7
Τεχνολογία

Ιδρύθηκε το Metaverse Standards Forum

Ιδρύθηκε το Metaverse Standards Forum
Η Meta, η Microsoft, η Epic Games και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν πρότυπα του metaverse.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η εταιρεία του Facebook μετονομάστηκε σε “Meta”. Τόσο το νέο όνομα, όσο και η παρουσίασή του, βασίστηκαν στο concept του “metaverse”, την ιδέα της εταιρείας για ένα νέο ψηφιακό κόσμο μέσα στον οποίο θα μεταφερθούν πολλές λειτουργίες του πραγματικού κόσμου. Η ιδέα πίσω από αυτή τη νέα ονομασία δεν είναι καθόλου νέα· πολλές εταιρείες έχουν δουλέψει πάνω σε αυτό, εδώ και αρκετές δεκαετίες μάλιστα, αλλά η ονομασία της Meta φαίνεται πως κολλάει, τουλάχιστον για την ώρα. Το γεγονός πως η Meta έκανε την πρώτη επίσημη κίνηση, όμως, κινητοποίησε δυνάμεις στον χώρο της πληροφορικής, ενώ φαίνεται πως ανησύχησε αρκετούς μεγάλους “παίκτες” στον χώρο, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν σε μια περίεργη θέση. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, δούλευαν πάνω στο ίδιο concept (έστω και με άλλο όνομα) περισσότερα χρόνια απ’ ότι η Meta.

Υπό τον φόβο του ότι η Meta θα εκμεταλλευτεί την θέση της για να αρχίσει να θέτει κανόνες και πρότυπα στο metaverse χωρίς να ρωτάει κανέναν, θέτοντας όλους τους άλλους εκτός νυμφώνος, έχουμε την τελευταία εξέλιξη σε αυτό το νέο πεδίον δόξης: την ίδρυση ενός ελεγκτικού οργανισμού ονόματι Metaverse Standards Forum (MSF χάριν συντομίας), το οποίο περιλαμβάνει ως ιδρυτικά μέλη τόσο την ίδια τη Meta, όσο και άλλα μεγαθήρια του χώρου όπως η Microsoft, η Nvidia, η Qualcomm, η Sony Interactive Entertainment, η Epic Games, η Unity, η Huawei, αλλά και η Adobe, μεταξύ άλλων.

Από τη λίστα, όμως, λείπουν δύο πολύ μεγάλα ονόματα, κάτι το οποίο είναι ύποπτο από μόνο του. Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει τα ονόματα της Apple ή της Google!

Όσον αφορά την Apple, ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί θα έπρεπε η εταιρεία αυτή να βρίσκεται σε έναν οργανισμό ο οποίος ασχολείται με το metaverse, μιας και τα ενδιαφέροντα της εταιρείας δεν περιλαμβάνουν κάτι τέτοιο. Η απάντηση ίσως ταυτίζεται και με τον λόγο για τον οποίο η Apple δεν είναι στα (ανακοινωθέντα) μέλη: η εταιρεία από το Cupertino της California δουλεύει πάνω σε ένα headset εδώ και πολύ καιρό, και μάλιστα αναμένεται να το ανακοινώσει λίαν συντόμως. Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι VR ή AR headset, αλλά όλες οι προβλέψεις δείχνουν προς το ότι η Apple θα γίνει ένας από τους κύριους “παίκτες” του metaverse, όταν αυτή η συσκευή κυκλοφορήσει. Γνωρίζοντας, όμως, τη μυστικοπάθεια της Apple όσον αφορά καινούριες συσκευές, είναι πολύ πιθανό να έχει επιλέξει είτε να μην γίνει μέλος του MSF, είτε να είναι ήδη μέλος αλλά να έχει επιβάλλει τη μη δημοσιοποίηση της εμπλοκής της μέχρι η ίδια να το ανακοινώσει. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ενισχύει τη δεύτερη περίπτωση είναι το ότι η Apple έχει ήδη συνεργαστεί μαζί με την Pixar για τη δημιουργία προτύπων (όπως το USDZ format) τα οποία αφορούν τρισδιάστατο υλικό για το metaverse, αλλά και με την Adobe για τη διασφάλιση της υποστήριξής τους.

Η άλλη μεγάλη απούσα, η Google, επίσης (όπως έχει διαρρεύσει) δουλεύει πάνω στο δικό της AR headset μέσω του Project Iris, επομένως και αυτή αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη νέα “τάξη πραγμάτων”. Αλλά η λίστα των απόντων περιλαμβάνει και άλλα γνωστά ονόματα, όπως τη Niantic, τη δημιουργό του Pokemon Go, αλλά και τη Roblox.

Ο Neil Trevett, vice president της Nvidia και πρόεδρος του Khronos Group, δήλωσε στο Reuters πως ο οργανισμός είναι ανοικτός σε κάθε εταιρεία η οποία επιθυμεί να γίνει μέλος, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων! Το forum έχει ως στόχο το να φέρει σε επικοινωνία μια πλειάδα οργανισμών και εταιρειών και να προωθήσει τη διαλειτουργικότητα στο metaverse – χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την απουσία της Apple ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας από αυτό το forum.

Μέσα στις δηλώσεις βρίσκουμε και κάποιες ενδείξεις για την πορεία του MSF στο άμεσο μέλλον: σκοπός είναι η διεξαγωγή “hackathons” (μαραθωνίων συγγραφής κώδικα) αλλά και η συγκρότηση ομάδων για τον ορισμό προτύπων αλλά και για τη δημιουργία εργαλείων ανοικτού κώδικα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί τόσο η δημιουργία όσο και η εξάπλωση των προτύπων του metaverse.

Η είδηση της δημιουργίας του MSF δε μπορεί παρά να έρθει ως ανακούφιση για τους περισσότερους εξ ημών, καθώς υπήρχε διάχυτη μια ανησυχία σε όλο τον χώρο της πληροφορικής, από την αρχική ανακοίνωση της Meta/Facebook, πως η εταιρεία αυτή θα εκμεταλλευόταν τις καταστάσεις για να δημιουργήσει το metaverse όπως εκείνη ήθελε, αποκλείοντας όλους τους άλλους από αυτό και μετατρέποντάς το σε έναν περίκλειστο “κήπο” στον οποίο εκείνη θα είχε τον απόλυτο έλεγχο. Τόσο η δημιουργία του MSF όσο και η συμμετοχή σε αυτό τόσων πολλών και μεγάλων εταιρειών (αλλά και άλλων οργανισμών) μας καθησυχάζει κάπως, μιας και η Meta δε θα έχει ούτε τον απόλυτο έλεγχο, ούτε την αποκλειστικότητα στις τεχνολογίες αυτές. Το μέλλον, όμως, θα δείξει.