Ο κόσμος των υπολογιστών, εδώ και κάμποσες δεκαετίες, χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: τα desktop και τα laptop. Η διαφορά τους είναι προφανής: τα μεν δεν είναι φορητά, τα δε είναι. Μια άλλη, όχι και τόσο προφανής στον μη μυημένο, διαφορά, είναι πως οι υπολογιστές desktop είναι πολύ πιο εύκολο να αναβαθμιστούν. Ή, αν προτιμάς, είναι πολύ πιο εύκολο να συναρμολογηθούν, μιας και μπορείς να διαλέξεις τα εξαρτήματα που τα απαρτίζουν, ένα προς ένα. Τα laptops τα παίρνεις όπως είναι από τον κατασκευαστή και στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός της μνήμης και του σκληρού δίσκου, δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε άλλο.
Σημείωση: ίσως κάποιοι σπεύσουν να διορθώσουν πως σε πολλά laptops μπορεί να αλλαχτεί και ο επεξεργαστής και σε κάποια και η κάρτα γραφικών. Αν και αυτό ισχύει, το γεγονός είναι πως κάθε laptop έρχεται με συγκεκριμένη διάταξη και σύστημα ψύξης, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών που επιλέγει ο κατασκευαστής. Ίσως μπορείς να βρεις και να αλλάξεις, πχ, τον επεξεργαστή με κάποιον ισχυρότερο, αυτό όμως δεν εγγυάται πως το σύστημα ψύξης ή/και τροφοδοσίας θα επαρκεί και ο επεξεργαστής δεν θα υπολειτουργεί συνεχώς λόγω υπερθέρμανσης ή θα κολλάει λόγω ανεπαρκούς παροχής ρεύματος.
Εδώ έρχεται η εταιρεία Framework, η οποία δημιούργησε το Framework Laptop, ένα μηχάνημα το οποίο, όπως είχε υποσχεθεί η εταιρεία, έρχεται σε λογική τιμή και παρέχει πάρα πολλές επιλογές στα περισσότερα εξαρτήματά του, επιτρέποντας στους πελάτες να διαλέξουν ακριβώς αυτά που επιθυμούν.
Τα μοντέλα ξεχωρίζουν από τον επεξεργαστή, τη μνήμη και την χωρητικότητα του δίσκου τους. Για παράδειγμα, το βασικό μοντέλο που έρχεται στα $999 διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i5-1135G7 με 8GB RAM, δίσκο 256GB SSD, ενώ το μοντέλο επιδόσεων που κοστίζει $1399 έρχεται με Intel Core i7-1165G7, 16GB RAM και δίσκο 512GB SSD, ενώ παίρνει και τα Windows 10 Pro (έναντι των Home του μικρότερου μοντέλου). Υπάρχει, όμως, και το μοντέλο Professional με Intel Core i7-1185G7, 32GB RAM και 1TB SSD. Αν έχεις το budget, μπορείς να βάλεις μέχρι 64GB RAM και έως 4TB δίσκο SSD.
Το υπόλοιπο σύστημα είναι φιξ, με οθόνη 13 ιντσών και ανάλυσης 2256×1504 pixels, μπαταρία 55Wh και webcam 1080p με μεμονωμένο διακόπτη λειτουργίας για ασφάλεια, ενώ το σασί του μηχανήματος είναι από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Μάλιστα, αν θες να γλυτώσεις χρήματα, μπορείς να παραγγείλεις το μηχάνημα χύμα και να το συναρμολογήσεις μόνος σου. Για παράδειγμα, το βασικό μοντέλο των $999, σε «χύμα» μορφή κοστίζει $749!
Αλλά ακόμη κι έτσι, ίσως να μη σου φαίνεται πως το Framework φτάνει έναν υπολογιστή desktop. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η εταιρεία έχει δεσμευτεί πως, αν κάποια στιγμή στο μέλλον θελήσεις πιο ισχυρό επεξεργαστή, αλλά η Intel έχει περάσει σε άλλη γενιά επεξεργαστών, θα σου δίνεται η δυνατότητα να πάρεις μια νέα motherboard και να την βάλεις στον ίδιο υπολογιστή, αναβαθμίζοντάς τον!
Αν όλα αυτά σου φαίνονται θελκτικά, πήγαινε στο site της Framework https://frame.work/ και κάνε την παραγγελία σου!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.