπορείς να μετρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου από το Apple Watch; Δες αν έχεις πυρετό ή απλά αν κρυώνεις μέσω app!

Η Apple δεν σταματά να προσθέτει λειτουργίες στις συσκευές της, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη βάση σε λειτουργίες υγείας και προσωπικής ασφάλειας. Η τελευταία προσθήκη στα Apple Watch Series 8 και Ultra είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας! Τώρα είναι εύκολο να μετρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου από το ρολόι!

Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι πολύ χρήσιμη για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν την ωορρηξία, ενώ και με την πανδημία αλλά και την επέλαση των εποχιακών ιώσεων, μπορείς να γνωρίζεις αν απλά κρυώνεις ή έχεις πυρετό.

Κάπου εδώ θα πρέπει να γράψουμε το προφανές: η μέτρηση της θερμοκρασίας μέσω του Apple Watch δεν έχει την ίδια ακρίβεια με ένα θερμόμετρο, οπότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τέτοιο.

Όπως προαναφέραμε, μόνο τα τελευταία μοντέλα (τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο) έχουν αυτή τη δυνατότητα. Που σημαίνει πως πρέπει να έχεις Apple Watch Series 8 ή Apple Watch Ultra – και δε μπορούμε να δεσμευτούμε για μεταγενέστερα μοντέλα, όσο απίθανο κι αν είναι να αφαιρεθεί αυτή η λειτουργία. Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται μέσω του συνδυασμού δύο αισθητήρων, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται στο κάτω μέρος, σε επαφή με το χέρι σου, ενώ ο άλλος ακριβώς κάτω από την οθόνη, για να μειώνει την επίδραση της εξωτερικής θερμοκρασίας στη μέτρηση. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Watch μετρά αλλαγές στη θερμοκρασία σου μόνο όταν κοιμάσαι – η Apple έκρινε πως το σύστημα δεν έχει την απαιτούμενη ακρίβεια για να παρακολουθεί τη θερμοκρασία σου όταν κάνεις διάφορες δραστηριότητες.

Η θερμοκρασία κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και μάλιστα σε κάθε άνθρωπο διαφέρει και η θερμοκρασία του δέρματος από την θερμοκρασία του σώματος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που βάζουμε τα θερμόμετρα στη μασχάλη ή στο στόμα και όχι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (πχ στο μάγουλο). Το σύστημα της Apple χρησιμοποιεί το app ονόματι Sleep για να “καλιμπράρει” τις μετρήσεις για το δικό σου σώμα. Για αυτό θα πρέπει να ξεκινήσεις φορώντας το Watch ενώ κοιμάσαι, για πέντε συναπτές βραδιές, με το Sleep Tracking ενεργό, ώστε το σύστημα να λάβει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης. Το Sleep Tracking παίρνει μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματός σου ανά πέντε δευτερόλεπτα, για όσο κοιμάσαι. Μετά τις πέντε αυτές μέρες, θα πρέπει να φοράς το Watch για άλλες επτά μέρες ώστε το app Health να αρχίσει να δείχνει τη θερμοκρασία σου.

Οι λειτουργίες του Sleep είναι πολλές και δεν είναι της παρούσης να τις αναλύσουμε. Αρκεί να αναφέρουμε πως μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα, όπως το να ρυθμίσεις πρόγραμμα για τον ύπνο σου, αλλά και να περιορίσεις τις ειδοποιήσεις στο iPhone για όσο κοιμάσαι.

Για να δεις τις μετρήσεις θερμοκρασίας, αρκεί να ανοίξεις το Health από το iPhone και να πατήσεις στο Body Measurements. Εκεί θα βρεις το Wrist Temperature, στο οποίο υπάρχει το γράφημα της θερμοκρασίας. Το γράφημα δεν αναφέρει απόλυτη θερμοκρασία, αλλά κατά πόσο η θερμοκρασία σου την εκάστοτε χρονική στιγμή διαφέρει από την θερμοκρασία που το σύστημα έχει υπολογίσει ως “κανονική” (“baseline temperature”). Αποκλίσεις από αυτή την κανονική θερμοκρασία μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως ασθένεια, άσκηση, κούραση, ωορρηξία, ακόμη και εμμηνόπαυση!

Ειδικότερα, για την ωορρηξία, η Apple έχει δημιουργήσει ειδικούς αλγόριθμους για τον υπολογισμό του έμμηνου κύκλου, με βάση τη θερμοκρασία του σώματος. Το Apple Watch Series 8 (και Ultra) έχει ειδικό app, ονόματι Cycle Tracking, το οποίο έχει ακριβώς αυτή τη λειτουργία και μπορεί να παρακολουθήσει τις φάσεις του έμμηνου κύκλου και να ειδοποιήσει σε περιπτώσεις αστάθειας περιόδου, μεγάλης διάρκειας, ή άλλων διαταραχών.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή λειτουργία των Apple Watch είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και η Apple έχει προσθέσει στη φαρέτρα της πολύ χρήσιμες λειτουργίες ιατρικής φύσεως. Μάλιστα είναι σε θέση να συνδυάσει αυτές τις πληροφορίες και με άλλες μετρήσεις, μέσω του Health, και να δώσει ειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα υγείας.