14
Πολίτης του Σήμερα

Η επιστημονική πρόοδος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ειρηνικό πλανήτη

Η επιστημονική πρόοδος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ειρηνικό πλανήτη
Στις 10 Νοεμβρίου γιορτάζεται η “παγκόσμια ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη”. Δεν είναι άλλη μια διεθνής ημέρα με μεγάλο όνομα, αλλά μια ημέρα με ιδιαίτερη σημασία με στόχο να επισημάνει τη σημασία της επιστημονικής προόδου και της παγκόσμιας συνεργασίας για έναν κόσμο ειρηνικό και βιώσιμο.

Πίσω από τη συγκεκριμένη ημέρα βρίσκεται η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος το 2001 αποφάσισε ότι χρειαζόμαστε μια ημέρα για να θυμόμαστε πόσο κρίσιμη είναι η επιστήμη στην καθημερινή ζωή μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική αυτή η μέρα; Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή έως τις παγκόσμιες πανδημίες, η επιστήμη είναι συχνά η μοναδική ελπίδα μας για την εξεύρεση λύσεων. Αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι όταν λέμε “επιστημονική πρόοδος” δεν εννοούμε μόνο τα έξυπνα gadgets ή την αποστολή πυραύλων στο διάστημα, αλλά τη βελτίωση της ζωής, την ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των εθνών και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης γεφύρωσης του επιστημονικού χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Συνειδητοποιήθηκε ότι η επιστημονική γνώση και τα οφέλη της δεν μοιράζονταν εξίσου σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να εμποδίσει την παγκόσμια πρόοδο και την ειρήνη.

Έτσι κατά τη διάρκεια της 31ης συνόδου τη UNESCO το 2001, ανακοινώθηκε ότι από την επόμενη χρονιά, η 10η Νοεμβρίου θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη. Από τα πρώτα χρόνια έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο να είναι απλώς άλλη μια μέρα στο ημερολόγιο. Ήταν ένα κάλεσμα για δράση, μια μέρα για να προβληματιστούμε για το πώς η επιστήμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και την πρόοδο.

Πώς;

Ωραία είναι τα λόγια αλλά ποιο είναι το νόημα όλων αυτών και κυρίως πώς μπορεί να γίνουν πράξη;

Κατ’ αρχάς όλα έχουν να κάνουν με την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πιο βιώσιμες και ειρηνικές κοινωνίες. Δεν πρόκειται μόνο για εντυπωσιακά πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις, αλλά και για το πώς αυτά μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Επίσης, η μέρα αυτή προάγει την αλληλεγγύη. Η επιστήμη δεν έχει σύνορα, είναι για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Έτσι, αυτή η ημέρα ενθαρρύνει τα έθνη να μοιραστούν την επιστημονική τους γνώση και να εργαστούν από κοινού.

Αυτή η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανδημία του COVID-19. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν σε πρωτοφανή κλίμακα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών σε χρόνο ρεκόρ. Αυτού του είδους η διεθνής επιστημονική συνεργασία, την οποία προωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης, μπορεί να σώσει ζωές.

Η επιστήμη έχει την εκπληκτική ικανότητα να γεφυρώνει τα κενά και να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Τέλος, η συγκεκριμένη μέρα καταδεικνύει τη σημασία της επιστήμης στο να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο βιώσιμες. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τη βιώσιμη γεωργία, η επιστήμη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίλυσης ορισμένων από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που βιώνουμε.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν βοηθούν μόνο το περιβάλλον, συμβάλλουν επίσης στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, που είναι βασικοί παράγοντες για τη διατήρηση της ειρήνης.

Δέκα χρόνια συνεργασίας της COSMOTE με την STEM Education

Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια συνεργασίας της COSMOTE με τον οργανισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής & επιστήμης STEM Education. Μέσω αυτής της συνεργασίας, μαθητές και καθηγητές από όλη τη χώρα ασχολήθηκαν με την εκπαιδευτική ρομποτική και έλαβαν μέρος στους πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής και STEΜ, που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Επίσης, οι ελληνικές αποστολές στην παγκόσμια Ολυμπιάδα ρομποτικής έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, φτάνοντας μέχρι και την 1η θέση στην Ευρώπη και την 4η παγκοσμίως.

Η εκπαίδευση μέσω STEM δεν είναι απλά μια ακόμη μέθοδος αλλά ένα μέσο για καινούριες ιδέες που οδηγούν στην καινοτομία μέσα από την τεχνολογία, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και της καλύτερης κατανόησης του κόσμου. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητά των μαθητών, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τη συνεργασία και την ομαδικότητα, εντείνει το ενδιαφέρον των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία, προετοιμάζοντάς τους για τις ανάγκες της μελλοντικής αγοράς εργασίας. 

Η COSMOTE, αναπτύσσει συστηματική δράση για τη διάδοση της μεθοδολογίας STEM στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας βιώσιμης ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους.