14
Πολίτης του Σήμερα

Η Google θέλει να αντικαταστήσει το πορτοφόλι σου με ένα smartphone!

Η Google θέλει να αντικαταστήσει το πορτοφόλι σου με ένα smartphone!
Το Google Wallet θα αντικαταστήσει το Google Pay στο κινητό σου, αλλά και το κανονικό σου πορτοφόλι!

Εδώ και καιρό το βλέπουμε πως αυτό είναι το μέλλον της ζωής μας. Στην αρχή είχαμε τα κινητά, τα οποία άρχισαν να αντικαθιστούν τα σταθερά τηλέφωνα, αργότερα τα μηνύματα αντικατέστησαν άλλες μορφές γραπτής επικοινωνίας. Μετά την έλευση των smartphones, αρχικά είχαμε κάποιες πρώτες εφαρμογές που αντικαθιστούσαν εισιτήρια με barcodes ή QR codes στην οθόνη της συσκευής, ενώ λίγο αργότερα ήρθαν και τα μοντέλα με NFC για να αρχίσει η πραγματική αντίστροφη μέτρηση! Προτού καλά καλά συνηθίσουμε τις ανέπαφες κάρτες πληρωμών, το NFC ανέλαβε να δώσει στο smartphone καθήκοντα χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Αλλά είδαμε και τις κάρτες αστικών συγκοινωνιών να αντικαθίστανται από το smartphone μέσω NFC. Παράλληλα, πολύ πρόσφατα είχαμε και, εν μέσω πανδημίας, την αντικατάσταση του αποδεικτικού χαρτιού εμβολιασμού με το smartphone. Δεν έμειναν και πολλά πράγματα ακόμα, και πριν ελάχιστες μέρες η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα νέο app για smartphone, με στόχο την αντικατάσταση της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης από το κινητό!

Η Google δουλεύει εδώ και πολύ καιρό πάνω στο θέμα – όπως άλλωστε και η Apple – με στόχο την ψηφιοποίηση των πάντων και την αντικατάσταση ταυτότητας, άδειας οδήγησης, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, εισιτηρίων, και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα σε ένα τυπικό πορτοφόλι με τα ψηφιακά τους ανάλογα, μέσα από το smartphone.

Το τελευταίο νέο που είχαμε από τη Google είναι η επέκταση των λειτουργιών του Google Wallet και η αντικατάσταση του Google Pay από αυτό! Το Google Wallet φιλοδοξεί να αντικαταστήσει ολόκληρο το πορτοφόλι μας, ενσωματώνοντας από την ταυτότητα και την χρεωστική κάρτα μέχρι και… κάρτες μέλους από σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα! Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεργάζεται με φορείς έτσι ώστε να “μεταφέρει” μέχρι και φοιτητικές ταυτότητες, πάσο, αλλά ακόμη και κλειδιά αυτοκινήτου, όπου αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ασύρματα, μέχρι και… κλειδιά δωματίων ξενοδοχείου!

Ωστόσο, ακριβώς επειδή η ασφάλεια είναι θεμελιώδους σημασίας για ένα app το οποίο (θα) έχει αποθηκευμένα όλα τα “χαρτιά” σου, τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τις κάρτες μέλους, τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή του σπιτιού (αν έχεις ηλεκτρονική κλειδαριά), μέχρι και την κάρτα εισόδου στο κτήριο της δουλειάς σου, και βέβαια την ταυτότητα και το δίπλωμα, η Google έχει φροντίσει για τη “θωράκιση” αυτού του app. Παράλληλα, το app συνδέεται και με τη λειτουργία “Find My Device”, η οποία μπορεί να διαγράψει τα πάντα σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της συσκευής.

Η Google έχει μια ιδιαίτερη ονομασία για το Google Wallet, και δεν είναι αυτό που νομίζεις! Η ονομασία του είναι “secure digital credential store” δηλαδή “ασφαλές ψηφιακό εναποθετήριο πιστοποιητικών”! Προφανώς, η λειτουργικότητα του Google Pay θα παραμείνει, ενώ η ονομασία αυτής της λειτουργικότητας θα εξακολουθήσει να είναι “Google Pay”. Αλλά το “προϊόν” θα ονομάζεται πλέον Google Wallet, μιας και θα ενσωματώνει πολλές περισσότερες λειτουργίες.

Το νέο Google Wallet θα λειτουργεί σε “πάνω από 40” χώρες, όπως αναφέρει η ίδια η Google, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Βέβαια παραμένει μυστήριο το πώς θα ενσωματωθεί η νέα ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στην πλατφόρμα της Google, μιας και δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από την παρουσίαση του app της Ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Google έχει πλάνο και είναι βέβαιο το ότι σύντομα όλα τα “χαρτιά” που κουβαλάμε μαζί μας θα ενσωματωθούν στο Google Wallet!