Έχοντας γράψει δεκάδες άρθρα για τα κατορθώματα της τεχνητής νοημοσύνης, ένα πράγμα είναι σαφές: η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει, είναι ήδη (σχετικά) ώριμη για να είναι χρήσιμη, και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Ήδη έχουμε δει συστήματα AI τα οποία μπορούν να συνομιλήσουν με τον χρήστη, να παράξουν κείμενο οποιουδήποτε είδους, να δημιουργήσουν εικόνες και βίντεο εκ του μηδενός, και πολλά άλλα. Η τεχνολογία, όμως, είναι πλέον τόσο προσιτή ώστε ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει φθηνά και ευρέως διαθέσιμα υλικά για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό.
Ακριβώς αυτό έκανε ένας προγραμματιστής γνωστός με το ψευδώνυμο DevMiser, ο οποίος συνδύασε τρία διαφορετικά πράγματα για να κατασκευάσει ένα μικρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα αυτό βασίζεται στο Raspberry Pi 4, έναν μικροσκοπικό υπολογιστή σε μορφή πλακέτας, και χρησιμοποιεί τα Picovoice και DALL-E, δύο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για να μετατρέψει τη φωνή σε κείμενο και το κείμενο σε εικόνα, αντιστοίχως. Όλο το software είναι διαθέσιμο δωρεάν στο GitHub του DevMiser, μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάστασή του στο Raspberry, καθώς και τη ρύθμιση των παραμέτρων.
Το όνομα αυτού: Lumina!
Πρακτικά, το Lumina λειτουργεί σαν ένας έξυπνος βοηθός, τον οποίο καλείς λέγοντας πρώτα το όνομά του – ακριβώς όπως η Siri, η Alexa, ή το Google Assistant. Για να “καλέσεις” το Lumina, πρώτα πρέπει να πεις “Lumina”, και μετά, αφού ακούσεις το ηχητικό της ενεργοποίησης, να δώσεις τις οδηγίες για το τι εικόνα θέλεις να προβάλλει το Lumina στην τηλεόραση! Προφανώς, χρειάζεται και μια (οποιαδήποτε) τηλεόραση, αρκεί να έχει είσοδο HDMI.
Συνολικά, το σύστημα του Lumina έχει ελάχιστες απαιτήσεις: το ίδιο το Raspberry Pi 4, ένα μικρόφωνο USB, ένα καλώδιο micro HDMI – HDMI, και ένα τροφοδοτικό για το Raspberry. Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσεις accounts στο OpenAI για να έχεις πρόσβαση στο DALL-E, και στο Picovoice. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ρυθμίσεις και μερικές εντολές για την εγκατάσταση στο Raspberry. Ο DevMiser έχει διαθέσιμα στο GitHub και τα αρχεία για να κατασκευάσει όποιος θέλει ένα κέλυφος για το Lumina, αρκεί να έχει πρόσβαση σε 3D printer. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.
Το κόστος του όλου εγχειρήματος είναι κάτω από 100 ευρώ – το ίδιο το Raspberry Pi 4 αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καθώς πωλείται περί τα 68 ευρώ – αν και πολλοί έχουν μερικά Raspberry Pi για να “παίζουν”, οπότε μπορεί το κόστος να πέσει πολύ περισσότερο.
Το Lumina μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε εικόνα, ανάλογα με το τι θα ζητήσεις. Μπορείς να δεις το βίντεο που ανέβασε ο δημιουργός του στο YouTube, για να πάρεις μια γεύση από τις δυνατότητές του, αλλά με λίγα λόγια, αν θέλεις να μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος θα προβάλλει ό,τι εικόνα θέλεις να δεις, το Lumina είναι τέλειο. Εκτός αυτού, επιδεικνύει τις δυνατότητες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι κάτι για το “αύριο”, είναι ήδη εδώ και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για την τέρψη των ματιών σου, απλά και εύκολα!