1015
Smart Cities

9 εταιρείες βοηθούν στη δημιουργία smart city IoT εφαρμογών

9 εταιρείες βοηθούν στη δημιουργία smart city IoT εφαρμογών
Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο έξυπνες και αυτό έχει να κάνει με την υπερ-συνδεσιμότητα που έγινε δυνατή από το συνεχώς αναπτυσσόμενο ΙοΤ το τεράστιο δίκτυο στο οποίο πολλές συνδεδεμένες συσκευές μοιράζονται δεδομένα που αναλύονται και στη συνέχεια αξιοποιούνται για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών σε μια ποικιλία τομέων. Ας δούμε 9 παραδείγματα.

Από τα φανάρια και τη στάθμευση έως τους περιβαλλοντικούς αισθητήρες και τη διαχείριση απορριμμάτων, το IoT βοηθά τις αστικές περιοχές να λειτουργούν πιο ομαλά και αποτελεσματικά, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και εξοικονομεί χρήματα στη διαδικασία. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που μεγάλες ποσότητες προσωπικών και δημόσιων δεδομένων πετούν πέρα δώθε, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, οι πόλεις αναμένεται να επενδύσουν περίπου 41 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035 «για να αναβαθμίσουν την υποδομή τους για να επωφεληθούν από το IoT». Η εξοικονόμηση κόστους για να γίνει αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι τεράστια.

Ακολουθούν εννέα εταιρείες που χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία για την κατασκευή έξυπνων πόλεων IoT:

Cisco Kinetic – Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια

Η τεχνολογία παρακολούθησης τοποθεσίας της Cisco Kinetic επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ζωντανές ροές οποιασδήποτε κάμερας παρακολούθησης για να αξιολογήσουν τις συνθήκες ασφαλείας. Μπορούν επίσης να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τον τύπο και την τοποθεσία του εγκλήματος για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των προτύπων, ενώ ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούνται για πιθανές απειλές.

Optibus – Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Η πλατφόρμα SaaS της Optibus, που χρησιμοποιείται για εκτεταμένα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας, χρησιμοποιεί αποκλειστικούς αλγόριθμους και προηγμένη ανάλυση δεδομένων για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των κινήσεων του οχήματος και του οδηγού «με λεπτομερή εικόνα για το πώς αυτό επηρεάζει τις λειτουργίες, απόδοση χρόνου και κόστος». Οι στόχοι της εταιρείας είναι η βελτίωση της «ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, η μείωση του κόστους, ο εξορθολογισμός των λειτουργιών και η μείωση της συμφόρησης και των εκπομπών».

Enevo – Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Η Enevo αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια εταιρεία προοδευτικής διαχείρισης απορριμμάτων με γνώμονα την τεχνολογία». Μέσω της χρήσης προεγκατεστημένων αισθητήρων IoT και μιας δυναμικής πλατφόρμας analytics, η εταιρεία βοηθά τους οργανισμούς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να «μετρήσουν, να αναλύσουν και να διαχειριστούν τα απόβλητά τους» για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με τα απόβλητα και να αυξήσουν την ανακύκλωση.

Clarity Movement – Μπέρκλεϋ, Καλιφόρνια

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες IoT, αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και αναλύσεις δεδομένων που βασίζονται στο cloud, το Clarity Air Monitoring παρέχει «δραστικά δεδομένα ποιότητας του αέρα που στοχεύουν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις κατανοούν και αντιμετωπίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση». Οι κόμβοι Clarity περιέχουν αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι σε ένα αδιάβροχο κέλυφος και τα δεδομένα από αυτούς τους αισθητήρες μεταφορτώνονται στην κεντρική πλατφόρμα λογισμικού της εταιρείας που βρίσκεται στο cloud για ανάλυση.

Telensa – Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Telensa παρέχει σύστημα ελέγχου φωτισμού για πόλεις, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων αισθητήρων για βέλτιστη ανάπτυξη των φώτων του δρόμου. Το σύστημα PLANet του συνδεδεμένου οδικού φωτισμού διαθέτει «ασύρματους κόμβους ελέγχου, ασύρματο δίκτυο Ultra Narrow Band (UNB) και κεντρικό σύστημα διαχείρισης (CMS)».

StreetLight Data – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Η StreetLight Data αναλύσει τη «συμπεριφορά κινητικότητας» χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από smartphone, συσκευές GPS, συνδεδεμένα αυτοκίνητα και εμπορικά φορτηγά, fitness trackers και άλλες συσκευές — όλα αυτά δημιουργούν αρχεία τοποθεσίας όταν κάνουν ping σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρους. Η «ιδιόκτητη μηχανή αλγοριθμικής επεξεργασίας» της εταιρείας, Route Science, εξάγει χρήσιμες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης.

Sensus – Raleigh, Βόρεια Καλιφόρνια

Το έξυπνο σύστημα νερού της Sensus – που αποτελείται από έξυπνους μετρητές, προηγμένους αισθητήρες και αναλύσεις και υπηρεσίες λογισμικού – λειτουργεί σε συνεννόηση με το δίκτυο επικοινωνίας FlexNet. Οι προηγμένες τεχνολογίες μέτρησης και παρακολούθησης μετρούν την πίεση, τη θερμοκρασία, τη στάθμη, τη ροή, την κατάσταση και άλλα.

SmartRetail – Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια

Το SmartRetail παρέχει «προϊόντα, λύσεις και αναλυτικά στοιχεία για το περιβάλλον λιανικής πώλησης που βασίζονται σε βίντεο» – συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, πολυκαταστημάτων και παντοπωλείων – για να κάνει καλύτερη και πιο αποτελεσματική τη χρήση των συλλεγόμενων δεδομένων (για την ηλικία, το φύλο, τις αγορές πρότυπα, προτιμήσεις προϊόντων, εξυπηρέτηση πελατών) και βελτιστοποίηση των αποφάσεων που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα.

ParkWhiz – Σικάγο, Ιλινόις

Μέσω της εφαρμογής του, το ParkWhiz βοηθά τους ανθρώπους να βρουν και να κλείσουν χώρο στάθμευσης (σε όχι δημόσιους χώρους) για άμεση ή μελλοντική χρήση. Μια κινητή κάρτα στάθμευσης δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε γκαράζ και οικόπεδα σε σχεδόν 200 πόλεις σε όλη τη χώρα.