4
Υγεία & Fitness

Φωτογραφία για όσους δεν βλέπουν καλά

Φωτογραφία για όσους δεν βλέπουν καλά
Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Sony απευθύνεται σε όλους έχουν προβλήματα όρασης και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική μηχανή. Αντί για προσοφθάλμιο και οθόνη, μπορεί και προβάλλει εικόνες κατευθείαν στον αμφιβληστροειδή.

Η φωτογραφία είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χόμπι – αλλά και επαγγέλματα. Δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να βγουν στη φύση, να εξερευνήσουν άγνωστα μέρη, να ανακαλύψουν πανέμορφα τοπία. Όλα αυτά για όλους εμάς· τι γίνεται, όμως, με όσους έχουν προβλήματα όρασης; Οι φωτογραφικές μηχανές είναι σχεδιασμένες με βάση έναν άνθρωπο με καλή ή έως και μέτρια όραση. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με πιο σοβαρά προβλήματα όρασης, οι οποίοι δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική μηχανή.

Η ιαπωνική εταιρεία QD Laser η οποία ειδικεύεται σε ένα (σχετικά) νέο είδος laser, κατάφερε το φαινομενικά ακατόρθωτο: να δώσει καθαρή όραση και σε ανθρώπους με μειωμένη, μέσω της τεχνολογίας της. Το όνομα της εταιρείας προκύπτει από την ίδια της την τεχνολογία: Quantum Dot Laser. Τα quantum dot lasers επιτρέπουν τη σμίκρυνση της διάταξης παραγωγής σύμφωνου φωτός, ενώ αυτό το φως έχει την ικανότητα να προσπεράσει τον φακό και να εστιάσει απ’ ευθείας στον αμφιβληστροειδή! Το αποτέλεσμα των ερευνών της εταιρείας είναι το Retissa Neoviewer, ένα σύστημα το οποίο μπορεί να παρακάμψει εντελώς το εμπρόσθιο τμήμα του ματιού και να εστιάσει στον “αισθητήρα”, παράγοντας ευκρινή εικόνα ακόμη και σε ανθρώπους με σημαντικά προβλήματα όρασης – αρκεί το πρόβλημα να μην βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή ή το οπτικό νεύρο.

Η Sony συνεργάστηκε με την QD Laser και κατασκεύασε το Retissa Neoviewer στην κάμερα DSC-HX99, μια κάμερα η οποία κυκλοφόρησε το 2018 και είναι η μικρότερη κάμερα με 30× zoom. Χρησιμοποιεί φακό με κατ’ αντιστοιχία εστιακή απόσταση 24-700mm, ενώ ο αισθητήρας της είναι μεγέθους 1/2,3” και στα 18 megapixels. Είναι σε θέση να γράψει βίντεο σε ανάλυση 4k και φωτογραφιών σε έως και 3896×3264, διαθέτει οπτική σταθεροποίηση, αυτόματη εστίαση, και πολλούς άλλους αυτοματισμούς.

Πλέον η κάμερα αυτή είναι διαθέσιμη για αγορά στις ΗΠΑ, και μάλιστα με κόστος $600, όσο κάνει η ίδια κάμερα χωρίς το σύστημα της QD Laser! Το επιπλέον κόστος το επωμίζεται η ίδια η Sony σε μια αξιέπαινη κίνηση. Στη δήλωσή του, ο Yang Cheng, αντιπρόεδρος του τμήματος Imaging Solutions της Sony Electronics, αναφέρει: «Συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε την δημιουργικότητα και την τεχνολογία για να διευρύνουμε την πρόσβαση στα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας, και τις εμπειρίες που προσφέρουμε. Το Retina Projection Camera Kit είναι ένα βήμα προς τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι δημιουργοί έχουν τη δύναμη».

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την κάμερα σε ειδικά events, μετά από ραντεβού, προτού την αγοράσουν, ενώ η αγορά θα περιορίζεται σε ένα τεμάχιο ανά πελάτη. Όπως και να έχει, η Sony κάνει μια κίνηση η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυναμική να αλλάξει το τοπίο στην φωτογραφία και όχι μόνο. Η ικανότητα της απ’ ευθείας προβολής στον αμφιβληστροειδή μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, με την φωτογραφία να είναι μονάχα ένα μικρό πρώτο βήμα. Περιμένουμε να δούμε και τα επόμενα.