14
Πολίτης του Σήμερα

Επεκτείνεται ο γονικός έλεγχος στο Instagram και στην Ελλάδα

Επεκτείνεται ο γονικός έλεγχος στο Instagram και στην Ελλάδα
Τον περασμένο μήνα, το Instagram ανακοίνωσε ορισμένα νέα εργαλεία και πόρους που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη γονέων, κηδεμόνων και εφήβων στο Instagram.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Instagram τα νέα εργαλεία γονικής επίβλεψης στο Instagram που είναι διαθέσιμα πλέον και στη χώρα μας, επιτρέπουν στους γονείς και τους κηδεμόνες να στείλουν στο παιδί τους μια πρόσκληση για επίβλεψη του λογαριασμού του, να βλέπουν πόσο χρόνο περνά στο Instagram κάθε μέρα και να βάζουν καθημερινά όρια χρόνου χρήση, να προγραμματίζουν διαλείμματα για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, να βλέπουν ποιον ακολουθεί το παιδί και ποιος τους ακολουθεί και να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το παιδί επιλέγει να μοιραστεί ότι έχει αναφέρει έναν λογαριασμό ή μια ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένου του ποιος αναφέρθηκε και του τύπου περιεχομένου.

Μάλιστα, στο Instagram υπάρχει πλέον και μια περιοχή που λέγεται οικογενειακό κέντρο. Εκεί οι γονείς μπορούν να βρίσκουν πόρους που υποστηρίζονται από ειδικούς για να βοηθήσουν τους εφήβους και τους γονείς τους να πλοηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο.

Επιπλέον έχουν προστεθεί νέες λειτουργίες που βοηθούν τους εφήβους να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους στο Instagram. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται μια νέα λειτουργία ώθησης παγκοσμίως, η οποία θα ενθαρρύνει τους εφήβους να μεταβούν σε διαφορετικό θέμα, εάν βλέπουν επανειλημμένα τον ίδιο τύπο περιεχομένου στην Εξερεύνηση.

Γονικός έλεγχος στο Instagram αναλυτικά

Η εποπτεία όπως ονομάζει τη λειτουργία γονικού ελέγχου το Instagram, είναι ένα σύνολο εργαλείων και στατιστικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και κηδεμόνες ως μέσο υποστήριξης στους εφήβους (ηλικίας 13-17) σχετικά με τη χρήση του Instagram. Η εποπτεία είναι προαιρετική και προϋποθέτει την αμοιβαία συμφωνία γονέα και εφήβου. Μπορείς εσύ ως γονιός να στείλεις πρόσκληση στο παιδί σου ή το ανάποδο, το παιδί να σου στείλει μια πρόσκληση εποπτείας. Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλα εργαλεία, όπως το Family Link του Android, ο γονικός έλεγχος στο Instagram μπορεί να καταργηθεί οποιαδήποτε στιγμή από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη. Το παιδί για παράδειγμα, μπορεί να καταργήσει την εποπτεία από τον γονιό του οποιαδήποτε στιγμή.

Με τη ρύθμιση της εποπτείας στο Κέντρο οικογένειας, ο γονέας έχει τις παρακάτω δυνατότητες:

 • Να ορίσει ένα χρονικό όριο ημερήσιας χρήσης του Instagram από το παιδί. Αν το παιδί χρησιμοποιεί το Instagram σε περισσότερες συσκευές, τα χρονικά όρια ισχύουν για τον συνολικό χρόνο χρήσης του Instagram σε όλες τις συσκευές.
 • Να ορίσει προγραμματισμένα διαλείμματα που περιορίζουν τη χρήση του Instagram από το παιδί του σε επιλεγμένες ημέρες και ώρες. Αν το παιδί του χρησιμοποιεί το Instagram σε περισσότερες συσκευές, τα προγραμματισμένα διαλείμματα ισχύουν για την πρόσβαση στο Instagram από όλες τις συσκευές.
 • Να δει πόσο χρόνο ξοδεύει το παιδί του στην εφαρμογή Instagram σε όλες τις συσκευές.
 • Να δει πόσο χρόνο ξοδεύει το παιδί του στην εφαρμογή Instagram κατά μέσο όρο κάθε μέρα, σε όλες τις συσκευές.
 • Να δει πόσο χρόνο έχει ξοδέψει το παιδί του στο Instagram κάθε ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.
 • Να δει ποιους λογαριασμούς ακολουθεί το παιδί του.
 • Να δει ποιοι λογαριασμοί ακολουθούν το παιδί του.
 • Να δει ποιους λογαριασμούς μπλοκάρει το παιδί του.

Μετά τη διαμόρφωση της εποπτείας, οι γονείς μπορούν επίσης να δουν:

 • Τη ρύθμιση που έχει ορίσει το παιδί τους σχετικά με το απόρρητο του λογαριασμού.
 • Τη ρύθμιση που έχει ορίσει το παιδί τους σχετικά με το ευαίσθητο περιεχόμενο.
 • Τη ρύθμιση που έχει ορίσει το παιδί τους σχετικά με το ποιος μπορεί να του στέλνει μηνύματα.
 • Τη ρύθμιση που έχει ορίσει το παιδί τους σχετικά με το ποιος μπορεί να το προσθέσει σε μια ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Αν το παιδί τους αλλάξει κάποια από αυτές τις ρυθμίσεις, οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποίηση στη ροή δραστηριότητας και μέσω ειδοποίησης push, αν έχουν ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ειδοποιήσεων.

Με τη ρύθμιση της εποπτείας, ο έφηβος έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:

 • Να επισκεφτεί το Κέντρο οικογένειας για να δει μια προεπισκόπηση σχετικά με το τι βλέπει ο γονέας κατά τη χρήση της εποπτείας.
 • Να δει μια προεπισκόπηση όλων όσων βλέπει ο γονέας όταν ασκεί εποπτεία.
 • Να ειδοποιήσει τον γονέα όταν κάνει αναφορά για κάτι στο Instagram. Οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν τον επιλεγμένο τύπο της αναφοράς και το όνομα του λογαριασμού για τον οποίον υποβλήθηκε αναφορά.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι η εποπτεία σταματά αυτόματα όταν ο έφηβος κλείσει τα 18 έτη (με βάση πάντα την ημερομηνία γέννησης που έχει δηλώσει και φυσικά, μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει). Επίσης, η χρήση του Instagram δεν επιτρέπεται σε άτομα κάτω των 13 ετών.