8
Ψυχαγωγία

3D ήχος από απλά ακουστικά; Κι όμως γίνεται

3D ήχος από απλά ακουστικά; Κι όμως γίνεται
Αξιοποιήστε τη δυνατότητα Windows Sonic που έχουν τα Windows 10 και επιτρέπουν την ακρόαση ήχου 5.1 ή ακόμα και 7.1 με ένα ζευγάρι ακουστικών. Πώς γίνεται και πώς θα το ρυθμίσεις.

Τρισδιάστατος ήχος. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό και μέχρι τώρα πιστεύεις πως το stereo είναι η απόλυτη, μοναδική και υπερ-αρκετή εφεύρεση, τότε ετοιμάσου να εκπλαγείς. Ο τρισδιάστατος ήχος είναι η εξέλιξη του stereo, το οποίο απλά χρησιμοποιεί δύο κανάλια ήχου, ένα για το δεξί αυτί και ένα για το αριστερό. Θεωρητικά αυτό θα πρέπει να αρκεί. Δύο αυτιά έχουμε, δύο έπρεπε να είναι και τα κανάλια του ήχου. Σωστά; Όχι ακριβώς. Η εξήγηση είναι (σχετικά) απλή, η θεωρία από πίσω, όμως, αρκετά πολύπλοκη. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί το ανθρώπινο αυτί έχει τόσο περίπλοκη δομή; Ο λόγος είναι πως επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να κινεί τα αφτιά του όπως τα ζώα, μπορεί να αντιλαμβάνεται την προέλευση των διαφόρων ήχων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλαμβάνει να επεξεργαστεί τους ήχους που φτάνουν στα τύμπανα με αποτέλεσμα να μπορείς να καταλάβεις αν ο ήχος που ακούς προέρχεται από πίσω δεξιά σου ή πάνω αριστερά, για παράδειγμα.
Αυτό προφανώς δεν ισχύει όταν ακούς ήχους μέσω ηχείων ή ακουστικών, μιας και η πηγή των ηχητικών κυμάτων είναι η ίδια: Τα ηχεία.
Η τεχνολογία ήχου εξελίχθηκε αρκετά ώστε πλέον οι εταιρείες να έχουν αλγορίθμους, όχι απλά για να καταγράφουν ήχους από πολλές κατευθύνσεις, αλλά, όπως και στα παιχνίδια 3D, να παίρνουν έναν στάνταρ ήχο και να μπορούν να τον επεξεργαστούν καταλλήλως έτσι ώστε να «τοποθετούν» την πηγή του στο χώρο, σε σχέση πάντα με τα αυτιά του ακροατή!

Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι πως η Microsoft έχει κι αυτή δημιουργήσει τη δική της εκδοχή τέτοιου συστήματος, το Windows Sonic. Αν και δεν είναι τόσο εξελιγμένο όσο τα Dolby Atmos και DTS, έχει το πλεονέκτημα πως υπάρχει προεγκατεστημένο στα Windows 10 και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άμεσα. Να σημειώσουμε ότι τα Windows 10 υποστηρίζουν και Dolby Atmos, αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αγοράσεις το app της Dolby που θα ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία και, βεβαίως, θα χρειαστείς και υλικό (παιχνίδια, ταινίες, μουσική) το οποίο να υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία. Λίαν συντόμως αναμένουμε και την έλευση του DTS:X για Windows.

Windows Sonic

Πως μπορείς να ενεργοποιήσεις το Windows Sonic; Κατ’ αρχήν μιλάμε κυρίως για ακουστικά, μιας και εκεί θα δεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Στα Windows 10, απλά κάνεις δεξί κλικ στο εικονίδιο του ηχείου, αυτό που είναι δίπλα από το ρολόι στην taskbar. Μεταξύ άλλων επιλογών, θα δεις και το Spatial sound (Off). Κάνεις κλικ σε αυτό και θα δεις ένα υπομενού με το Off επιλεγμένο, αλλά από κάτω θα δεις άλλες δύο επιλογές: Windows Sonic for Headphones και Dolby Atmos for Headphones. Αν επιλέξεις το Sonic, τότε δεν θες τίποτε άλλο. Οποιαδήποτε πηγή ήχου (ταινίες, μουσική, παιχνίδια) έχει 5.1 ή 7.1 κανάλια, τότε θα ακούσεις τη διαφορά – η απλή στερεοφωνική μουσική δεν θα αλλάξει καθόλου.

Το αν είναι καλύτερο το Sonic ή το Dolby ή αν ο τρισδιάστατος ήχος είναι μια ουτοπία και μόνο το stereo είναι το «σωστό» πρόκειται για προσωπική άποψη του καθενός. Εσύ δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις για να το διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα… αφτιά.