7
Τεχνολογία

Google & Microsoft: Οι «εχθροί» συμμαχούν στο πεδίο των browsers

Google & Microsoft: Οι «εχθροί» συμμαχούν στο πεδίο των browsers
Οι δύο κυρίαρχοι (και αντίπαλοι) στο χώρο των browsers, μαζί με την ευρύτερη κοινότητα του Web συμμαχούν προκειμένου να αρθούν οι όποιες ασυμβατότητες, για να προσφέρουν στους developers τη δυνατότητα να δημιουργούν cross-browser websites.

Θυμάσαι πως ήταν το Internet πριν την έλευση του Google Chrome; Σου λέει κάτι το όνομα Internet Explorer; Μήπως είσαι από τους παλιούς και ξέρεις και το Netscape Navigator; Λοιπόν, όλα αυτά τα ονόματα αντιστοιχούν σε browsers. Τα πρώτα χρόνια του Internet, εποχές που το web έμοιαζε περισσότερο με το far west παρά με τις πολύχρωμες και γεμάτες διαφημιστικές πινακίδες λεωφόρους του σήμερα, ο κυρίαρχος browser ήταν το Netscape. Λίγο αργότερα, ο Internet Explorer της Microsoft πήρε τα σκήπτρα. Ο γνωστός ακόμη και σήμερα Firefox προσπαθούσε (εις μάτην) να σώσει την κατάσταση… μέχρι που εμφανίστηκε, ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει κανείς, ο Google Chrome και έγινε μέσα σε μια μέρα, ο νούμερο ένα browser, εκθρονίζοντας τον Explorer και στέλνοντας τον Firefox στην τρίτη θέση.

Οι εποχές αυτές χαρακτηρίζονταν από ένα πράγμα: την ασυμβατότητα. Στην αρχή δεν υπήρχαν αρχές και ρυθμιστικές επιτροπές για τα standards στο web, επομένως ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Οι περισσότεροι, βέβαια, ακολουθούσαν τις επιταγές της Netscape. Με την έλευση του Internet Explorer, όμως, και την συνήθεια της Microsoft να κάνει δικές της αλλαγές, έγινε επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη κάποιας ρυθμιστικής επιτροπής στη λειτουργία των τεχνολογιών του web (HTML, CSS για τους γνώστες). Η Microsoft, όμως, συνέχισε να αγνοεί τα standards που θεσπίζονταν. Ο Firefox, από την άλλη, τα ακολουθούσε σχεδόν κατά γράμμα. Αυτά μέχρι την είσοδο του Chrome, ο οποίος εξ αρχής ακολουθούσε πολύ πιο πιστά (αν και όχι σε απόλυτο βαθμό) τα standards και, κάπως έτσι, ο Internet Explorer απεβλήθη από τον αγώνα.

Πλέον, ο Chrome συνεχίζει την (πρωτο)πορεία του, η Microsoft αντικατέστησε τον Explorer με τον Edge, ενώ πριν λίγο καιρό και ο Edge χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή με τον Chrome. Ο Firefox συνεχίζει την κάπως μοναχική του πορεία, διατηρώντας ένα αξιοπρεπές ποσοστό χρηστών. Παρ’ ότι θα περίμενε κανείς πως οι ασυμβατότητες αποτελούν παρελθόν, η πραγματικότητα διαφέρει! Οι τεχνολογίες του web έχουν γίνει πολύ πιο περίπλοκες και πολλές φορές η κάθε εταιρεία υλοποιεί τις προδιαγραφές με διαφορετικό τρόπο, κάτι που οδηγεί στο να εμφανίζονται ιστοσελίδες με λάθη και προβλήματα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Google και Microsoft, αλλά και οι υπόλοιποι στην κοινότητα του World Wide Web, πρόκειται να συνεργαστούν ώστε, επιτέλους, να εκμηδενίσουν τις ασυμβατότητες και να επιτρέψουν στους (δύσμοιρους) web developers να σχεδιάζουν ιστοσελίδες χωρίς να ανησυχούν για ασυμβατότητες και ασυμφωνίες. Η σύμπραξη αυτή φέρει το όνομα (και το hashtag) #Compat2021 και στόχος είναι να μηδενιστούν οι όποιες ασυμβατότητες μεταξύ των πέντε πιο διαδεδομένων browsers.

Η ομάδα εργασίας που σχηματίστηκε έχει ήδη εντοπίσει τα πιο σημαντικά προβλήματα, βασιζόμενοι σε δεδομένα χρηστών, αριθμό αναφορών για bugs, αποτελέσματα ερωτηματολογίων και αποτελέσματα δοκιμών.

Ένα από τα πλέον προβληματικά σημεία αφορά το CSS Flexbox, λόγω του ότι, αν μια εικόνα ενσωματωθεί ως αντικείμενο flex, συχνά τεντώνεται με λάθος τρόπο και εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε browser. Ένα άλλο σημείο είναι το CSS Grid, το οποίο πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργεί animated grid layouts τόσο στο Chromium (μηχανή του Chrome) όσο και στο WebKit (μηχανή του Safari της Apple), μιας και αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται μόνο από το Gecko (τη μηχανή του Firefox).

Προφανώς αυτά δεν είναι τα μόνα σημεία τα οποία στοχεύουν να βελτιώσουν, αλλά το πράγμα ήδη έχει παραγίνει τεχνικό και δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε όλα τα μύχια της HTML και της CSS. Αρκεί να πούμε πως υπάρχουν αρκετά. Αν σε ενδιαφέρει το όλον θέμα και θες να μάθεις περισσότερα, μπορείς να δεις την πρόοδο του project μέσα από το Compat 2021 Dashboard.