Το Thunderbolt αποτέλεσε από την αρχή της ύπαρξής του μια μέθοδο σύνδεσης περιφερειακών η οποία φιλοδοξούσε να ξεπεράσει το πρωτόκολλο USB, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε δυνατότητες. Η ιστορία έγραψε πως δημιουργήθηκε από την Intel σε συνεργασία με την Apple, συνεχίζοντας την μακρά παράδοση της δεύτερης σε πρωτόκολλα διασύνδεσης τα οποία δεν υποστηρίζει κανένας άλλος. Και στην αρχή τα είχαν καταφέρει: το Thunderbolt υπήρχε μόνο σε μηχανήματα της Apple!
Από τότε, όμως, έχουν περάσει χρόνια. Το Thunderbolt στην έκδοση 3 υιοθέτησε τη σύνδεση USB-C (το γνωστό βύσμα με τις στρογγυλεμένες άκρες που μπαίνει κι από τις δύο πλευρές) και άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του. Αυτό έγινε το 2015. Τώρα έρχεται η επόμενη έκδοση και φέρνει τις δικές του αλλαγές.
Βλέποντας κάποιος τις προδιαγραφές του Thunderbolt 4, θα πιστέψει πως κάτι πήγε στραβά. Το μέγιστο bandwidth παραμένει στα 40 Gigabits/sec και το βύσμα παραμένει το USB-C. Επομένως; Πέντε χρόνια για… την ίδια ταχύτητα;
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το απόλυτο μέγιστο δεν είναι πάντοτε ενδεικτικό της κατάστασης. Το μέγιστο μπορεί να παραμένει το ίδιο, όμως πλέον η Intel έχει βάλει όρους: για να πάρει κάποια συσκευή το πιστοποίηση για το Thunderbolt 4, οφείλει να αποδείξει πως μπορεί να συντηρεί ένα μίνιμουμ ταχύτητας. Για παράδειγμα, το πρωτόκολλο του Thunderbolt 4 – επιτρέψτε μας να το γράφουμε TB4 χάριν συντομίας – αναφέρει υποστήριξη δύο οθονών ανάλυσης 4K ή μίας με ανάλυση 8K. Λοιπόν, όσοι υπολογιστές θα φέρουν το TB4, θα είναι βέβαιο πως μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Αυτό δε σημαίνει πως υπολογιστές με TB3 δε μπορούσαν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, αλλά πλέον γίνεται απαίτηση και όχι σύσταση.
Ομοίως και οι ταχύτητες για αποθηκευτικά μέσα: η ταχύτητα πλέον ανεβαίνει από τα 16 στα 32 Gb/s, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα και επιτρέποντας ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων οι οποίες δεν υπάρχουν.
Επίσης, η Intel έχει φροντίσει για το θέμα της ασφάλειας δεδομένων, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση της τεχνολογίας VT-d (virtualization) ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις τύπου DMA (Direct Memory Access), κάτι που ήταν πρόβλημα στο TB3.
Η Intel έχει βάλει στην προδιαγραφή και απαιτήσεις για τροφοδοσία, με απώτερο σκοπό το να επιτρέπει το να συνδέεις ένα καλώδιο στο laptop σου και αυτό να λειτουργεί ταυτοχρόνως ως τροφοδοτικό και ως σύνδεση σε όλα σου τα περιφερειακά.
Τελικά, πως θα επηρεάσει εσένα το νέο πρωτόκολλο; Αν είσαι απλός χρήστης, όχι πολύ. Οι ταχύτητες του TB3 ήταν ήδη αρκετές για τους περισσότερους. Αν όμως είσαι απαιτητικός χρήστης, τότε το Thunderbolt 4 μπορεί να σου επιτρέψει να κάνεις πολλά πράγματα. Επίσης, η Intel μάλλον οραματίζεται το Thunderbolt ως το πρωτόκολλο το οποίο θα επιτρέψει σε ένα laptop να συνδέεται με ένα και μοναδικό καλώδιο σε όλα τα περιφερειακά, τροφοδοτικό, εξωτερικές οθόνες, αποθηκευτικά μέσα, webcam, εξωτερικά ηχεία, εκτυπωτές, πληκτρολόγια, ποντίκια, όλα συνδεδεμένα αλυσιδωτά το ένα με το άλλο και όλα στο laptop! Έτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι ή πηγαίνοντας στο γραφείο, ο χρήστης θα μπορεί απλά να μεταφέρει το ελαφρύ του laptop και απλά με ένα καλώδιο να συνδέονται τα πάντα πάνω του!
Το αν θα το δούμε αυτό το όραμα να υλοποιείται, καλώς ή κακώς δεν εξαρτάται από την Intel αλλά από τις υπόλοιπες εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα το υποστηρίξουν.
Το μέλλον θα μας λύσει αυτή την απορία.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.