Οι πόλεις του μέλλοντος θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής για τη διαχείριση όλων των λειτουργιών τους. Αυτή η προφητεία ακούγεται και γράφεται εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Η τεχνολογία είναι υπαρκτή και διαθέσιμη, ενώ ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσπιστία των ανθρώπων στο να αφήσουν τα ηνία στις μηχανές. Κι όμως, τα αποτελέσματα σε πιλοτικές εφαρμογές αλλά και σε εξομοιώσεις είναι απόλυτα: η διαχείριση μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να λύσει προβλήματα.
Ένας από τους τομείς που η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μεγάλες αλλαγές είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων. Μάλιστα, η πρώτη πόλη – τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία – που θα εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα είναι το Leeds, το οποίο θα γίνει σε πρώτη φάση εγκαθιστώντας πάνω από 180 αισθητήρες κίνησης με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη (AI for Detection) σε 25 τοποθεσίες (διασταυρώσεις). Το σύστημα θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τη χρήση του δρόμου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να ρυθμίζει τα φανάρια, έχοντας συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τους διαχειριστές του συστήματος.
Οι αισθητήρες με Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να καταγράφουν την κίνηση πολλών ειδών οχημάτων, όπως αυτοκίνητα, λεωφορεία, ποδήλατα, αλλά και πεζών. Μάλιστα, τα δεδομένα διοχετεύονται στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου κίνησης της πόλης του Leeds, επιτρέποντας περισσότερο δυναμικό έλεγχο των φαναριών και, συνακολούθως, οδηγεί σε μείωση του σταμάτα-ξεκίνα στην κίνηση. Οι αισθητήρες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την προσέγγιση ποδηλάτων σε διασταυρώσεις, ακόμη και 70 μέτρα μακριά, και να φροντίσουν ώστε ο ποδηλάτης να βρει πράσινο φανάρι όταν φτάσει στη διασταύρωση, προωθώντας την κίνηση με ποδήλατο! Το ίδιο μπορεί να γίνει και για λεωφορεία, μειώνοντας τους χρόνους μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο στόχος είναι να γίνουν τα ΜΜΜ περισσότερο ελκυστικά για τους πολίτες, παρέχοντας καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στις μετακινήσεις.
Οι εξελιγμένοι αισθητήρες του συστήματος έχουν και άλλα, δευτερεύοντα, οφέλη. Τα δεδομένα που παρέχουν θα ωφελήσουν και άλλα προγράμματα βιώσιμης κινητικότητας, αλλά θα ενισχύσουν και την κατανόηση της συμπεριφοράς των πολιτών στους δρόμους, ώστε οι μελλοντικές επενδύσεις στο οδικό δίκτυο και τα ΜΜΜ να είναι καλύτερα στοχευμένες.
Οι αισθητήρες του συστήματος AI for Detection υπερτερούν σημαντικά έναντι των παλαιότερων τεχνολογιών με αισθητήρες πηνίων επαγωγής (οι οποίοι πρέπει να βυθιστούν εντός της ασφάλτου) καθώς έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα και απαιτούν σαφώς λιγότερη συντήρηση.
Είναι φανερό, λοιπόν, πως οι τεχνολογίες υπάρχουν και έχουν αρχίσει και εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές. Η τεχνολογία AI επιτρέπει την επιτήρηση αλλά και την παροχή δεδομένων κίνησης ώστε οι επενδύσεις σε υποδομές στο οδικό δίκτυο να είναι σωστά στοχευμένες και, με απλά λόγια, να πιάνουν τόπο. Παράλληλα, η ενεργός διαχείριση των σηματοδοτών μπορεί να επιφέρει τεράστια οφέλη στη ροή των οχημάτων αλλά και να επιτρέψει στα ΜΜΜ να κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία στο υφιστάμενο δίκτυο, δίνοντας έτσι κίνητρο στους πολίτες να τα προτιμούν έναντι των αυτοκινήτων. Η πόλη του μέλλοντος πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο σήμερα.
Και όποιος θεωρεί ότι άρθρα σαν κι αυτό δεν αφορούν την Ελλάδα ας ρίξει μια ματιά στη σελίδα της COSMOTE σχετικά με τις λύσεις Έξυπνων Πόλεων που διαθέτει και ειδικά για τη λύση Smart Public Transportation για έξυπνη διαχείριση ΜΜΜ.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.