13
Επιστήμη & Έρευνα

Η τηλε-αφή σε κάνει να αισθάνεσαι εξ αποστάσεως!

Η τηλε-αφή σε κάνει να αισθάνεσαι εξ αποστάσεως!
Νέα εφεύρεση φέρνει την αίσθηση της αφής, επιτρέποντας στους χρήστες να αισθάνονται εξ αποστάσεως αυτά που πιάνουν μηχανικά δάκτυλα!

Η αίσθηση της αφής είναι κάτι που διαφεύγει από τις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, για την ώρα τουλάχιστον. Η εικονική πραγματικότητα μέχρι τώρα έχει εστιάσει στις δύο κύριες αισθήσεις, την όραση και την ακοή, με όλες τις υπόλοιπες να παραμένουν εκτός ενδιαφέροντος για τις εταιρείες. Βέβαια η αφή έχει λάβει μια πολύ βασική υποστήριξη, μέσω της μηχανικής ανάδρασης – βλέπε χειριστήρια Xbox ή PlayStation – αλλά τίποτα παραπάνω. Η αίσθηση της αφής, όμως, είναι πολύ σημαντική για πάρα πολλούς τομείς και πλέον έχουμε μια πρώτη συσκευή, αποτέλεσμα ερευνητικής προσπάθειας του University College of London, η οποία δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Η τεχνολογία που ανάπτυξαν οι ερευνητές είναι πρωτοποριακή και χρησιμοποιεί πίεση, σταθερή και παλμική, για να εξομοιώσει διάφορες υφές και αισθήσεις. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές αναγνώρισαν και απομόνωσαν επτά περιοχές στο ανθρώπινο ακροδάκτυλο, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της αφής στο σημαντικότερο σημείο του ανθρώπινου χεριού. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών, και πνευματικών βαλβίδων, μπόρεσαν να κατασκευάσουν μια συσκευή η οποία είναι σε θέση να μεταφέρει διάφορες αισθήσεις στο ακροδάκτυλο. Μελετώντας τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη αίσθηση, απομόνωσαν τους τέσσερις κύριους τύπους αισθητήρων αφής στο ανθρώπινο δέρμα και φρόντισαν ώστε η συσκευή να τους διεγείρει κατάλληλα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Helge Wurdemann, εκ των συγγραφέων της επιστημονικής δημοσίευσης: “Η ανθρώπινη αίσθηση της αφής περιλαμβάνει σήματα που καταγράφονται από τεσσάρων ειδών αισθητήρια όργανα, τα οποία υπάρχουν σε διαφορετικές αναλογίες σε διαφορετικές περιοχές του ακροδακτύλου. Κάποια είναι καλύτερα στην ανίχνευση ακμών, για παράδειγμα, ενώ άλλα είναι καλύτερα στο να καταλαβαίνουν υφές. Όταν αγγίζουμε αντικείμενα, λαμβάνουμε ένα πολύπλοκο μείγμα από ερεθίσματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε [τα αντικείμενα] με ακρίβεια.”

Το σύστημα ονομάζεται BAHM (Bioinspired Adaptable Multiplanar mechano-vibrotactile Haptic) και για την ώρα είναι σε εργαστηριακό επίπεδο. Η σημασία του, όμως, στη μεταφορά της αίσθησης της αφής είναι τεράστια και έχει επεκτάσεις και σε ιατρικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ένα από τα παραδείγματα είναι η αίσθηση της αφής σε ένα χειρουργείο. Ο χειρουργός βασίζεται στην αίσθηση της αφής για να κατανοήσει καλύτερα τους ιστούς, την σύνθεση, και να προσαρμόσει αναλόγως τις κινήσεις του. Με τη διάδοση, όμως, των συστημάτων μικροχειρουργικής και εξ αποστάσεως χειρουργικής, η αίσθηση της αφής αποκόπτεται. Το BAHM θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσο, επαναφέροντας την αίσθηση της αφής στον χειρουργό, ακόμη κι αν αυτός βρίσκεται αλλού. Παράλληλα, συστήματα BAHM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξετάσεις μείωσης της αίσθησης της αφής. Η σημερινή διάγνωση για ασθενείς που χάνουν την αίσθηση αυτή γίνεται με ειδικά πινέλα μονής ίνας, κάτι που εξαρτάται και από την ικανότητα του κάθε ιατρού. Το σύστημα BAHM μπορεί να δώσει μια αξιόπιστη εξέταση, εφαρμόζοντας διεγέρσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια, και επιτρέποντας στους ιατρούς να γνωρίζουν ακριβώς το επίπεδο απώλειας της αίσθησης της αφής.

Η τεχνολογία BAHM είναι ακόμη στα σπάργανα· οι δυνατότητές της, όμως, είναι τεράστιες και οι επεκτάσεις της τεχνολογίας αυτής είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία αναμένεται μεγάλο, πρωτίστως σε κλάδους όπως η ιατρική αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η βιομηχανία της πληροφορικής μάλλον θα ακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά!