Η τεχνολογία έχει μπει ήδη στη ζωή μας σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτό που φαίνεται να καθυστερεί απελπιστικά, όμως, είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα. Οι smart cities έρχονται, όμως, και αποτελούν ακριβώς αυτό: την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα και κυρίως σε λειτουργίες των πόλεων οι οποίες αφορούν τις πιο αθέατες πτυχές της καθημερινότητας. Τεχνολογίες όπως το 5G ή το Internet of Things, αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ ή AI εκ του Artificial Intelligence), φιλοδοξούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα, βάζοντας συστήματα στις πόλεις τα οποία θα είναι σε θέση να βελτιώσουν όλες αυτές τις αθέατες λειτουργίες των πόλεων, κάνοντάς τις πιο αποδοτικές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και πιο ασφαλείς! Πώς επηρεάζεται η ασφάλεια, όμως, από την αυτοματοποίηση των λειτουργιών μιας πόλης;
Προληπτική αστυνόμευση
Η αστυνόμευση είναι πιο αποδοτική όταν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ήδη κοντά στα σημεία που χρειάζεται η επέμβασή τους. Υπάρχουν ήδη συστήματα πρόγνωσης, τα οποία βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και big data, τα οποία μπορούν να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια τις περιοχές που αναμένεται δραστηριότητα εγκληματιών ή παρανομίες και να στέλνουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο αντίδρασης αλλά και αποτρέποντας πολλές παρανομίες από το να συμβούν. Οι τεχνολογίες Machine Learning και AI έχουν αρχίσει να δίνουν στις αστυνομίες σημαντικό προβάδισμα στην αποτροπή του εγκλήματος.
Αποτελεσματικότερη αστυνόμευση
Με τα κατάλληλα συστήματα, οι αστυνομίες μπορούν να ταξινομούν τα περιστατικά βάσει σοβαρότητας, να τα ομαδοποιούν, να αναγνωρίζουν τη γλώσσα αυτού που καλεί το τηλεφωνικό κέντρο, αλλά και να υπολογίζει την βέλτιστη διαδρομή για το κοντινότερο περιπολικό για κάθε είδος περιστατικού. Επιπλέον, τα συστήματα “τηλεφωνητή” μπορούν να παρέχουν δυνατότητες συνομιλίας σε κλήσεις που δεν είναι “επείγουσες”, απελευθερώνοντας προσωπικό για πιο χρήσιμες εργασίες.
Νέα συστήματα άμεσης δράσης
Οι υπηρεσίες νέας γενιάς του “100” (911 στις ΗΠΑ, 999 στο Ηνωμένο Βασίλειο) βελτιώνουν την ποιότητα και τη ροή των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι αστυνομίες για να επιτηρούν μια πόλη. Στις ΗΠΑ το σύστημα ονομάζεται NG911 (Next Generation 911) και ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές πολιτείες. Για παράδειγμα, κάποιος που καλεί την άμεσο δράση για φωτιά, μπορεί να στείλει φωτογραφίες, για να γνωρίζει η αστυνομία τι να περιμένει.
Εκμετάλλευση δεδομένων από μάρτυρες
Η δουλειά της αστυνομίας γίνεται πιο εύκολη όσο περισσότερα δεδομένα υπάρχουν για κάθε υπόθεση. Τώρα, οι αστυνομίες δημιουργούν apps και συστήματα ειδοποίησης τα οποία επιτρέπουν στους αυτόπτες μάρτυρες να παρέχουν πληροφορίες, φωτογραφίες ή και βίντεο για να βοηθήσουν το έργο της αστυνομίας. Για παράδειγμα, το Citizen είναι ένα app το οποίο παρέχει ειδοποιήσεις, βοήθεια από την άμεσο δράση, αλλά και συνδέει τους χρήστες με μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους.
