Τα κυψελωτά δίκτυα και το IoT είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση του οράματος της έξυπνης πόλης. Παρέχουν αξιόπιστο και ασφαλές υλικό και συνδεσιμότητα για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων. Ως ο προάγγελος μιας νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας, πώς θα επηρεάσει το 5G την έννοια των έξυπνων πόλεων;
Το 5G παρέχει ευρυζωνικές δυνατότητες που επεκτείνουν την αξία του LTE. Αν και αυτή η λειτουργία είναι επωφελής για ορισμένες εφαρμογές έξυπνων πόλεων (π.χ. βιντεοκάμερες που καταγράφουν κίνηση σε πραγματικό χρόνο), άλλες περιπτώσεις χρήσης έξυπνων πόλεων δεν απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης. Οι αισθητήρες που παρακολουθούν τη ρύπανση των αστικών περιοχών ενδέχεται να στέλνουν μικρά πακέτα δεδομένων σε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε cloud μία ή δύο φορές την ημέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή ευρυζωνική σύνδεση.
Ενώ η τρέχουσα χρηστικότητα του 5G είναι περιορισμένη για έξυπνες πόλεις, πρόκειται να επεκταθεί καθώς εξελίσσεται το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας. Το LTE-M και το NB-IoT είναι ενσωματωμένα στις τρέχουσες λειτουργίες 5G. Ωστόσο, το 2022, το 3GPP Release (Rel) 17 θα επιτρέψει καλύτερα τις εφαρμογές χαμηλής ισχύος και μαζικές εφαρμογές IoT, ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα της έξυπνης πόλης.
Εξετάζοντας τόσο τις παρούσες όσο και τις κοντινές δυνατότητες, ας εξερευνήσουμε ορισμένες εφαρμογές έξυπνων πόλεων που αξιοποιούν το 5G.
Διαχείριση κυκλοφορίας και ανάλυση
Πολλές πόλεις χρησιμοποιούν ή ενδιαφέρονται για Ευφυή Συστήματα Κυκλοφορίας (ITS), σχεδιασμένα να περιορίζουν τη συμφόρηση στους δρόμους. Τέτοια συστήματα παρακολουθούν την κυκλοφορία και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική εκμάθηση για να προσδιορίσουν μοτίβα και να αλλάξουν βασικά στοιχεία (π.χ. κύκλους φαναριών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας) για να μειώσουν τη συμφόρηση.
Ανάλογα με το σύστημα, η παλαιού τύπου τεχνολογία μπορεί να παρέχει επαρκή συνδεσιμότητα. Ωστόσο, αν μια πόλη θέλει να μεταδώσει βίντεο υψηλής ποιότητας για ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, το υψηλό εύρος ζώνης του 5G θα βοηθήσει. Ορισμένες πόλεις στην Κίνα παρακολουθούν την κυκλοφορία με βιντεοκάμερες. Χρησιμοποιούν υπολογιστές edge πολλαπλής πρόσβασης (MEC) για επεξεργασία βίντεο και 5G για επικοινωνία με τη μηχανή ανάλυσης που βασίζεται στο cloud.
Εξελίσσοντας διαρκώς το δίκτυο κινητής COSMOTE, έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G. Mε την συνεχή επέκτασή του σε όλο και περισσότερες πόλεις, το COSMOTE 5G έχει την μεγαλύτερη 5G κάλυψη στην χώρα, με 97% στην Αθήνα και 90% στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ήδη ξεπερνούν το 1Gbps.
Πώς όμως το 5G θα βελτιώσει τη ζωή στις πόλεις; Τι νέο θα φέρει στις μετακινήσεις; Πώς θα μας βοηθήσει να αντιδρούμε πιο άμεσα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις κινδύνου και φυσικών καταστροφών; Δες το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ από την COSMOTE.