Οι αναλύσεις φεύγουν μα η τηλεόραση μένει, για να παραφράσουμε το γνωστό, παλιό άσμα. Κάποτε είχαμε αναλογικές τηλεοράσεις, γνωστές και ως «μπαούλα» ή «γλόμποι», και δεν είχε κανένας μας ιδέα για το πόση ανάλυση έχει. Αρκούσε να πιάνεις καλό σήμα… καμπάνα, όπως λέγαμε, και να βλέπεις την εικόνα χωρίς χιόνια, χωρίς είδωλα και χωρίς κουνήματα. Μετά ήρθε στη ζωή μας η τεχνολογία των επίπεδων τηλεοράσεων, ενώ λίγο αργότερα μάθαμε και το High Definition και λίγο πιο μετά μας ήρθε και η ψηφιακή τηλεόραση.
Σιγά σιγά αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τη διαφορά του HD-Ready από το Full HD και, καθώς τα μεγέθη των τηλεοράσεων μεγάλωναν, είδαμε με τα μάτια μας το πόσο… χάλια ήταν αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσα χρόνια με τους γλόμπους και τα αναλογικά κανάλια.
Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, έχουμε αρχίσει κι ακούμε κάτι για… 4K, ίσως έχουμε και μια τέτοια συσκευή πασχίζοντας να βρούμε ανάλογο περιεχόμενο, ενώ τους τελευταίους λίγους μήνες βλέπουμε συσκευές 8K. Τι είναι όλα αυτά και πόσο καλύτερα είναι, τελικά;
Λοιπόν, η πραγματικότητα είναι πως η διαφορά είναι, στα χαρτιά, μεγάλη. Στην πράξη, το τι βλέπει ο καθένας μας είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αλλά ας αρχίσουμε από αυτό το «στα χαρτιά».
Στις τηλεοράσεις, οι αναλύσεις δεν μετρούνται όπως στις φωτογραφικές μηχανές ή στις κάμερες. Τα γνωστά megapixels υπάρχουν προφανώς, μιας και μιλάμε και στις δύο περιπτώσεις για pixels, αλλά η αναλογία τους διαφέρει. Για παράδειγμα, αν μια κάμερα λέει πως έχει αισθητήρα των 8 megapixels, αυτό σημαίνει πως ο αισθητήρας της έχει περίπου 8 εκατομμύρια pixels. Μιλάμε, δηλαδή, για εμβαδόν σε pixels. Όταν, όμως, σε μια τηλεόραση βλέπουμε ανάλυση 8K, αυτό δεν αντιστοιχεί σε 8 megapixels, αλλά μας πληροφορεί πως η οθόνη έχει οριζόντια ανάλυση περίπου 8 χιλιάδες pixels. Δεδομένου πως οι τηλεοράσεις έχουν σταθερό λόγο πλευρών 16:9, τότε μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε και την κατακόρυφη ανάλυση: περίπου 4500 pixels. Αν θέλαμε να υπολογίσουμε τα megapixels της τηλεόρασης, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις δύο αναλύσεις: 8.000×4.500=36.000.000 pixels ή 36 megapixels.
Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι το ότι οι τηλεοράσεις αυξάνουν τα pixels τους με γεωμετρικό ρυθμό, μιας και κάθε νέα γενιά έχει τετραπλάσια ανάλυση από την προηγούμενη, δηλαδή τετραπλάσιο αριθμό pixels – παρά το γεγονός πως στο όνομα βλέπουμε μόνο διπλάσιο αριθμό.
Ας συγκρίνουμε την Full HD με την 4K και την 8K, για να γίνει πιο κατανοητό:
- Full HD: 1920×1080 pixels = 2.073.600 pixels
- 4K UHD : 3840×2160 pixels = 8.294.400 pixels
- 8K: 7680×4320 pixels = 33.177.600 pixels
Αυτές είναι οι επίσημες αναλύσεις, αν και διάφοροι κατασκευαστές επιλέγουν κάποιες φορές και κυκλοφορούν μοντέλα με ελαφρώς διαφορετικές προδιαγραφές. Ειδικά η 8K μπορεί να διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, με τον αριθμό των pixels να φτάνει μέχρι και τα 36 megapixels, κατά περίπτωση.
Όπως είναι φανερό, όμως, κάθε νέα γενιά ουσιαστικά τετραπλασιάζει την ανάλυση. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί, πολύ απλά, διπλασιάζεται η ανάλυση σε κάθε άξονα – μπορείς να παρατηρήσεις πως τόσο η οριζόντια όσο και η κατακόρυφη ανάλυση στο προηγούμενο πινακάκι είναι διπλάσια του προηγούμενου· π.χ. 1920×2=3840, 3840×2=7620, 1080×2=2160, 2160×2=4320. Και επειδή το εμβαδόν σε megapixels είναι το γινόμενο οριζόντιας επί κατακόρυφη ανάλυση, 2×2=4 άρα έχουμε τετραπλάσια συνολική ανάλυση!
Λοιπόν, αν έχεις τηλεόραση Full HD και πας σε τηλεόραση 4K, τότε θα έχεις τον ίδιο αριθμό pixels σαν να είχες τέσσερις τηλεοράσεις Full HD. Ομοίως και για τη μετάβαση σε 8K από 4K. Τώρα… αν έχεις Full HD και πας κατ’ ευθείαν σε 8K… τότε μιλάμε για διαφορά της τάξης του ×16!
Τώρα λοιπόν ξέρεις! Οι νέες τηλεοράσεις έχουν τεράστια ανάλυση. Αλλά όπως προαναφέραμε στην εισαγωγή, το τι μπορείς να δεις εσύ στην πραγματικότητα, αυτό είναι άλλο θέμα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόσταση από την οποία βλέπεις, η οξύτητα της οράσεώς σου, ο φωτισμός και άλλα. Αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο!
Επίσης ενώ έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν τηλεοράσεις 8Κ αυτό που δεν κυκλοφορεί ακόμα είναι το περιεχόμενο!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.