Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, κρίσεις και δυνάμεις διχασμού – όπως η φτώχεια, η βία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μεταξύ πολλών άλλων — που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την κοινωνική αρμονία μεταξύ των λαών του κόσμου. Οι βαθύτερες αιτίες αυτών των κρίσεων και προκλήσεων, πρέπει να αντιμετωπιστούν με την προώθηση και την υπεράσπιση ενός κοινού πνεύματος ανθρώπινης αλληλεγγύης που λαμβάνει πολλές μορφές – η απλούστερη από τις οποίες είναι η φιλία.
Μέσω της φιλίας – συσσωρεύοντας δεσμούς συναδελφικότητας και αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης – μπορούμε να συμβάλουμε στις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται επειγόντως για την επίτευξη διαρκούς σταθερότητας, να υφαίνουμε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μας προστατεύει όλους και θα δημιουργήσουμε πάθος για έναν καλύτερο κόσμο όπου όλοι είναι ενωμένοι για το μεγαλύτερο καλό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου ανακηρύχθηκε το 2011 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την ιδέα ότι η φιλία μεταξύ λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων μπορεί να εμπνεύσει ειρηνευτικές προσπάθειες και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων. Το ψήφισμα δίνει έμφαση στη συμμετοχή των νέων, ως μελλοντικών ηγετών, σε κοινοτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διαφορετικούς πολιτισμούς και προωθούν τη διεθνή κατανόηση και το σεβασμό της διαφορετικότητας.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλίας, ο ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να διοργανώσουν εκδηλώσεις, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας κατανόησης και της συμφιλίωσης.
Από τη φιλία στο “friend request”
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων διευκολύνουν τη διατήρηση της επαφής, καθώς μπορείς να μοιραστείς οτιδήποτε άμεσα με κάποιον, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπέροχο, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα: Συχνά, αυτές οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις αντικαθιστούν τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις εκατοντάδες ή χιλιάδες “φίλους” που δεν τους έχεις δει ποτέ, ή να μην νιώθεις πλέον την ανάγκη να δεις τους φίλους που διατηρείς και εκτός κυβερνοχώρου, λόγω της καθημερινής εικονικής επαφής μαζί τους. Η λέξη “φίλος” έχει χάσει το πραγματικό νόημά της.
Τελικά, η τεχνολογία έχει σκοτώνει την πραγματική φιλία; Η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή. Ενώ η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις, μάς κρατά συνδεδεμένους όταν οι φυσικές συναντήσεις είναι αδύνατες. Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε πολύ, απλά θυμήσου τα lockdowns όπου τα ψηφιακά εργαλεία ήταν κυριολεκτικά μια σανίδα σωτηρίας. Αλλά και τώρα συνεχίζουν και είναι, καθώς διατηρούν την επαφή και τις φιλίες ακόμα κι ο άλλος ζει στην Αυστραλία. Από την άλλη, πολύς κόσμος (υπερβολικά πολύς είναι η αλήθεια), χάνει την ουσία που μπορεί να παρέχει μόνο η πραγματική επαφή με τον άλλον.
Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Προσφέρει απίστευτους τρόπους για να μείνεις συνδεδεμένος με τους φίλους σου, ωστόσο, είναι διαφορετικό πράγμα από να συναντιέσαι με κάποιον διά ζώσης κι αυτό πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου και να προσπαθείς να εξισορροπείς τις διαδικτυακές και τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις. Αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ουσιαστικών ανθρώπινων επαφών και συνδέσεων σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακός.
Την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, είναι ευκαιρία να συνδεθείς με τους φίλους σου με όποιον τρόπο μπορείς, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ή όχι. Εάν ο φίλος σου ζει στην άλλη άκρη του κόσμου, κάλεσέ τον σε μια βιντεοκλήση, εάν όχι κανονίστε να βρεθείτε από κοντά. Όπως σε όλα έτσι και εδώ, η τεχνολογία είναι απλά ένα βοήθημα όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική επαφή!