Η πρόοδος της ιατρικής είναι αδιαμφισβήτητη και πλέον είναι εκατοντάδες οι ασθένειες που είναι ιάσιμες, ενώ πολλές περισσότερες είναι αντιμετωπίσιμες – αρκεί να διαγνωστούν εγκαίρως. Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια είναι που κάνει πολλές εταιρείες να επενδύουν μεγάλα ποσά στον τομέα της διάγνωσης, και μάλιστα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που υπάρχουν και είναι ευρέως διαθέσιμες. Η Google είναι μία από αυτές και χρησιμοποιεί την ευρεία διάδοση των smartphones, αλλά και την πλέον πανίσχυρη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να κάνει εφικτές τις διαγνώσεις από το σπίτι.
Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η Google, σε συνεργασία με την νεοφυή εταιρεία Salcit Technologies, έρχεται για να χρησιμοποιήσει τον ήχο που μπορεί να καταγράψει ένα κινητό τηλέφωνο για να κάνει διαγνώσεις για ασθένειες όπως η πνευμονία. Η Google έχει χρησιμοποιήσει 300 εκατομμύρια ηχητικά δείγματα ώστε να εκπαιδεύσει ένα νέο μοντέλο AI ώστε να ανιχνεύει σημάδια ασθενειών του αναπνευστικού.
Η δραστηριοποίηση της Google στον τομέα της υγείας δεν είναι κάτι καινούριο. Η εταιρεία έχει πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο και έχει επενδύσει και σε άλλες startups στον ίδιο χώρο. Η νέα τεχνολογία έρχεται από τον χώρο που ονομάζεται “βιοακουστική” και συνδυάζει βιολογία και ακουστική, ενώ αναδεικνύει την ικανότητα των συστημάτων AI να εντοπίζουν ασθένειες εξάγοντας πληροφορίες από τους ήχους που παράγουν οι άνθρωποι (αλλά και τα ζώα). Συγκεκριμένα, το μοντέλο της Google ονομάζεται HeAR (Health Acoustic Representations) και, χρησιμοποιώντας τον ήχο για να εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια ασθένειας, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για ιατρικές διαγνώσεις. Μάλιστα, το HeAR είναι πολύ εύκολα υλοποιήσιμο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα smartphone, φέρνοντας τη δυνατότητα για αξιόπιστη διάγνωση σε πληθυσμούς όπου η πρόσβαση σε διαγνωστικές συσκευές όπως ακτινογραφικά. Ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η ιατρική φροντίδα είναι δύσκολη, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ακόμη και σήμερα, η πνευμονία ευθύνεται για 4.500 θανάτους και 30.000 νέες περιπτώσεις κάθε μέρα! Παρά το γεγονός ότι η πνευμονία είναι ιάσιμη, εκατομμύρια περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται ποτέ – η Ινδία είναι ένα παράδειγμα, όπου η πνευμονία προκαλεί 250.000 θανάτους κάθε χρόνο. Η διάγνωση είναι φανερό πως είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Η συνεργασία της Google και της Salcit αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της απομακρυσμένης διάγνωσης και της διαχείρισης ασθενειών, ειδικά σε περιοχές με ελλιπή πρόσβαση σε προηγμένα διαγνωστικά εργαλεία. Μάλιστα, καθώς το HeAR θα βελτιώνεται, αναμένεται να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω ανάλυσης ήχων.