14
Πολίτης του Σήμερα

Drones στην μάχη των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Drones στην μάχη των πυρκαγιών στην Ελλάδα
Η τεχνολογία μπαίνει στη μάχη των πυρκαγιών, καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις θα αξιοποιηθούν drones και θα εγκατασταθούν αισθητήρες θερμοκρασίας στα δάση για να βελτιώσει την προληπτική πυρόσβεση.

Η χώρα μας μαστίζεται από πυρκαγιές εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε συνθήκες οι οποίες, δυστυχώς για εμάς, ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών και την συνακόλουθη αύξηση τόσο του αριθμού όσο και της έκτασής τους. Παρά το γεγονός πως υπάρχει πλέον η τεχνολογία για την καταγραφή των ζημιών, η ίδια η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη, αλλά και στον έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση κατάσβεση των εστιών, προτού αυτές πάρουν διαστάσεις και γίνει αδύνατη η κατάσβεση.

Η κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Αυγούστου πως σκοπεύει να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, βοηθώντας στην προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει, με την αγορά περισσότερων από 100 drones, στην εποπτεία των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, ενώ συμπληρωματικά θα εγκατασταθούν και αισθητήρες θερμοκρασίας σε αρχαιολογικούς χώρους και δάση υψηλού κινδύνου.

Το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν είναι προφανώς ελληνική αποκλειστικότητα. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ έχουμε δει τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε μέρη τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν εντελώς ασφαλή, όπως τα δάση του Καναδά! Ειδικότερα, όμως, στη χώρα μας έχουμε και μεγάλο αριθμό πυρκαγιών οι οποίες οφείλονται σε αμέλεια, ενώ σίγουρα κάποιες οφείλονται και σε ηθελημένες πράξεις, κοινώς εμπρησμοί. Η λύση των drones, όμως, μπορεί αφ’ ενός να δώσει συνεχή εποπτεία και άμεση ενημέρωση στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, αφ’ ετέρου, όμως, μπορεί να παρέχει και απτά στοιχεία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τυχόν υπευθύνων – ή έστω την επιβεβαίωση εμπρηστικών ενεργειών.

Drones χρησιμοποιούνται ήδη και έχουν προσφέρει απτά αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές, όπως στα βόρεια προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία) αλλά και στα νότια (δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος. Βέβαια, στην περίπτωση των βορείων προαστίων το σύστημα λειτουργεί με εθελοντές, οι οποίοι δουλεύουν σε 6ωρες βάρδιες και περιπολούν μια συγκεκριμένη περιοχή. Τα drones είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και μπορούν να εντοπίσουν εστίες θερμότητας ακόμη και στο σκοτάδι, ενώ η χρησιμότητά τους ξεπερνά αυτήν της εποπτείας, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να καθοδηγήσουν τους πυροσβέστες στις εστίες, αλλά και να προειδοποιούν ανθρώπους που κάνουν υπαίθριες εργασίες τις ημέρες υψηλού κινδύνου, αλλά και να αποτρέπουν εμπρηστές. Μάλιστα, το κόστος στην περίπτωση του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης ανέρχεται σε λιγότερα από 15.000 ευρώ μηνιαίως, για κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο, κόστος βιώσιμο και με αξία πολλαπλάσια.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, στην Πορτογαλία – μια χώρα με πρόβλημα ανάλογο της Ελλάδας – εξετάζεται η δημιουργία drones τα οποία θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν ρίψεις νερού ή επιβραδυντικού μέσου απ’ ευθείας στη φωτιά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη αλλά και να προστατεύσει τις ζωές των πυροσβεστών.

Η τεχνολογία υπάρχει και μάλιστα βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός. Τα drones είναι κάτι νέο, αλλά η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στον τομέα της πυρόσβεσης και της δασικής εποπτείας μπορεί να έχει τεράστια οφέλη απέναντι σε ένα πρόβλημα το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υλοποίηση των εξαγγελιών!