9
Αθλητισμός

Αυτό το εξαιρετικά αποδοτικό ποδήλατο δεν έχει αλυσίδα και γρανάζια

Αυτό το εξαιρετικά αποδοτικό ποδήλατο δεν έχει αλυσίδα και γρανάζια
Τα τυπικά ποδήλατα χρησιμοποιούν αλυσίδες και γρανάζια μαζί με κινητική ενέργεια για να συνεχίσουν να κινούνται, αλλά αυτό το ποδήλατο προσφέρει πολύ πιο ομαλή οδήγηση, κερδίζοντας το βραβείο "του πιο αποτελεσματικού συστήματος μετάδοσης κίνησης"

Το ποδήλατο είναι το μεταφορικό μέσο του μέλλοντος. Ίσως όχι για την Αθήνα και άλλες πόλεις στις οποίες οι ανηφόρες και οι κατηφόρες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά ήδη έχουμε το παράδειγμα των Τρικάλων, του Βόλου και άλλων, στις οποίες το ποδήλατο είναι πολύ διαδεδομένο. Βέβαια, με την κατάλληλη επιλογή ποδηλάτου με μπόλικες ταχύτητες, ακόμη και οι διαδρομές σε (ήπιες) ανηφόρες και κατηφόρες είναι εφικτές με ελάχιστο κόπο. Αλλά ποιος θέλει να μπλέκει με αλυσίδες και γράσα;

Κάπου εδώ έρχεται η εταιρεία CeramicSpeed, η οποία είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα χαμηλής τριβής ρουλεμάν της, να ταράξει τα νερά της ποδηλασίας με ένα εντελώς νέο σασμάν και σύστημα μετάδοσης κίνησης! Το νέο σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αν και ήδη οι δοκιμές έχουν δείξει εκπληκτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στις δοκιμές το νέο σύστημα πέτυχε 99% απόδοση στη μεταφορά ενέργειας από το πετάλι στον τροχό, έχοντας 49% λιγότερες τριβές από ένα (πολύ καλό) επαγγελματικό σασμάν και 32% λιγότερες τριβές από το ίδιο σασμάν αλλά με ρουλεμάν της ίδιας της CeramicSpeed.

Driven

Το ποδήλατο που μπορείς να δεις στις φωτογραφίες είναι ένα αγωνιστικό Spacialized S-Works Venge, το οποίο η CeramicSpeed μετέτρεψε, προσθέτοντας το νέο σύστημα μετάδοσης και ταχυτήτων, αλλά το σύστημα θα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ποδήλατο, στο μέλλον.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει προϊόν, η CeramicSpeed έχει ήδη ιδρύσει τη θυγατρική “Driven Technologies”, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με το εν λόγω σύστημα μετάδοσης και η οποία πριν ένα χρόνο είχε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις μέσω της πλατφόρμας SeedInvest, η οποία έκλεισε αφού πέτυχε τον στόχο της, το ένα εκατομμύριο δολάρια!

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο σύστημα εγκάρσιων γραναζιών και συνολικά 21 ρουλεμάν (προφανώς της CeramicSpeed), για 13 ταχύτητες. Όλες οι ταχύτητες βρίσκονται ομοκεντρικά στον πίσω τροχό, σε μια επίπεδη “κασέτα”, ενώ στο πετάλι υπάρχει ένα μόνο εγκάρσιο γρανάζι, με τη μετάδοση να γίνεται μέσω άξονα.

Κάνε κλικ στην εικόνα για να δεις το βίντεο:

Με τα ποδήλατα να είναι ουσιαστικά ίδια εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, η νέα αυτή εφεύρεση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που κινούνται. Αφαιρώντας την αλυσίδα και το ντεραγιέ, το σύστημα που αλλάζει ταχύτητες μετακινώντας την αλυσίδα από γρανάζι σε γρανάζι, εξαλείφοντας έτσι την κύρια πηγή προβλημάτων στα ποδήλατα. Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν και άλλοι τύποι σασμάν και συστήματα αντικατάστασης του ντεραγιέ, αλλά και της αλυσίδας, με άξονα ή και ιμάντα, όμως όλα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική πολυπλοκότητα, αυξημένο βάρος, και ιδιαιτέρως αυξημένο κόστος κτήσης και συντήρησης. Το σύστημα της CeramicSpeed είναι τόσο απλό και στιβαρό, αλλά και ιδιαίτερα αποδοτικό, ώστε μπορούμε να αισιοδοξούμε πως στο εγγύς μέλλον δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλυσίδες που σπάνε ή βγαίνουν από τα γρανάζια, ταχύτητες που αλλάζουν χωρίς λόγο, μουντζουρωμένα χέρια – και πολύ χειρότερα, πόδια ή ρούχα – από το γράσο της αλυσίδας. Περιμένουμε εναγωνίως να το δούμε στην αγορά!