Το retro μπορεί να μην έχει εκλείψει, αλλά η πάροδος του χρόνου έχει βάλει πλέον στην κατηγορία αυτή και τα πράγματα που είχαμε ως παιδιά, όσοι μεγαλώσαμε την θρυλική (πλέον) δεκαετία των 80s και των αρχών 90s. Τότε, λοιπόν, μουσική ακούγαμε από δίσκους βινυλίου και κασέτες, μιας και τότε δεν υπήρχε (σε αύξουσα σειρά παλαιότητος) ούτε streaming, ούτε mp3 players, ούτε καν CD! Τα ακούσματά μας έρχονταν από τεράστιους μαύρους δίσκους ή από πλαστικές κασέτες με τυλιγμένα δεκάδες μέτρα μαγνητικής ταινίας.
Τη δεκαετία των 90s άρχισε η φθίνουσα πορεία και, μέχρι τις αρχές του 2000, και τα δύο είδη είχαν εξαφανιστεί. Oι νοσταλγοί έφεραν πίσω το βινύλιο, ενώ η δυναμική επάνοδος της κασέτας είχε ως εφαλτήριο μια… ταινία! Σαφώς μιλάμε για το “Guardians of the Galaxy” του 2014, και… όποιος το έχει δει, ξέρει τον λόγο!
Οι περισσότεροι κάπου έχουμε κρυμμένο ένα πικάπ ή ακόμα πιο σπάνια ένα κασετόφωνο, ενώ μπορεί να βρεις και το walkman σου σε κάποια ανασκαφή σε πατάρι ή υπόγειο. Αλλά τι γίνεται αν δεν υπάρχουν πλέον, ή αν είσαι νεότερος και απλά θέλεις να ζήσεις κι εσύ τη χαρά της κασέτας;
Φρέσκιες κασέτες!
Αν το ‘λεγες πριν λίγα χρόνια, θα σε πέρναγαν για τρελό, αλλά οι δισκογραφικές εταιρείες βγάζουν νέα άλμπουμ σε κασέτες, ξανά! Μπορείς σαφώς να βρεις και παλιές κασέτες, είτε επίσημες εκδόσεις είτε αντιγραμμένες, αλλά μπορείς να βρεις και καινούριες εκδόσεις, στη ζελατίνα τους! Πολλά είναι τα μαγαζιά (τέως δισκάδικα ή και βιβλιοπωλεία) που φέρνουν ξανά κασέτες!
Φρέσκο κασετόφωνο;
Ναι, υπάρχουν. Ωστόσο, οι γνωστές και μεγάλες εταιρείες (τύπου Sony, Philips, Aiwa, Panasonic, Technics, κτλ) σταμάτησαν να παράγουν κασετόφωνα πριν από δεκαετίες, και αυτά που κυκλοφορούν σήμερα είναι μάλλον αμφιβόλου ποιότητας και κινέζικης προέλευσης και ως επί το πλείστων άγνωστης μάρκας. Αν ψάξεις στα ελληνικά online καταστήματα, όλο και κάτι θα βρεις, αλλά το προτιμότερο είναι να βρεις ένα καλοδιατηρημένο παλιό κασετόφωνο από εταιρεία γνωστή για τα συστήματα ήχου της, παρά να πάρεις ένα καινούριο no-name.
Μάλιστα, σήμερα είναι πολύ εύκολο να επισκευάσεις ένα παλιό αλλά ποιοτικό στερεοφωνικό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει και κασετόφωνο, μιας και το internet έχει δώσει εύκολη πρόσβαση σε σχηματικά και ανταλλακτικά για πολλά μηχανήματα! Αν έχεις ένα τέτοιο σε κάποια αποθήκη, είναι πολύ εύκολο, με ένα service, να το φέρεις σε λειτουργική κατάσταση.
Λοιπόν, η κασέτα επιστρέφει! Δεν πρόκειται να φτάσει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’80, αλλά στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, εμείς οι άνθρωποι θέλουμε και κάτι απτό, κάτι υλικό, να κρατάμε στα χέρια μας. Καλή η “βιβλιοθήκη” με χιλιάδες τραγούδια που μπορεί να έχουμε στο Spotify ή ακόμη και σε κάποιον σκληρό δίσκο, σε μορφή mp3, όμως ο άνθρωπος θέλει να επιβεβαιώνει τα πράγματά του κρατώντας τα στα χέρια του. Κι αυτό είναι κάτι που μόνο το βινύλιο και η κασέτα μπορούν να δώσουν. Σε αυτή τη λογική, η κασέτα είναι αυτή που έχει το πλεονέκτημα του μεγέθους, και δεν απαιτείται ιδιαίτερος χώρος για να έχεις μια ευμεγέθη μουσική συλλογή, την οποία μάλιστα μπορείς να δείχνεις και στους φίλους σου, και όχι σε μια οθόνη!