Αποδοτικό εργατικό δυναμικό
Η αυτοματοποίηση διαφόρων εργασιών, μέσω φορητών συσκευών, αισθητήρων, αλλά και ρομποτικών συσκευών, απελευθερώνει δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με πιο σημαντικές εργασίες. Ο μετασχηματισμός των πόλεων σε “smart” επαναπροσδιορίζει την έννοια της εργασίας, εστιάζοντας στην ευεξία των υπαλλήλων και επιτρέποντάς τους να δουλεύουν σε υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας. Πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις smart cities μπορούν να λειτουργήσουν και στους εργασιακούς χώρους, κάνοντάς τους ασφαλέστερους.
Βελτιώσεις στα μέσα μεταφοράς
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις έξυπνες πόλεις κάνουν τις μετακινήσεις πιο αποδοτικές και πιο ασφαλείς για τους κατοίκους. Η γνώση και η τήρηση των δρομολογίων μειώνει τους κινδύνους για όσους περιμένουν κάποιο μεταφορικό μέσο, ειδικά σε στάσεις λεωφορείων ή σε σταθμούς τραίνων. Το σύστημα του μετρό της Νέας Υόρκης, επί παραδείγματι, έχει συνεργαστεί με την Transit Wireless για να βελτιώσει την συνδεσιμότητα, την ασφάλεια, αλλά και την ικανοποίηση των πολιτών από τις διαδρομές.
Οικονομία σε πόρους
Κάθε μείωση στην σπατάλη σε νερό ή ρεύμα σημαίνει πως οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα προγράμματα και να μειώσουν τους αστέγους, την εγκληματικότητα, αλλά και σε άλλες πλευρές, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως για παράδειγμα την παροχή κινήτρων για “πράσινα” κτήρια. Επιπροσθέτως, οι smart cities βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική. Το 2022 αναμένεται αύξηση 4% στην κατανάλωση του ρεύματος σε παγκόσμια κλίμακα. Οι smart cities μπορούν να είναι ενεργειακά αυτάρκεις, παράγοντας το ρεύμα (αλλά και το νερό) που καταναλώνουν.
Μειωμένη ρύπανση του αέρα
Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την παρακολούθηση αλλά ακόμη και την πρόβλεψη των περιοχών που αναμένεται να έχουν αυξημένη ρύπανση, δίνοντας στους υπεύθυνους τα δεδομένα που χρειάζονται για τη μείωση των ρυπαντών, όπως το κλείσιμο οδών για τη μείωση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές, ή το κλείσιμο βιομηχανιών σε αυτές.
Βελτιστοποιημένη ροή οχημάτων
Οι ευφυείς σηματοδότες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ροή της κυκλοφορίας. Οι πόλεις θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τη ροή της κυκλοφορίας και να παίρνουν μέτρα για τη μείωσή της σε συγκεκριμένα σημεία κατά τις ώρες αιχμής. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι πηγή πολλών προβλημάτων, όπως οι καθυστερήσεις, η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων, η αυξημένη παραγωγή “αερίων του θερμοκηπίου”, αλλά και η καθυστέρηση στις υπηρεσίες άμεσης δράσης (περιπολικά, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα).
Ισχυρές συνεργασίες
Οι αστυνομίες πλέον διαθέτουν πλατφόρμες για να μοιράζονται υλικό (βίντεο) από κάμερες ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο. Είναι σε θέση να συνεργάζονται με τοπικές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μίνι μάρκετ, περίπτερα και φαρμακεία, για να έχουν πρόσβαση στις κάμερες που αυτά διαθέτουν. Ένα τέτοιο σύστημα ανάλυσης βίντεο μπορεί να ανιχνεύσει εγκληματικές δραστηριότητες και να ειδοποιήσει την άμεση δράση σε μηδενικό χρόνο.
Τελικά, οι πόλεις θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, επομένως η χρήση των νέων τεχνολογιών και η επένδυση στη διασύνδεση θα έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη. Καθώς θα αυξάνει η διασύνδεση των πόλεων, αυτές θα γίνονται και πιο ασφαλείς. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το δούμε τα επόμενα χρόνια.